Home ЗдравословноЗдравословно Витамин B12 – стойности, дефицит и всичко което трябва да знаете

Витамин B12 – стойности, дефицит и всичко което трябва да знаете

by Sunrising Life
Витамин б12

Както добре знаем, витамините са жизнено важни елементи, които спомагат правилното функциониране на човешкия организъм. Те оказват силно действие върху множество жизнени процеси като обмяна на веществата в организма, растеж и развитие и физиологично състояние. Също така са от съществена важност за имунната устойчивост и усвояването на основните хранителни вещества. В последно време, голяма популярност придоби един не толкова известен витамин – витамин B12, на който ще отделя следващите редове от тази статия.

Защо са важни витамините?

 • Участват във всички биохимични процеси
 • Участват в изграждането на тъканите и органите
 • Осигуряват междуклетъчната комуникация
 • Участват във възстановителните процеси след увреждания

Видове витамини

Витамините са 13 на брой и могат да бъдат обособени в 2 големи групи – водоразтворими и мастноразтворими.

Мастноразтворими  витамини  – витамин А, витамин D, витамин E, витамин K, витамин F

Те се усвояват от храносмилателната система заедно с мазнините и се обработват в червата. Хубаво е да се знае, че алкохола може да попречи на доброто усвояване на някои мастноразтворими витамини.

Водоразтворими витамини – витамините от група B, различни киселини като Bx, L и други

За разлика от мастноразтворимите, водоразтворимите витамини не се натрупват в тялото и поради тази причина е невъзможно да се предозира.

Повече за витамин B12

В последно време покрай вегетариански и вегански движения, все повече нашумя темата около този витамин. Все повече хора са засегнати от тежкия дефицит и буквално се борят за животите си по всякакъв начин. Малка част от тях обаче достигат до решението, което е именно набавяне на необходимото за организма количество на витамин B12. Самият витамин не е токсичен, но дефицитът от него увеличава нивата на хомоцистеина, който е токсичен и дори води до разграждане на миелиновите обвивки на невроните. Повишеният хомоцистеин е едновременно съдово и невротоксичен.

„Един безмълвен убиец дебне милиони хора по целия свят.

Може би и вие сте сред тях….?“

Б12 е единствения витамин, който съдържа елемента кобалт.  Той се произвежда в храносмилателната система на животните и е единственият витамин, който няма как да си доставим от растенията и слънцето. За набавянето му от храната трябва да се консумират месо, риба, яйца. Но дори консумацията на тези продукти не гарантира, че организмът ви ще усвоява витамина, тъй като той има изключително сложен метаболизъм.

Схема за усвояване на B12, видове витамин б12

Много важно е хората да разберат и осъзнаят, че консумирането на месо не гарантира, че витаминът се усвоява. Неусвояването му се дължи на дългия път, който изминава, докато достигне до кръвта. Почти всички хора в днешно време без да знаят страдат от пропускливост на червата. Това буквално е „бичът на новото време“. Получава се вследствие на генно модифицираните продукти и храни, които консумираме ежедневно и възпрепятства усвояването на B12. Като основен виновник за пропускливостта на червата се смята, че е глутенът (ако ви е интересна темата, може да прочетете повече в статията – Всичко, което трябва да знаете за глутена)

Важни роли на B12

Дефицитът на B12 може да засегне почти всяка система в организма, защото кобаламинът играе много важна роля за повечето неврологични, хематологични, имунологични, метаболитни, съдови и репродуктивни процеси, както и за:

 • Делене на клетките
 • Ензимни реакции
 • Поддържане на здрава нервна система
 • Поддържане на здрава имунна система
 • Синтез на мастни киселини и производство на енергия
 • Фактор за правилното образуване и функциониране на червените кръвни клетки
 • Повлиява синтеза и регулацията на ДНК

Системи, засегнати от дефицит на B12

Неврологична – слабост в крайниците, парализа, депресия, психоза, зрителни нарушения, объркване, деменция, проблеми с равновесието, тремори, главоболие, демиелинизация, промени в характера, раздразнителност, параноя, загуба на памет

Храносмилателна – загуба на тегло, лошо храносмилане, коремни болки, гастрит, хронична умора, липса на апетит

Имунна – трудно заздравяване на рани, висока податливост към инфекции, автоимунни заболявания

Мускулно-скелетна – намалена костна плътност, патологични фрактури, остеопороза

Видове B12

Витаминът се среща в 3 основни форми – метилкобаламин, цианкобаламин, хидроксикобаламин. Препоръчително е използването на метилкобаламин, тъй като най-голяма част от него се усвоява от организма.

Най-ефетивни начини за приемане на B12

При установен дефицит има три начина за усвояване на витамина, които наистина работят и те са:

 • инжекции
 • под езика
 • чрез кожата

При приемане на таблетки е хубаво те да се държат под езика до пълното им разтваряне. Инжекционният прием се препоръчва при наличие на тежък дефицит.

Референтни стойности

Това е може би най-болезнената част от целия пейзаж. Освен че хората са слабо информирани по темата, голяма част от медицинските лица – незаинтересовани, стойностите в лабораториите са изкуствено занижени.

Разобличаването и разкриването на истината за този наглед невинен витамин е труда на живота на медицинската сестра Сали Пачолок. Тя буквално се бори със системата, с колегите си и с хората, за да отвори очите на обществото за този, както тя го нарича „безмълвен убиец“ – B12. В своята книга „А дали не е B12?“ тя разглежда стотици случаи, с които се е сблъсквала в живота си, както и един изключително широк спектър от симптоми и болести, които са причинени от тежък дефицит на кобаламин.

Към настоящия момент нивата на B12 в кръвта ни трябва да бъдат със стойност над 550 pg/ml, а за превенция на заболявания и здрава нервна система е хубаво да бъдат около 1000 pg/ml.

За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:

 • B12 < 200 pg/ml – тежък дефицит
 • B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит
 • B12 350 – 450pg/ml – начален дефицит

В нашата действителност обаче границите, приети за кобаламинът са 141-489 pmol/l (Важно е да се обърне внимание и на мерните единици, като се има предвид, че 1 pg/mL  = 0.738 pmol/L). Това е много по-ниско от препоръчителните стойности, за да функционира организма ни правилно. Смятам, че коментарът тук е излишен и всеки може да направи аритметиката, респективно извода.

Изключително важно е да поемем отговорност за собственото си здраве, а това трябва да бъде съпроводено с осъзнаване, че никой освен нас самите не е длъжен да се грижи за нас. Изследването на витамин B12 струва около 20 лева, а откриването на дефцита му навреме може да спаси хиляди животи.

ЕДИН БЕЗМЪЛВЕН УБИЕЦ дебне милиони … Може би и вие сте сред тях.

Този убиец е майстор на маскарада: поразява хората по най-различни начини. Един измъчва с третмор, друг с депресия или психоза, трети с мъчителни болки в краката или ръцете, или даже парализа. Може да имитира болестта на Алцхаймер, множествена склероза (МС), ранен Паркинсон, диабетна невропатия или синфром на хронична умора. Може да направи мъжете и жените безплодни и да увреди развитието на децата им. Понякога дреме и само тайничко увеличава риска от смъртоносни болести – от сърдечни и мозъчни удари до рак…Това нарушение е дефицит на витамин.

Направете избора да поемете отговорност сами за себе си и за своето здраве.

Използваните са следните източници – „А дали не е B12?“ на Сали Пачолок 

Една от най-качествените добавки на Витамин B12 в България е на Now Foods Methyl 5000 mcg 60 капсули. За съжаление цената в България е доста завишена (70лв за опаковка). Именно поради тази причина ние си го поръчваме от чужд сайт, където цената е 25лв за същата опаковка. Ето сайта и продукта, който поръчваме ние: Витамин B12

Може също да прочетете статията за Витамин D. Ако ви е интересно може да разгледате също категория Здравословно, където със сигурност ще намерите още интересни за Вас теми.

You may also like

40

Е декември 15, 2016 - 7:36 am

Чудесна, изчерпателна статия! Браво!
Понеже се боря с недостиг и темата ми е позната, нека да добавя само следното:
Щом се установи недостига, е от голямо значение как ще си го запълните.
Моят начин – 5 000 мкг метилкобаламин на ден (1 таблетка) на фирма СОЛГАР. Поддържащата доза е 1000 мкг/ден. За съжаление витамините на СОЛГАР са твърде скъпи в България. Поръчвам ги от i-Herb и с доставката от Щатите пак ми излизат около 2 пъти по-евтино. Има тънкости при поръчването от i-Herb (да не се превишават определена сума и тегло, за да не отклоняват в БГ пратката към митница), но който се интересува, преди да поръча ще проучи тези неща…
Успех на всички!

Reply
Victoria Krumova декември 15, 2016 - 8:13 am

Много Ви благодаря за коментара.
Ние също имахме големи проблеми именно с дефицит на B12 и поради тази причина решихме да разпространим тази толкова ценна информация, защото много хора нямат представа за това докато не се блъскат. А сблъсъкът много често не е особено приятен.

Reply
Ели февруари 15, 2017 - 1:56 pm

Моят резултат е 174pg\ml. водя се с дефицит според лабораторията не се чувствам добре,за това и се разрових и си го пуснах,лекарите не обръщат внимание на този проблем,а да и месо си ям…явно няма никакво значение и като върна лентата назад от доста време май съм с този дефицит като съдя по симптомите,не знам обаче каква добавка да взема,на синът ми стойностите също не са добри 290….Моля Ви за някакъв съвет евентуално

Reply
Peter Todorov февруари 15, 2017 - 2:28 pm

Здравейте, мога да ви препоръчам да си купите б12 на таблетки от която и да е аптека или магазин за добавки. Важно е таблетките да са метилкобаламин – 5000 mcg. Марката няма значение в случая. Друго важно е таблетките да се слагат под езика и да не се допуска преглъщане, доколкото е възможно, защото така се усвояват най-добре. Аз за малко повече от 2 месеца ежедневно ползване имам стойност около 800 pg/ml.

Reply
Margarita Dimitrova юли 7, 2019 - 8:49 am

Здравейте, моля за връзка на тел 0888440031 или на мейл , за да обединим заявките си от i-Herb ,
Приятен и успешен ден,
Маргарита

Reply
Peter Todorov юли 9, 2019 - 1:11 pm

Благодарим за предложението, но предпочитаме да не се ангажираме.

Reply
Mирела януари 18, 2023 - 11:11 pm

Направих изследване на B12 и беше малко под 200 pg/ml, което според стойностите е латентен дефицит. Пратих изследванията на личната ми лекарка и тя каза, че са добре. Но аз реших все пак да приемам допълнително B 12 и си взех липозомна добавка на Optim prime. Не знам дали беше добър избор, не бях чувала за нея. Пих 3 месеца и си направих изследване, и този път резултата беше доста над нормата- 1320 pg/ml. Не знам дали да се притеснявам. Като цяло се чувствам по- добре от преди, само където се появи малко тревожност, но едва ли е от високата стойност

Reply
Sunrising Life януари 19, 2023 - 1:14 pm

Привет, не мисля че има защо да се притеснявате. На съпругът ми стойностите обикновено са толкова.

Reply
петър декември 15, 2016 - 8:32 am

марко известен факт е че изкуствените витамини не де усвояват оторганизмът, както натуралниге! Също така, когато се премине на сурово плодоядство организмът изчиства всичко излишно от него и възтановява целия си баланс, без нуждата да се приемат каквито и да е допълнителни добавки и медикаменти!!! Нуждата от тях се появява при затормозяване на организма да обработва не естествената храна, която му подаваме, като започнем от местни продукти, млечни продукти, готвена храна, ядки (изключително токнични) и зеленчуци (моля обърнете внимание на дефиницията от ботаниката относно зеленчуците и плодовете)!!!

Reply
Ели февруари 16, 2017 - 6:47 am

Благодаря ви за отговора,а 5000 мкг. не са ли много за ежедневно взимане,извинявам се за въпроса,но се опитвам да събера повече информация,на синът ми му давам 200мкг. той е на 14 години,но мисля че е малко за неговите стойности.

Reply
Peter Todorov февруари 16, 2017 - 7:06 am

Не е много. Витамин б12 е водоразтворим и не се натрупва, както мастноразтворимите витамини за дълъг период от време. Така или иначе не всичкото количество се условява, а каквото не успее се изхвърля от организма. Нека взима толкова месец след това да си направи нови изследвания. Хубаво да се провери и хомоцистеина.

Reply
Ели февруари 16, 2017 - 7:17 am

Благодаря ви за отговора

Reply
Пешка април 24, 2017 - 8:39 pm

Трябва ми добър лекар в Пловдив който е наясно с вит.В12.Моля ако има такъв споделете.

Reply
Peter Todorov април 25, 2017 - 7:09 am

За съжаление дори в София рядко се намират такива и гледат несериозно на подобна информация, поради тази причина не можем да ви препоъчаме! Хубаво е, след като имате информацията, да се погрижите индивидуално за себе си. Направете си изследване и ако е необходимо вземете нужните мерки.

Reply
Узунова юни 6, 2017 - 6:24 pm

Здравейте, синът ми е на 4и половина години и има проблеми с говора.. Направиха му изследване на б12 по мое настояване и е 233.5 pg/ml . Когато казах на ДП за проблема тя го неглижира и ми каза, че сега било много модерно да се изследва този витамин. Предполагам сега трябва да се насоча към детски хематолог ??? Може ли на тази възраст да се приема чрез капки в носа ??
Благодаря ви!

Reply
Victoria Krumova юни 6, 2017 - 7:39 pm

Здравейте г-жо Узунова,
По принцип това се води води дефицит. Сигурна ли сте, че мерните единици са pg/ml?
Няма никакъв проблем детето да взима витамина чрез капки или таблетки.
По отношение на храненето е хубаво да направите всичко възможно да промените хранителния му режим, защото все още е малък и тялото му успява да се справи с „боклуците“, които приема, но с времето може да се появят доста неприятни здравословни проблеми. Все пак е дете и би трябвало да има начин да се повлияе и да започне да консумира качестена храна.
Желая Ви успех!

Reply
Узунова юни 6, 2017 - 6:33 pm

Да добавя че е на 4г. и половина но храната която приема е пържени картофи, бисквити кекс, палачинки. От 3г. не е ял месо, супи манджи….нищо. Никой до сега не е успял да го накара да яде нещо друго.

Reply
Узунова юни 7, 2017 - 4:37 am

Благодаря ви за бързият отговор. За резултата съм сигурна защото буквално го преписаха от листа изследвания. Както казах той е с забавяне на експресивността и импресивната реч. Повярвайте ми до този момент съм опитвала всичко за храната +в градината и баба му…Никой още не е успял.За момента се надявам сиропа за апетит да подейства за да успея да включа и други храни. Не зная дали това е проблема за говора но силно се надявам поне малко да помогне за речта му.
Благодаря ви.

Reply
Узунова юни 7, 2017 - 3:15 pm

Здравейте, имам още един въпрос. След като не срещнах разбиране от хематология бихте ли ми казали с каква доза капки за нос б12 да започна ?

Reply
Victoria Krumova юни 8, 2017 - 9:56 am

Здравейте,
принципно това е указанието за използването им „2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза.“ При нас положителните резултати се появиха след 8-мия ден ежедневно приемане на таблетки под езика Метилкобаламин 5000mcg. Успех!

Reply
септември 28, 2017 - 10:20 pm

Имате грешка в конвертирането на единиците.
1 pmol/L = 1,3554 pg/mL и 1 pg/mL = 0,7378 pmol/L, когато става дума за кобаламин/Б12.
Формулите са различни за всяко отделно веществo и зависят от молекулната му маса.

Reply
Диана Георгиева ноември 2, 2017 - 6:44 pm

Здравейте, допусната е грешка в изразяване на мерната единица – 1pg/ml=0,7378pmol/l. Това означава, че 200pg/ml =147.5612pmol/l, което отговаря на референтните стойности, който дават лабораториите.

Reply
Peter Todorov ноември 28, 2017 - 10:07 am

Много благодаря на последните 2 коментара за поправката!

Reply
Petya Vladeva февруари 2, 2018 - 1:36 pm

Здравейте моя резултат е 222.9pmol/l тоест 302.112 pg/ml имам постоянна умора болки в главата изтръпване на крайници слаба памет и концентрация. Според референтните стойности в лабораторията всичко е в норма. Какви витамини да взимам и въобще може ли да се говори за дефицит за тези стоийности

Reply
Peter Todorov февруари 25, 2018 - 8:24 pm

Здравейте, съжалявам за забавянето на този отговор. Хубаво е да подсилите организма си с б12 метилкоболамин поне 5000 единици, докато достигнете посочените в статията резултати. Това не ви освобождава от отговорност да полагате ежедневно грижи за здравето си под формата на хубава храна и задължителен двигателен режим. Ние не сме медицински лица, но описаните от вас проблеми е възможно да се дължат на изключително много фактори като замърсен от токсини организъм, наличие на паразити в организма, липса на сън, малък прием на вода, както и много други. За здравето се изисква цялостен подход и грижа ежедневно. :) За повече информация ви препоръчвам да прочетете горещо книгата на Ади и Милен Цанови „Непрочетената книга за здравето“. Там ще намерите много истини и отговори за здравето на човека.

Reply
Марин април 12, 2018 - 7:29 pm

Проверете си Щитовидните хормони и антитела.За съдействие от ендокринолог.

Reply
Иванка април 10, 2019 - 7:04 am

Здравейте,изследвах нивото на Б12-129pmol|l,занесох ги на личната лекарка не срещнах разбиране!Въпроса ми е какво трябва да приемам и колко време ?Кога трябва да направя изследвания пак?Имам постоянна умора и тремор на ръцете

Reply
Peter Todorov април 13, 2019 - 2:45 pm

Здравейте,
При подобни симптоми е важно да се консултирате с невролог според нас. Колкото до B12 може да започнете да приемате метил 5000 ежедневно в продължение на 2 месеца. Като оставяте таблетките под езика до пълното им усвояване без да усещате вкуса им.

Reply
Peter Todorov май 6, 2019 - 1:51 pm

Всъщност не, защото е 50% по-малка дозата, както и цената е доста по-висока. Може да проверите линка, който сме поставили в края на статията. Ние пазаруваме от Iherb, продукт на Now.
Ето линк за нашия продукт: https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-B-12-5-000-mcg-60-Lozenges/418?refid=435efa7a-47f1-4e54-a86e-817ff90727b5&reftype=rec&utm_source=sunrisinglife&utm_medium=affiliate

Reply
радо май 30, 2019 - 10:44 am

Здравейте , моят резултат 127.00 според Цибалаб – 140.00 – 490.00
Доктор хематолог ми изписа витамин б12 natural factors 1000 mcd – таблетки.
желязото ми е на границата 11.11 хемоглабин 160.00
Доктора каза , че не е много проблемно и нямало смисъл да се инжектира.
и ако има сериозен дефицит трябвало да се отбележи и в кръвната картина .
Симптоми – умора , нямам енергия и получавам блокаж и дискомфорт в гърдите и ми се гади.
Моля за помощ , да посетя ли друг хематолог

Reply
Ивелина Дандаринова юни 5, 2019 - 10:58 am

Здравейте,изследвах нивото на Б12-1277 pmol/L ,явно много над допустимото ! От личната лекарка, не срещнах разбиране! Въпроса ми е какво трябва да приемам и колко време ?Кога трябва да направя изследвания пак?

Reply
Peter Todorov юли 4, 2019 - 8:18 am

Радо, всичко е описано в статията, кое, колко и как трябва. Не очаквай разбиране от лекарите. В статията пише, как се приема и колко трябва да бъде. Имайте предвид, че ние не сме медицински лица и не можем да съдим за вашето общо здравословно състояние и симптоматика. Ние описваме при нас какво е било, как се е повлияло и от какво. С други думи нашия опит.

Ивелина, не се притеснявайте, ако сте много над границата. Стойностите при мен са 1350 pmol/L. Витамин B12 e и излишъкът се извърля от организма по различни начини. Изключително трудно може да се предозира с него, да не кажа, че почти не може според книгата на Сали Пачолок.

Reply
Tanya юли 9, 2019 - 11:47 am

Здравейте, при стойности на Витамин Б12- 365,5 pg/l , като референтните според лабораторията са 200- 1100, трябва ли да приемам допълнително витамина според вас?

Reply
Диана юли 12, 2019 - 3:45 pm

Здравейте, моите стойности са 167,6 pmol, като референтни на лабораторията са 145-569 взех си Methylcobalamin 1000 mcg на natural Factors

Reply
Марина юли 23, 2019 - 2:24 pm

Здравейте, имам бебенце на 6 месеца и половина. Развива се чудесно – лази и се търкаля, постоянно си приказва и си пее на бебешки, изключително усмихнат и контактен с непознати и не се спира на едно място…. Като цяло няма абсолютно никакви симптоми на дефицит на Вит В12, но понеже бях чела, че е много важен реших да го изследвам като си го доплатя към профилактичните кръвни изследвания. В лабораторията не искаха да бодат от вената толкова малко бебе и му го изследваха от пръста. Резултатът му е 128.5 pmol/L , което е 174.1650 pg/mL ,което е изключително тежък дефицит…. Та като гледам резултата се питам дали количеството му в периферната кръв е същото като във венозната или резултатът е некоректен и ако резултатът е действителен каква терапия е подходяща за 6 месечно бебе…. Моля за съвет , защото педиатърката му каза , че не е много наясно и не знае освен инжекции какво друго…

Reply
Росица август 3, 2019 - 11:16 pm

@Марина, здравейте! И ние сме в темата. Аз също съм с бебе с такъв проблем, но след терапия. Давайте таблетки метилкобаламин или си купете инжекции хидроксикобаламин от Германия. В София д-р Адил Кадъм се занимава с дефицит ори деца. Потърсете я.

Reply
Iskra май 6, 2021 - 8:27 am

Здравейте!Интересува ме резултат над 1500.00pg/ml при реф.ст.197-911.За мен това е доста притеснително!Моля за вашето мнение!

Reply
Sunrising Life май 9, 2021 - 7:58 pm

Здравейте,
мъжът ми имаше над 1400 в един период. Не мисля, че има причина да се притеснявате :)

Reply

Leave a Comment

error: