Home ПътешествияБългария Узунджовска църква край Хасково – от джамия в църква

Узунджовска църква край Хасково – от джамия в църква

by Sunrising Life

По време на нашата разходка в района на Хасково, посетихме изключително интересни и красиви места. Едно от тези места е Узунджовската църква „Успение Богородично“. След като се разходихме до Монумента „Света Богородица“ в Хасково и до Александровската гробница и музейния център на „Тракийското изкуство в Източни Родопи“ се отправихме към село Узунджово, за да видим тази интересна църква.

Историята познава много църкви, които са били превърнати в джамии, но обратното е доста по-рядко срещано и чувано. Е, Узунджовската църква е точно един такъв пример – джамия, която в последствие бива превърната в християнска църква. Но за това ще ви разкажа малко по-надолу в статията.

Къде се намира Узунджовската църква?

Църквата се намира в село Узунджово, на около 10-тина километра от град Хасково. В случая ние пътувахме от Хасково и църквата се падаше малко преди центъра на селото в ляво от главния път. В случай, че идвате от Александрово, то църквата се пада малко след центъра на селото. Няма как да я пропуснете, защото в дясно от вас ще видите големия й купол.

История на църквата – джамия

От църква в джамия

Узунджовска църкваУзундовската църква е една от най-големите селски църкви в страната ни. Нейната история започва още в далечния 16 век. През 1500 година е построена християнската църква в селото, която се превръща в ценен и уважаван религиозен център. За жалост, почти век по късно – през 1593 година цялото село бива напълно разрушено от Османската империя.

По време на османското владичество, село Узунджово е било много известно, защото в него всяка година се провеждал Узунджовският панаир. Това е бил и най-големият панаир в Османската империя и търговци от всякъде идвали точно на него. Тогава везирът Синан паша заповядва на мястото на църквата да бъде изграден кервансарай – място за отдих и препиване на търговците с кервани. Везирът дарява 30 000 гроша, за да бъдат изградени джамия, баня и имарет. Ханът, където са спяли търговците е бил с 350 стай, а в приземието му е имало място за коне. В края на 17 век е изградена часовниковата кула, която е в непосредствена близост до тогавашната джамия. Самият панаир се е провеждал септември месец и се смята, че там се събирали повече от 50 000 души. Към днешна дата, в двора на църквата може да се види входът към някогашния кервансарай.

От джамия в църква

След освобождението турците се изселват от селото. Кервансараят е унищожен, като са запзени само арката-вход и джамията. Храмът е изоставен до 20 век, когато се струтва селската църква. Тогава възниква идеята, храмът отново да бъде превърнат в християнска църква. През 1906 година Турция връща имотът на България и джамията бива превърната в християнски храм. Сто години по-късно – през 2007 година, започва пълна реставрация на храма.

Узунджовска църкваИнтересен факт е, че когато започва преустрояването на джамията и по-конкретно, когато започнало изграждането на олтар, е открита тънка керепичена стена. Местните вярват, че според строителя, храмът отново щял да бъде християнски някой ден и така щял да улесни преустройството.

Легендите разказват, че строителя на джамията е бил българинът Лалю Кръстев. Местните жители смятат, че той се е „подписал“ върху своето произведение (джамията), като е изобразил няколко лалета в храма. Когато започнали реставрацията на храма открили едно лале на западната стена и едно на вътрешните колони. Освен това са открити и два надписа на арабски, които са с философска тематика и могат да се видят и днес в църквата.

Узунджовска църкваИконостасът на Узунджовска църква

Иконостасът един от най-големите в страната ни – с височина 8,80 метра и ширина 14 метра. Той е създаден от тревненския дърворезбар Дарин Божков, като за неговата изработка участва 40 човека (майстори, калфи и чираци)  в продължение на цели 9 месеца.

Той представлява голям интерес, защото е единствен по рода си в България, на който има надписи на глаголица. Изписаната молитва гласи следното:

„Аз буки веди глаголи добро ест живете дзело земли иже како люди мъйслите наш он покой ръци слово твръдо”

Която, преведена на български език звучи така:

„Помни буквите, научи се да говориш, добре е да стъпваш здраво на земята, защото както вие хората вярно мислите Той е нашата опора, изговаряй словото с твърдост“

Нашето посещение и впечатления от Узунджовска църква

В тази църква има много неща, присъщи на християнството, но също така и множество мотиви от исляма. Твърди се, че тя съчетава различни символи от исляма, католицизма, православието и дори юдаизма. Освен това има и някои чудати, интересни символи, за които не се знае много – например малтийския кръст на пода на храма.

Узунджовска църкваСамата църква е със страхотна акустика, което е постигнато с формата на свода и стените, както и разпределението на прозорците. Тя сякаш съчетава в себе си два коренно различни стила на две различни религии. Освен глаголицата на иконостаса, голям интерес будят и ДНК спиралите (като символ на живота), които са изобразени точно под молитвата на глаголица. Също така, освен запазеният арабски надпис в самата църква има такъв и над единия от входовете в храма.

Узунджовска църкваФинални думи

Несъмнено Узунджовската църква е една от най-интересните и смея да кажа дори чудати религиозни храмове в страната ни. С „мистериозната“ си история, с това че от църква била превърната в джамия, а след това от джамия в църква тя със сигурност привлича интереса на множество хора. И както прочетох някъде, въпреки че историята не е напълно ясна и категорична, факт е че е изграден един храм на доброто, където няма никакво значение каква е религиозната принадлежност. Факт е също така, че сградата е нетипична и много интересна сама по себе си.

Ако сте в района на Хасково и се чудите какво да видите и къде да се разходите, няма да съжалявате ако отидете до Узундовската църква „Успение Богородично“. Можете да помолите някой там да ви разкаже малко повече за историята на мястото, както и да ви покаже интересните мистични символи, лалетата по стените и арабските надписи. Също така можете да се разходите из двора на църквата и да видите запазения вход-арка към някогашния кервансарай.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна, а защо не, да съм ви убедила да се отбиете до това място. Можете да разгледате още идеи за забележителности в района на Хасково в статията Забележителности в Източни Родопи, които видяхме за 3 дни.

Последвайте ни във FACEBOOK, където споделяме най-новите ни пътешествия. В нашия YouTube канал можете да гледате готини клипчета от пътуванията ни.

You may also like

Leave a Comment

error: