Home ПътешествияВодопади Водопад „Полска Скакавица“ – зимна разходка

Водопад „Полска Скакавица“ – зимна разходка

by Sunrising Life
Ледени блокове и големи висулки при водопад Полска Скакавица

Информация за водопад Полска Скакавица

Водопад „Полска Скакавица“ се намира в Земенска планина. Височината на целия водопад е около 70 метра, а на най-големия воден пад 53 метра. Намира се точно в подножието на църквата в с. Полска Скакавица. Има упътваща табела от селото, къде да се отбиете по пътека, стигаща до водопада. Най-пълноводните месеци за водопада са април, май, юни и август. Текущите снимки са направени на 10 Януари след дълготрайно задържали се изключително ниски темеператури под -10 градуса.

Замръзнал водопад

Замръзнал водопад

За посещението ни до водопада и как да се стига до там

Поради разположението си точно срещу изгрева и целодневните слънчеви лъчи, които го огряват, водопада много трудно се задържа в това замръзнало състояние, независимо от ниските температури. Ние имахме късмет около седмица преди посещението мястото да е с облаци по прогноза и на първия слънчев ден взехме решение да изпреварим изгрева.

Водопад "Полска Скакавица"

Водопад „Полска Скакавица“

За тази цел ставането беше 3:30 часа през ноща. Изключително много се чудихме дали да пътуваме с кола или влак. Ако решите да пътувате с влак трява да хванете този от София за Кюстендил. Слизате на спирка Скакавица и тръгвате по линията на влака посока Кюстендил. След кратко време има тунел, вляво от който има пътечка, по която ще стигнете до водопада след около 30 мин. Ние взехме решение да тръгнем с високо проходими офф-роуд превозни средства. Причината беше, че искахме да сме независими от разписанието на влака и да стигнем преди изгрев слънце.

Снимка с дрон

Снимка с дрон

Ако решите да тръгнете с кола трябва да стигнете до с. Ръждавица. В центъра на селото има малък жп прелез, който трябва да преминете и да продължите по път, който се изкачва стръмно нагоре. След няколко минути ще стигнете до с. Полска Скакавица, където ще видите табела, оказваща посоката на водопада. Пътя до него е черен и е подходящ само за джипове или много високи автомобили. След това се продължава пеша до крайната махала на селото. Там следвате пътеката и тя ще ви заведе до горната част на водопада.

Прочетете повече за нашия Проект „Водопади“.

АКО ВИ ДОПАДА ИДЕЯТА ЗА ПРОЕКТА МОЖЕ ДА ГО СЛЕДИТЕ НА НАШАТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА

You may also like

4

Alexandra февруари 15, 2017 - 10:02 pm

Прекрасни снимки на всички водопади! Поздравления.

Reply
Victoria Krumova февруари 21, 2017 - 9:41 am

Много Ви брагодарим. Ще има още много тази година :)

Reply
Carmela Biscuit февруари 21, 2017 - 8:54 am

Разкошни снимки! Тъкмо се зачудих откъде сте направили третата снимка и прочетох, че е с дрон. Ние бяхме там в края на януари, беше все така красив и замръзнал. Ако някой реши да направи нашия вариант – с влак до Скакавица, пеша до Раждавица и от там обратно с влак до София, горещо препоръчвам кръчмичката край гарата в Раждавица за сгряване след дългото ходене :)

Reply
Victoria Krumova февруари 21, 2017 - 9:35 am

Много Ви благодаря. Следващият път ще опитаме и вашия маршрут :)

Reply

Leave a Comment

error: