Home ПътешествияБългария Крушунски водопади – прекрасна идея за кратка разходка с дете

Крушунски водопади – прекрасна идея за кратка разходка с дете

by Sunrising Life

От много време насам исках да се разходим до Крушунски водопади и Деветашката пещера, но някак все не стигахме до тази част на България. Всъщност тези две дестинации са напълно възможни за еднодневна разходка. Първоначалния ни план беше да пренощуваме в района на Ловеч и бяхме набелязали още няколко забележителности, до който за жалост този път не успяхме да стигнем. Това разбира се не означава, че няма да отидем отново там.

Къде се намират и как се стига до Крушунските водопади?

забележителности около ловеч - крушунски водопади и деветашката пещераКрушунските водопади се намират в Северна България край град Ловеч, в близост до село Крушуна, община Летница. Те са разположени в северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Водопадите са на около 30-тина километра от град Ловеч и на около 190 от София. Ако тръгвате от столицата трябва да хванете магистрала Хемус в посока Ловеч. За около 2 – 3 часа (според шофирането и спирането) се достига до тази природна забележителност. Непосредствено преди екопътеката, водеща към Крушунските водопади има паркинг и място, където се заплаща таксата за вход. Входът е 3 лв. на човек, като има намаления за ученици, студенти, пенсионери и групи. Местните, които са жители на община Летница не заплащат такса вход при предоставяне на документ за самоличност.

Малко повече информация за Крушунските водопади

Нещо интересно, на което бях попаднала докато проучвах дестинацията е, че екопътеката около Крушунските водопади е най-късата екопътека в страната ни. Самите водопади са разположени в района на Деветашкото плато, където има над 30 пещери.  Цялата местност е известна под името Маарата, което в директен превод означава именно „пещера“. Цели 4 от пещерите в платото са сред най-дългите пещери в България. Една от тях е пещера Водопада, до която се достига точно по екопътеката край Крушунските водопади.

забележителности около ловеч - крушунски водопади и деветашката пещераКрушунските водопади са образувани от множество карстови тераси. Най-високият водопад е с височина 20 метра. Самите водопади са най-голямата травертинова тераса в страната ни. Водите на водопадите имат буквално изумрудено син цвят, което се дължи на варовиковите отлагания в скалите. Зеленината наоколо придава отделно един незабравим колорит на мястото. Контрастите и наситените цветове те карат да се потопиш изцяло в природата.

Разходка край Крушунските водопади

В самото начало има указателни табели, които сочеха, че поемайки надясно се стига до Крушунски водопад, а ако се тръгне наляво се стига до Тайнствения водопад, пещера Маарата и пещера Водопада. Преди години, когато Пепи е ходил е имало възможност да се обиколи цялата местност независимо в коя посока се тръгне. Сега обаче голяма част от маршрута е затворен. В случай, че решите да тръгнете директно към Крушунски водопад, имайте предвид, че няколко крачки след самия водопад пътеката е заградена и има указателна табелка за изход. Ако решите да се разходите по дългия маршрут, трябва да поемете наляво. Това е и екопътеката в района на Крушунските водопади. Ние поехме директно към Крушунския водопад, защото малката нямаше много желание (да не кажа нямаше никакво желание) да бъде носена в раницата и започваше вече да нервничи.

забележителности около ловеч - крушунски водопади и деветашката пещераПървото място, на което се натъкнахме приличаше на малък оазис. А цвета на водата беше невероятно наситен и впечатляващ. След това има изкачване по едни стълбички, които са обезапосени, както се досещате и се достига до голям дървен мост. Мостът води до панорамната площадка, от която се разкрива Крушунския водопад в цялата му прелест и величие.

Нашето посещение на Крушунските водопади

Ние бяхме планували посещение на водопадите след като се разходихме до Деветашката пещера. Така и се получи. Паркирахме колата, платихме си входа и се отправихме към водопада. Силно впечатление ми направи, че навсякъде има сложени пейки, масички, на места има беседки. В топлото лятно време, би било прекрасно местенце за почивка сред природата. Малката беше заспала в колата и при трансфера й в раницата (на гърба на баща й) се събуди. Както се досещате беше доста сърдита от това, че я събудихме и започна едно мрънкане. Набързо преминахме през пътеката и стигнахме до първите водни каскади. Там я свалихме от раницата и за кратко беше мир и спокойствие.

забележителности около ловеч - крушунски водопади и деветашката пещераНяма да крия, че пътуването с малко дете си е голямо предизвикателство. Колкото и да се стремиш да се съобразиш с режима на детето, не винаги се получава така, както си го планувал. Оставихме да се разхожда наоколо, като разбира се непрестанно имаше някой край нея, защото колкото и да е обезапосено си е опасно за толкова малко детенце. Поседяхме, послушахме водопада и шуртящата вода, порадвахме се на слънчевите лъчи, Пепи поснима.

С оглед на настроението на детето, решихме, че е време да потегляме. Не успяхме да се разходим из цялата екопътека и до пещера Водопада, но пък така или иначе имаме още доста неща, които искаме да видим в района на Ловеч. Най-важното е разходките да са приятни за всички, а когато детето е сърдито и не спира да мрънка, не е особено приятно. За това взехме решение да не спим там, а да се прибираме към вкъщи и да се върнем отново при по-благоприятни обстоятелства.

Е, седнахме да хапнем в едно ресторантче, близо до водопадите. Там имаше разни пързалки и играчки за деца и малката беше щастлива. Поигра, хапна доволно и с качването в колата се надявахме да заспи, за да бъде мир.

Какво друго да видите около Крушунските водопади?

Както вече споменах, ние се разходихме до Деветашката пещера, а след това до Крушунските водопади. Екопътеката около водопадите може да ви отведе до Пещера Водопада и Синия вир, както и Тайнственият водопад. Те не са чак толкова посещавани и комерсиални, но по снимки, които съм гледала – заслужава си човек да се разходи до тях. Други забележителности в района на Ловеч, които ние бяхме набелязали са пещера Гарваница и пещера Стълбицата. Изключитлно впечатляващи, но и не толкова лесно достъпни. Те са ни в списъка за следващия път. Можете също да се разходите из град Ловеч, да отидете до покрития мост в Ловеч. Като цяло мястото предлага множество интересни и красиви местенца, до които можете да отидете, ако разполагате с време.

деветашката пещераФинални думи

Разходката до Крушунските водопади е прекрасна идея за хора с малки деца и бебета. Мястото е чудесно за почивка и отдих сред природата, в близост до водопада. Има приказна екопътека и множество красиви природни кътчета, които да видите. Районът на Крушунските водопади може да бъде обиколен за около 2-3 часа, в зависимост от темпото (ако сте с деца) и може би за час-час и нещо ако сте без деца. Най-доброто време за посещение на водопадите в може би в средата на пролетта, когато всичко наоколо се е раззеленило и има много вода.

Ако сте фенове на водопадите, може да разгледате категория Водопади, както и да прочетете Защо въздухът около водопадите е толкова полезен.

Искрено се надявам статията да ви е била интересна и полезна. Ще се радвам ако имате някакви идеяи за други интересни места в района, да ни пишете или да коментирате.

You may also like

Leave a Comment

error: