Home Бебешори Първи покупки за бебето

Първи покупки за бебето

by Sunrising Life

Дори като бях временна за първи път не си давах много зор за вещите, които ТРЯБВА да бъдат купени за бебето. За мен това не беше от значение. Важно беше да се подготвя психически, физически и емоционално за раждането и това, което предстои след това. Предполагам се досещате, че имаше голям натиск от страна на близките за различни покупки. Е, удържахме фронта доста дълго време и не смятахме за нуждно да бързаме да затрупваме къщата си с вещи, които дори не се знае дали ще използваме.

какво има нужда бебето, покупки за бебето, бебешки дрехиПоради тази причина купихме доста от нещата в последния момент, а една част от тях си останаха нови и неизползвани. Като цяло има много списъци с предложения за „Първи покупки за бебето“, но докато човек ги чете може да го заболи главата. Ако докато чете това не се случи, то със сигурност главоболието ще е на лице след като направи и простата аритметика колко биха стрували всички тези „небходими вещи“.

Разбира се, няма нищо лошо да се разгледат различни списъци, защото в началото родителите са доста объркани, имайки предвид колко е залят пазара с всякакви неща за бебета. Голяма част от тези неща биват промотирани като жизненоважни, без които едва ли не няма да можеш да си отгледаш детето. А как ли са ни гледали едно време, когато поне 80% от всички тези неща не са съществували?

Моята препоръка е да изготвите ваш собствен списък, а не да използвате готовите такива. В повечето случай те са част от маркетинга, а всяка бременна жена в желанието си да направи най-доброто за бебето си е готова да даде МНОГО пари за ненужни вещи.

Как да изготвим наш списък за новороденото?

Има някои въпроси, които можете да си зададете и на база отговорите сами ще достигнте до най-практичните решения за вас и вашето бебе. Ето основните такива, които бяха водещи при мен:

 • Ще практикуваме ли съвместен сън с бебето или ще спи отделно (в кошарка или дори в отделна стая)?
 • Къде ще сменям пелените на бебето?
 • Как ще къпя бебето и ще използваме ли козметика (ако да – каква)?
 • Ще нося ли бебето или предпочитам да го возя в количка?
 • Ще кърмя ли или ще го храня с адаптирано мляко?
 • Лятно или зимно ще бъде бебето?

Сякаш това са основните въпроси, които ми дадоха ясна посока от какво наистина ще имам нужда и какво изобщо няма да купувам.

Ще кърмя ли бебето

В това нямах никакво съмнение, че искам бебето ми да е изключително кърмено поне до 6 месец. Силно вярвах, че няма да имам проблем с това и въпреки трудностите в началото с времето всичко се нормализира. В резултат на това имам едно изключително кърмено бебе до 6 месец, а към момента пристрастено кърмаче.

Поради факта, че смятах да кърмя, не купих нито едно шише и биберон, защото не исках да я храня от биберон. Също така не си купих и помпа за изцеждане, защото вярвах че бебето само ще успее да регулира процеса – така и стана. За година и близо 5 месеца ми се наложи 1 път да използвам помпа и то беше може би около 3-тия й месец, заради запушване на млечен канал.  В случай, че искате да храните бебето си с шише, със сигурност ще имате нужда от поне 3 шишета. Не мога да дам съвет относно марки, модели и видове, защото никога не съм използвала.

Съвместен сън

Тъй като ние решихме да практикуваме привързано родителство, към което се отнася и съвместния сън, първите месеци малката спеше с нас на спалнята. Това улесняваше моите нощи, защото не се налагаше да ставам, когато трябва да я храня или сменям пелени. С течение на времето осъзнахме, че леглото което сме избрали не е най-удачния вариант, но успяхме някак да го пригодим. Долепихме го плътно до нашата спалня. Е, в повечето случай аз лежа в него, а малката се шири на голямата спалня. Хаха!

Ще нося ли бебето или ще го возя в количка

бебеносенеКоличката е голямо перо при покупките за бебе, защото като цяло са невъзможно скъпи. Все още не съм проумяла защо и как може бебешка количка да струва 2-3000 лева, но може би не съм достигнала до такова ниво на развитие в своята еволюция. За себе си бях убедена в ползите от бебеносенето и знаех, че предимно ще нося детето си – първо в слинг, а след това и в ергономична раница. Една приятелка ми беше заела един тъкан слинг. Въпреки това обаче, решихме че е добре да имаме количка. Не успяхме да избягаме от наложените стереотипи. Е, купихме някаква количка, която ни се стори добре в съотношение цена-качество. Първите 6 месеца (от септември до март) съм я използвала не повече от 10 пъти. Когато започнах да я използвам повече (може би края на пролетта) осъзнах колко лош избор е и я продадохме. Тя буквално беше чисто нова.

В този ред на мисли, хубаво е да внимавате какво взимате и да премислите нещата. Според мен най-основното при избора на детска количка е това колко тежи. Гледайте да е възможно най-лекия вариант, защото бебето ще натежава с всеки изминал месец.

Как ще къпя бебето и ще използвам ли козметика?

Тук купихме една ненужна вещ – бебешко корито и стойка. Не казвам, че не сме ги използвали, но предимно къпех малката на ръце. Гушках я и я измивах, а след това къпех и себе си. Така че със сигурност можехме да минем и без коритото, което и без друго се чудехме къде да сложим, за да не пречи. По отношение на козметиката също бяхме доста минималистични. Вярвам, че бебенцата в началото нямат нужда от сапуни, шампоани и всички останали козметични продукти, които се ПРЕПОРЪЧВАТ. Та, не сме купували никаква козметика – къпех я само с вода, а след това я мажех с бадемово масло. От козметиката за бебе това беше единствената ни покупка – бадемово масло, а по-късно започнах да я мажа и с кокосово масло.

Къде ще сменям пелените?

В повечето случаи „мястото за повиване“ не ми беше удобно, а специално да ходя там, за да й сменя пелената ми се струваше меко казано безумно. Сменях я, където и както ми е удобно, а повярвайте ми за нея това нямаше никакво значение. Така че ето тук се появява още една ненужна вещ, която купихме – повивалник.

Лятно или зимно бебе ще имам

Това е ключов въпрос, защото в случай че бебето ще е зимно ще му трябват повече дрешки (което е логично разбира се). За лятно бебе – пей сърце – може да си стои непрекъснато по боди. Хаха! За това много доволна и щастлива за идващото ново бебе в семейството ни.

В крайна сметка ето нещата, които купихме за Рая. В скоби ще отбележа кои се оказаха ненужни.

По-големи покупки:

 • бебешко легълце, което долепихме до спалнята
 • количка и кош за кола

За сън:

 • 2 спални комплекта и 2 протектора за матрака
 • матраче за леглото
 • 1 юрганче
 • 2 пелени за завиване

За къпане:

 • корито със стойка (според мен ненужно)
 • 1 хавлия
 • хамак за къпане, за да не потъва в коритото (ненужно)

За хранене:

 • сутиени за кърмене
 • възглавница за кърмене

Козметика:

 • Бадемово масло

Аптека за бебето:

 • физиологичен разтвор
 • клечки за уши

Бебешки дрешки

Дрешките за бебето са другото нещо, от което със сигурност ще имате нужда. Имайте предвид, че бебчето много бързо ги израства, особено в началото и не се претрупвайте. Аз използвах може би 6 бодита, като предпочитах такива с копчета, защото в началото ми беше трудно да й обличам тези, които са с копчета само отдолу. Също сменях около 2-3 броя ританки.

спящо бебе, бебешки дрехи Спеше с боди с късо ръкавче, защото все още беше много топло. Бяха ми подарили няколко цели гащеризона, но това беше адски неудобна дреха за мен, а също и за нея и така и изобщо не съм й ги слагала. В общи линии бабите накупиха много дрехи, от които половината си останаха чисто нови. В днешно време има достатъчно магазини навсякъде, че когато нещо ви потрябва просто да отидете или да изпратите мъжа ви да го купи. Личната ми препоръка е да не се затрупвате с дрехи, защото накрая ще се окаже, че не сте използвали голяма част от тях.

Ами сякаш това е всичко, за което се сещам към момента. Ако се сетя, че съм изпуснала нещо ще го добавям във времето. Ще се радвам да споделите вашия опит и мнение по темата за дългите списъци с покупки за новородени.

You may also like

Leave a Comment

error: