Home ПътешествияВодопади Етрополски водопад – водопад „Варовитец“ през зимата

Етрополски водопад – водопад „Варовитец“ през зимата

by Peter Todorov
Ледени висулки на водопад Варовитец

Водопад Варовитец или още Етрополски водопад е вторият водопад от Проект „Водопади“. Продължителното студено време предполагаше, че водопадът трябва да е замръзнал и това ни беше достатъчно, за да се организираме и да го посетим. Надявахме се да видим огромни ледени висулки. Пътят беше доста заснежен, но без проблеми с лека кола се добрахме до манастира, където се намира и водопадът. Хубаво е да разполагате с читави зимни гуми.

Информация за водопад Варовитец

Водопад „Варовитец“ се намира в Етрополския балкан, което се пада централна Стара планина близо до град Етрополе. До водопада се стига, като минете през гр. Етрополе и на главната улица ще видите табела оказваща, пътя до манастир „Света троица“ или Етрополски манастир. Разстоянието от града до манастира е 4км. При снежни условия се взима за около 15 – 20 мин. Има табели през целия път, а водопада се пада непосредството зад манастира.

Най-подходящото време за снимки е в зависимост от желанието ви. Ако искате да видите водопада пълноводен е добре да го посетите след обилни дъждове през месеците април, май, юни и юли. Водопадът е образуван от рекичка на име „Манастирски дол“, а водния пад е 12 метра. Не е много висок, но за сметка на това е широк, а варовиковите образувания карат водата да тече на различни нива и струи. Манастирът и водопадът са включени в 100-национални туристически обекта.

Ледени висулки, Водопад Варовитец

Ледени висулки

За посещението ни до водопада

Водопад Варовитец - Етрополски водопад

Водопад „Варовитец“

Ние решихме, че искаме да го видим величествено замръзнал. Поради тази причина се наложи да изчакаме продължително застудяване. При последния ден с минусови температури преди затопляне взехме решение да го посетим.  Предполагам това беше грешка, защото при температура от около 0 градуса висулките вече се топяха и падаха. За съжаление, това създаваше сериозна опасност и не посмяхме да влезем вътре под големите висулки. Друго, което не предвидихме е да вземем котки с нас, защото при ходенето по самите ледове определено биха ни улеснили живота.Не се застояхме много, все пак не е от най-големите водопади. Повече от 30-тина минути плюс снимките няма какво да се прави толкова предвид, че всичко беше отрупано със сняг и не можеше да се слиза по-надолу от водопада. Поради тази причина решихме, че скоро може отново да го посетим и тръгнахме към следващата ни предвидена спирка за деня.

В близост до водопад Варовитец се намира и друг интересен водопад „Враня вода“  Водопадът се намира до с.Ямна, което е на 14км от манастира.  За съжаление след като стигнахме до началото на пътеката за водопада ни стана ясно, че при 50 см сняг без снегоходките няма можем да продължим. Това беше края на днешното ни приключение. Ще ги атакуваме и двата още веднъж много скоро.

АКО ВИ ДОПАДА СТАТИЯТА И СНИМКИТЕ МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ „ПРОЕКТ ВОДОПАДИ“ И В НАШАТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА

You may also like

Leave a Comment

error: