Home ЗдравословноЗдравословно Всичко за захарта, което трябва да знаете

Всичко за захарта, което трябва да знаете

by Sunrising Life
всичко за захарта

Бялата захар е един от най-големите наркотици на новото време. Захарта присъства почти навсякъде под една или друга форма – в различни дресинги, сосове, закуски, печива, във всички пакетирани храни. Тя сякаш е заляла и продължава с голяма мощ да залива хранително-вкусовата промишленост. За жалост в много случаи наличието й е дори замаскирано. В последните години консумацията на захар добива нечувани стойности.  За справка – ако през 20 век едно домакинство се е консумирало около 40 кг захар годишно, то в 21 век, това число е почти двойно – 80 кг на година. Това е немислимо завишение и не е случайност фактът, че все повече хора са болни.

В редица изследвания в последните години се установява, че захарта наистина води до пристрастяване. Колкото повече консумираме, толкова повече имаме нужда и желание за нея. Това си е пълен аналог на наркотик. Активират се рецептори, за произвеждане на хормона допамин, в мозъка ни и това води до пристрастяване. По същество захарта спада към групата на въглехидратите и има различни видове захар.

Видове захар

Захарта може да бъде сложена в две основни категории – прости захари и сложни захари. Към простите захари с една молекула спадат глюкоза, фруктоза, галактоза. В групата на простите захари с две молекули е сукроза – най-известната форма на рафинираната захар, позната още като захароза. Друга класификация, която можем да обособим е – естествени захари (фруктоза и глюкоза), добавени захари (захароза и подсладители), изкуствени подсладители(сорбит, ксилит,манит и други).

Бяла захарПрости захари

Простите захари са и едни от основните типове въглехидрати, които снабдяват организма с енергия. По структура те се делят на монозахариди и дизахариди.

 • Монозахариди (захари с една молекула) – глюкоза (кръвна захар), фруктоза (в плодовете и меда), галактоза (в млякото)

 • Дизахариди (захари с две молекули) – лактоза (млечна захар), малтоза, захароза (обикновената, добре позната на всички ни бяла захар)

Монозахаридите могат да бъдат условно наречени „здравословни захари“. В тази група са глюкозата и фруктозата, които се срещат в плодовете и зеленчуците (естествени захари). Предполагам няма да се учудите от факта, че съществува световна класификация на плодовете по степента им на съдържание на захар. Ето я и нея:

 • Ниско количество захар:  Авокадо, лайм, лимон, горски плодове (малини, боровинки, къпини)
 • Ниско до Средно количество захар: кокос, ягоди, ябълки, кайсии, грейпфрут, нектарини, праскови, диня, пъпеш
 • Средно до Високо количество захар: Портокал, круша, ананас, киви, слива
 • Високо количество захар: Банани, нар, грозден манго, мандарини, череши, смокини

Какво е фруктоза?Простите захари са тези, които се усвояват много бързо и именно те носят „празни калории“. Тук може би ще се получи и объркване, защото плодовете спадат именно към тази група захари. При тях високото съдържание на фибри, спомага това захарта да бъде усвоена по-бавно. Реално при тях начина наусвояване е сходен както при този на сложните въглехидрати.

Сложни захари

Сложните въглехидрати са полизахариди, към групата на които спадат всички нишестени храни като картофи, ориз, пшеница и т.н., фибрите и гликогена (излишната глюкоза в организма, която се съхранява в мускулите и черния дроб). Именно сложните въглехидрати се смятат за висококачествени храни. Те могат да се разделят в две основни групи:

 • растителни – леща, боб, фасул, варива

 • животински – пилешко и риба

Тези захари се усвояват много по-бавно от простите въглехидрати. Респективно те носят енергия за по-дълъг период от време, за разлика от простите захари.

Колко захар дневно може да се яде?

Според Световната Здравна Огранизация (СЗО) човек трябва да приема до 25 грама захар на ден. В това число не влиза фруктозата от плодовете. Според Английската здравна служба приемът на захар трябва да бъде до 90 грама дневно, но за всички видове захар. Тук идва и уловката, че в днешно време в почти всеки продукт от магазина има добавена захара, която е написана на етикета под някакво сложно име. Е, не всички хора сме запознати с това какво стои зад наименованията на етикетите.

Колко захар да ядем на ден?Лично ние, именно поради тази причина, почти не купуваме пакетирани храни. У дома пазарът представлява няколко големи чанти с плодове и зеленчуци. Ако искаме да ядем някакви тестени изделия, си ги приготвяме сами. Само тогава знаем какво и колко има в дадения сладкиш. Също така използваме алтернативи на захарта за подсладител. За детето дори не слагам подсладител, а разчитам на сладостта на плодовете. В други случаи използвам фурми, мед или сироп от агаве.

Какво се случва с тялото ни, когато ядем захар?

В момента, в който хапнем нещо сладко нашият мозък веднага се чувства възнаграден и тялото ни започва да произвежда хормона допамин. Приетият въглехидрат се разгражда от ензими в тялото до 2 типа молекули – глюкоза и фруктоза. До тук добре, но при употреба на прекалени количества захарни изделия, тези две молекули имат доста неблагоприятен ефект върху организма.

Глюкозата се просмуква в тънките черва, а от там се задейства панкреаса, който започва да произвежда инсулин – хормонът, който снабдява клетките с енергията от глюкозата в кръвта. Ако сте консумирали повече сладко, то тялото започва да произвежда повече инсулин, за да се справи с количеството захар. Инсулинът обаче блокира производството на лептин – хормона на глада. Когато нивата на инсулин са високи, може да се чувствате непрекъснато гладни, защото хормонът, който казва на мозъка, че сте се нахранили е възпрепятсван да си свърши работата. В резултат на всичко описано до тук глюкозата започва да се складира под формата на мазнини.

Фруктозата, също като глюкозата се просмуква в тънките черва и отива в черния дроб, който я преработва. Ако обаче сте прекалили, черният дроб не може да се справи да я преработи и тя се превръща в холестерол и триглицериди. Те от своя страна могат да доведат до запушване на артерии и сърдечно-съдови болести.

Това е съвсем простичко и лесно обяснение, което вярвам, че дава достатъчна представа за това защо не трябва да се прекалява със захарта. Много от нас изпитват непрестанен и неутолим глад за сладко и мисля, че тук се даде обяснение – защо имаме нужда от сладко и защо ни се яде сладко.

История на захарта

история на захарта - захарна тръстикаСпоред древни източници захарната тръстика е открита в Индия още 510 година Пр.Хр. Тогава растението е било известно като „тръстиката, от която се добива мед без пчели“. На по-късен етап в Персия започват да отглеждат растението, а след това и в Египет. В самото начало, индийците са варяли захарната тръстика и са правели захарен сироп. Едва през 5 век те окриват как да правя кристална захар, защото под формата на сироп търговията била затруднена.

Векове по-късно се открива и друго растение, от което се произвежда захар – захарното цвекло. През 18 век в Берлин откриват технология, чрез която да се извлича захарта от захарното цвекло.

Бялата захар

Най-разпространената и позната на всички бяла захар се получава от обработка на захарна тръстика или захарно цвекло. При рафинирането на тези растения не остават никакви полезни и хранителни вещества, а само захароза. Както вече споменах и по-горе, рафинираната захар води до много бързо покачване на глюкозата в кръвта, защото се усвоява много бързо. Но това от своя страна е доста нежелан ефект, защото стартира процеси, които вредят на здравето ни.

Захар = празни калории!

Бялата захар присъства почти във всички продукти на пазара. За жалост, понякога дори може да не го разберем. За това е много важно да внимаваме какво консумираме. Реално захарта не дава абсолютно нищо полезно на тялото ни, а само залъгва мозъка да произвежда допамин – хормона на щастието, и ни заблуждава.

Какво се случва с тялото ни, когато спрем захарта?

Толкова сме свикнали с консумацията на сладко/захар, че в началото има един момент на абстиненция. Да, не преувеличам. Точно това е първоначалната реакция на тялото – получаваме абстиненция и глада за захар се умножава многократно. Това обаче е точно този „лукав“ момент, на който трябва да устоим. Не ни трябва захар, за да се чувстваме добре и щастливи. Можем да намерим и друг начин да си произвеждаме допамин – без да вредим на тялото си!

Когато спрем да консумираме захар и преминем през този труден период на „отказване от захарта“, в който само това искаме и търсим, със сигурност ще се случат много промени. Освен вътрешните промени в тялото, който няма как да видите с очите си (но със сигурност ще усетите), това ще има и външно изражение. Ето някои от нещата, които ще се случат с вас ако спрете да консумирате захар:

 • Кожата ви ще стане по-сияна и свежа
 • Ще се чувствате много по-тонизирани и във форма
 • Ще сте изпълнени с енергия (която няма да е изкуствено предизвикана)
 • Ще се подобри сънят ви
 • Със сигурност ще свалите килограми и тялото само ще регулира най-добрите килограми за вас
 • Ще се радвате на по-здрави зъби, защото захарта действа зле на емайла и го разрушава
 • Ще изчезне непрестанното чувство за глад, защото хормонът липтин вече няма да бъде потискан и ще си върши работата – да сигнализира кога сте сити
 • Ще ви се „избистри мозъка“, когато премахнете този наркотик
 • Със сигурност ще започнете да се храните по-здравословно, което неминуемо ще се отрази на целия ви организъм и тяло
 • Ще спрете да храните „лошите бактерии“ в тялото си, които съпътсват различни болести и възпаления

Мога да продължавам да изреждам, но смятам че не е необходимо. Ако не вярвате на думите ми – опитайте! Предизвикайте себе си да спрете захарта за някакъв период от време (15 дни, 20 дни или 30 дни) и се убедете сами в ползите на това да спрем захарта. Убедете се сами в свободата да не зависите от сладкото и да се чувствате добре в кожата си, без това „добре“ да е провокирано от поредното блокче шоколад.

Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители не се усвояват от организма и крият редица опасности за него. Има множество изследвания по темата за изкуствените подсладители, с които ако имате жалние можете да се запознаете. Фактът, че се наричат „ИЗКУСТВЕНИ“ за мен е достатъчен, за да ги избягвам. Привсе, че изобщо не споменавам всички останали необратими вреди върху здравето, които могат да нанесат. За голямо съжаление те се славят като диетични продукти, поради факта, че нямат никаква енергийна стойност. Много хора се подлъгват по думата „диетични“ без да се запознаят с опасностите, които стоят зад завесата на тази дума.

Сред изкуствените подсладители са аспатам (Е951), захарин (Е954), цикламат (Е952), ацесулфак К (Е950) и много други. Сред тези изкуствени преработено продукти можем да сложим и глюкозо-фруктозния сироп, високо фруктозния царевичен сироп и други. Не смятам да навлизам в конкретика за всеки един от тези продукти, а да премина към техните здравословни заместители.

Здравословни заместители на захарта

Като цяло до тук излиза, че почти всичко сладко е вредно. Или поне аз ако прочета толкова много текст, като този по-горе най-повърхностното ми обобщение ще е точно това. Да, но не е точно така. Има здравословни заместители на захарта, които можете да използвате за приготвянето на различни печива и сладкиши.

Сред здравословните заместители на захарта са – пчелен мед, сироп от агаве, кленов сироп, стевия, фурми, ксилитол, кокосова захар, оризов сироп. В началото, когато започнете да ги използвате ще търсите ефекта на бялата захар. Той трудно може да бъде постигнат, но не се съмнявам че с времето ще намерите най-добрите пропорции, за да получите сладостта, която търсите.

 • Пчелен мед – той е напълно естествен подсладител, който съдържа различни витамини и минерали, които са полезни за организма. При топлинна обаботка обаче те се губят. Поради тази причина, ако искате да се възползвате от пълния потенциал на този подсладител, е хубаво да го консумирате в суров вид.
 • Сироп от агаве – като вкус сиропът от агаве е много сходен на меда. Неговия гликемичен индекс е на половина по-нисък от този на захарта, което означава, че се усвоява два пъти по-бавно от захарта.
 • Кленов сироп – това е наистина един много добър заместител. Освен сладостта му, той притежава много добри антиоксидантни свойста, както и незаменими за тялото витамини и минерали.
 • Кокосова захар –  абсолютно натурален продукт, който се прави от сока на кокосовите цветя. Тя също като сиропа от агаве е с нисък гликемичен индекс и е подходяща за хора с диабет. Също така съдържа високи количества витамин C.
 • Фурми – за получаването на захар от фурми се прави минимална термична обработка. Лично аз използвам директно фурми като ги накисвам и смилам след това. Особено за печива за детето са супер вариант.
 • Стевия – това е билка, която расте в Южна Америка. Тя е един от най-разпространените здравословни заместители на захарта

Като за финал

И въпреки всичко, най-добрия източник на естествена захар за организма са плодовете. Важното е да не се прекалява с нищо и да бъдем достатъчно добре информирани. Да знаем, че като изядем едно блокче шоколад няма да ни стане нищо, но да не се поддаваме на изкушението да изядем цял шоколад, защото тогава се задейства „механизма на захарта“ – колкото повече, толкова повече. Мозъкът си иска допаминът, непрекъснато жадуваме за нещо сладичко, а в реалност нямаме нужда. Всичко това е порочен кръг, от който трудно се излиза.

Най-важни сте вие и вашето здраве! Ако вие не се погрижите сами за себе си, няма кой да го направи.  

Може би ще ви бъде интересно да прочетете също Полезни или вредни са млечните продукти, както и статията Всичко за глутена.

You may also like

Leave a Comment

error: