Home ЛайфстайлЛайфстайл Домашна пречиствателна система за вода – защо да пием чиста вода

Домашна пречиствателна система за вода – защо да пием чиста вода

by Sunrising Life
колко вода трябва да пием, филтър за вода

Водата е изключително важна за човешкият организъм. Тялото ни е съставено от огромен процент вода и за да бъдем здрави, трябва да приемаме достатъчно чиста вода. Дехидратацията на организма е в основата на редица здравословни проблеми. Водата е естествен антиоксидант, която участва активно в обмяната на веществата в човешкото тяло. В тази статия ще напиша малко повече неща за водата и защо е важно да пречистваме водата. Също така ще ви разказа за нашата нова 8 степенна пречиствателна система за вода.

Имам един много любим израз – „вие не сте болни, вие сте жадни“. Истината е, че водата има изключителен ефект върху редица здравословни неразположения. Голяма част от хората сякаш не осъзнават колко е важно да пият достатъчно количество вода. Аз често правя аналог с необхoдимостта на автомобилите от гориво. Както за една кола е важно да има гориво, за да може да върви, така за човешкото тяло е важно да е хидратирано и да има вода, за да може да функционира правилно.

пречиствателна система за вода, колко вода да пием, как да бъдем хидратирани, дехидратация, защо трябва да пием вода, защо трябва да пием чиста водаВодата от чешмата и защо да я пречистваме

От стотици години насам е известно, че замърсената вода е един от най-страшните убиици. В миналото милиони хора са  ставали жертва на смъртоносни епидемии, възникнали именно от замърсен кладенец или река. Дори в 21 век има страни, в които нямат достъп до пречистена питейна вода, а това неминуемо рефлектира на качеството и продължителността на живот.

В днешно време нашата реалност е съвсем различна за щастие, но не можем да се похвалим с това, че чешмяната вода е напълно безопасна. Да, чешмяната водата се пречиства, но до колко можем да се доверим, че няма да ни навреди? Водата се пречиства с хлор, но неговото количество трябва да бъде достатъчно, за да елиминира микроорганизмите и същевременно достатъчно малко, за да не вреди на човешкия организъм. Границата е много тънка и аз поне не мога да бъда убедена в това, че чешмяната вода е ок за пиене.

Какво има в чешмяната вода?

Принципно санитарните служби контролират пречистването на питейната вода, но за жалост постоянно има нови и нови източници на замърсяване. Водата, която тече във всеки дом идва язовири, водни течения или от земните недра. Нейното качество не е постоянна величина, което се дължи на проблеми в пречиствателните станции и селското стопанство. Във водата от чешмата може да има пестициди и нитрати (селското стопанство – торове и животински изпражнения, проникващи в подземните води), алуминий (използва се за пречистване на водата), селен, различни бактерии и вируси, олово (от старите ръждясали ВиК инсталации), хлор (за дезинфекция на водата). Всичко това, вероятно вече ви е дало отговор на въпроса“Защо трябва да пречистваме водата от чешмата?“.

Каните за пречистване на вода – нещо, което не знаем

Тук искам да вмъкна един не толкова известен и много шокиращ за мен факт. В много Европейски държави каните за пречистване на вода са забранени със закон. Още през 2012 година, след множество проучвания, немските учени забраняват каните за пречистване на вода. Обикновено каните в домакинствата не стоят на под 5 градуса температура и се развиват множество бактерии, които имат нужда именно от водна среда. Т.е. един филтър може да се използва не повече от 4 дни, а след това микробното число във водата започва да расте експоненциално. След 2 седмици количеството бактерии са многократно повече от балансираното такова в чиста питейна вода. За да се пласира все пак създадената стока, цялото съществуващо количество е изпратено в Източна Европа и по-конкретно в държавите, където все още не е забранено. Диспенсърите за вода са по аналогичен начин. Те също вече са забранени със закон в много заведения у нас.

Машините за йонизиране на вода

Йонизирането на водата представлява насилствено добавяне на водородни атоми. В единия край е живата вода, а в другия край мъртвата вода. Страничните химични реакции не се коментират, но съединенията, които се получават понякога са изключително вредни за човешкия организъм. Когато вдигаме алкалността на организма засилваме всичките му процеси, т.е. водата засилва. В много машини калцират електродите и реално си пият обикновена вода.

Обратна осмоза е метод за пречистване на водата, който се използва при силно замърсена вода или обезсоляване на морска вода. Прави се с цел да се подобри качествата на водата, когато има огромни количество минерали и соли. Пречистената вода с обратната осмоза действа много лошо върху стомашно-чревният тракт.

За голямо щастие, по нашите географски ширини нямаме този проблем, защото водата ни е с много добро и балансирано съдържание на минерали. Не е необходимо да се прави обратна осмоза, защото губим всички микроелементи, от които имаме нужда и присъстват във водата.

Нашата история

До много скоро, у дома изпозлвахме кана за пречистване на водата. Забелязахме обаче, че ако застои вода в каната за малко повече време, пластмасата започва да позеленява. Това определено не ни допадаше, а и не смятаме че е полезно и здравословно за тялото.

Отделно от това, аз си направих изследвания, които показаха, че в организма ми има флавобактерии. Те подуват стомаха и водят до редица неразположения, а „заразяването“ се случва именно от тази застояла вода в каната за пречистване. В този момент категорично решихме да преминем към друг тип пречистване на водата. Наше приятелско семейство използват от много години домашна система за пречистване на водата. Свързахме се с тях за повече информация и те ни насочиха към Био Вода ТМ.

пречиствателна система за вода, колко вода да пием, как да бъдем хидратирани, дехидратация, защо трябва да пием вода, защо трябва да пием чиста водаСлед консултация с тях, решихме да се спрем на 8 степенна пречиствателна система, която се монтира под мивката.  Техните пречиствателни системи предлагат филтрация, която да запази микроелементите, минералите и солите, защото в нашата вода те са в чудесен баланс. Във филтрите им има смесен тип йонно обменни смоли, които премахват едновременно калции, магнезии, нитрати и нитрити. Т.е. имаме един малък филтър, равняващ се на 3 други филтри на пазара. Брандът се стреми към оптимизиране процеса на пречистване на водата, намаляване на отпадъка и предлагане на един по-добър продукт.

8 СТЕПЕННА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СИСТЕМА ЗА ТРАПЕЗНА БИО ВОДА

пречиствателна система за вода, колко вода да пием, как да бъдем хидратирани, дехидратация, защо трябва да пием вода, защо трябва да пием чиста водаПречиствателната система се състои от 3 филтъра, в които има 8 степени на пречистване, а именно:

  • 1 Етап: Керамичен филтър – премахва от водата замърсители като ръжда, песъчинки, водорасли, тиня и други замърсители. Извършва частична бактериална защита.
  • 2 Етап: NMPW нано KDF пълнеж – Пречистването на вода за питейни нужди с използването на нанотенология повишава енергоефективността на процеса и намалява цената. Нано пълнежа спомага за пречистването на водата от тежки метали и хлор, а също така потиска развитието на бактерии, натрупани по външната част на керамичния филтър.
  • 3 Етап: Активен въглен – активен въглен от кокосови черупки ефективно премахва вещества, които причиняват цвят и мирис на водата, хлор и токсични органични вещества и някои тежки метални йони. Именно от този етап на пречистване се подобрява вкуса на водата
  • 4 Етап: Йонообменна смола – високо качествена йонообменна смола за премахване на калция и магнезия (воровик, котлен камък) от водата.
  • 5 Етап: Йонообменна смола – високо качествена йонообменна смола за премахване на нитратите и нитритите от водата.
  • 6 Етап: Двоен керамичен филтър – предотвратява преминаване на органичните и неорганичните замърсители като ръжда, песъчинки, водорасли, тиня и др. през системата. Порите на филтъра са с големина от 0,1 микрон, което предотвратява и преминаването на бактерии.
  • 7 Етап: NMPW нано KDF пълнеж – отново пречиства водата чрез нанопълнеж от останалите метали, хлор и бактерии
  • 8 Етап: Активен въглен – финално, преди да бъде сипана в чашата, водата прениманва отново през филтър с активен въглен.

Системата се монтира под мивката и има отделна батерия за пречистената питейна вода. Най-хубавото е, че пречеистената вода запазва важните за организма соли, микроелементи и минерали, докато успешно отстранява: ръжда, бактерии, хлор, тежки метали, водорасли, органични химикали. В същото време филтриращата система отстранява неприятния вкус и омекотява водата, а също я дезинфекцира.

Филтрите за пречистване на водата се почистват на 3 до 6 месеца. Ако водата е силно замърсена почистването може да се прави и по-често. На всеки две години се сменят филтрите на системата.

Лични впечатления

Системата се монтира сравнително бързо и лесно. Филтрите не са много големи, заемат малко място под мивката, но е хубаво да си го предвидите, ако тепърва си проектирате кухнята. Иначе може да се наложи да извадите нещо от под шкафа.  На кухненския плот или мивка се пробива още една дупка, която е за отделната батерия. Като цяло от всяка гледна точка си заслужава да имаш подобна станция у дома. Най-важното за мен е, че това е още една инвестиция в здравето на мен и семейството ми. Филтрите, които са консуматив, се сменят на голям период от време и реално инвестицията е само в началото.

Водата изглежда кристално чиста, когато се сипе в прозрачен съд. В началото с Пепи се опитвахме да й определим вкуса, защото определено е различна, от това което сме свикнали да пием. Накрая стигнахме до единодушие – водата е истински вкусна и има вкус на чисто. Знам, че звучи странно, но това е самата истина. За мен това са наистина добре вложени пари, още повече че не се налага да се купуват консумативи ежемесечно.

Надяваме се статията да е била полезна за вас и да ви е убедила, че домашната пречиствателна система за вода е нещо, от което всяко домакинство се нуждае.

Ако решите да си закупите някой от продуктите на Biowater може да използвате нашия код за 5% отстъпка – SRL20

Може да разгледате още интересни статии в категориите Здравословно и Лайфстайл.

You may also like

3

Иво ноември 10, 2020 - 8:02 am

Много ценна статия. Учудващото е че системата не е никак скъпа. Хубаво беше да направите сравнение между различните им системи. Интересува ме монтажа сами ли си го правихте или фирмата го прави?

Reply
Sunrising Life ноември 10, 2020 - 12:24 pm

Здравейте Иво,
монажът само го правихме. Има много подробно описание как да случва и не сме имали трудност с това. Сравнение не см направили, тъй като за момента имаме опит само с тази система. Ако ще ви бъде интересно бих могла да направя такова, но чисто на база характеристики и специфики на системите им :)

Reply
yannn септември 18, 2021 - 9:19 pm

Това си е явна реаклама, редно е да го споменете в статията. Каните за 4 дни развиват бактерии, а тук филтирите издържат 2 години.

Reply

Leave a Comment

error: