Home ПътешествияБългария Разходка край София – водопади край село Локорско и екопътека

Разходка край София – водопади край село Локорско и екопътека

by Sunrising Life
разходка край софия - водопади до село Локорско

Преди броени дни направихме една кратка и приятна разходка близо до София. Приятели ни бяха споделили, че мястото е много приятно, има вода, река, водопади, гора и хубава полегата пътека. При първия възможен и удобен случай не пропуснахме да проверим това и се отправихме към село Локорско, екопътеката и красивите водопади край Локорско.

Къде се намира село Локорско?

Село Локорско се намира в подножието на Стара планина на около 15-тина километра от София. До него се стига за около 30 минути, а от самото село започва и екопътеката покрай Локорските водопади. През самото село минават 3 малки рекички, които често са сухи през летните месеци. Районът там е много живописен и красив и през почивните дни има много туристи. Подходящо е също така за каране на колела, мотори, разхока сред природата, а също и пикник в гората.

За екопътеката край село Локорско

Най-големият плюс е, че мястото е много близо до София. Следващото положително нещо е, че дестинацията е прекрасна за разходка с малки деца. Екопътеката е широка и полегата почти през цялото време, с изключение на няколко съвсем кратки участъка. Ние изминахме около 2 километра, за които бяхме изкачили не повече от 90 метра денивелация.

Как да стигнете до екопътеката?

До екопътеката се стига много лесно и бързо. След като влезете в селото, трябва да преминете през площада, където се намира кметството. Поемате по пътя в дясно от кметството и след съвсем малко ще се озовете на второ площадче. Там може да оставите автомобила си. В дясно на този площад започва и екопътеката.

екопътека до локорскоЕкопътеката е покрай реката, като по нейното продължение може да видите около 6-7 малки водопада. Най-високият от тях е не повече от 7 метра. Първият се намира на 200-300 метра от началото на екопътеката. Вторият и третият са един над друг, а между тях има изградено барбекю.

След шестия водопад има широка поляна, която е много подходяща за пикник. Ако все пак искате да се разходите още малко, по-нататък има още един водопад, до който се стига трудно, защото е между големи храсти и е стръмно надолу.

екопътека край село локорско, водопади до софия, разходка около софияНие продължихме след него, защото си търсехме подходящо местенце, където да си опънем одеялото и да си починем, а и да има достъп до реката, за да може децата да се забавляват във водата. Повървяхме може би още около 15-20 минути и намерихме перфектното местенце – малко преди пътеката да започне да става стръмна. Доколкото ни казаха, пътеката води до открита поляна във високата част над реката. Понеже беше много топъл ден, решихме да се спрем на място със сянка и вода, където няма много хора. Беше наистина пълно с хора и това е основната причина да не снимам всички водопади.

Какво друго можете да правите в района

водопади край софия - село локорскоОще, когато влязохме в селото, ни направи голямо впечатление това, че има много колоездачи. В крайна сметка разбрахме, че мястото е притегателен център за любителите на колела и мотори. Пътеката, по която се разходихме, водела до много мотописти, пригодени именно за любители на тези спортове. И наистина, докато вървяхме нагоре се размивахме с много хора с колела.

В района може да посетите също църквата „Свети Николай“, която се намира в края на село Локорско. Тя е паметник на културата, който е построен през 17 век. Друга забележителност, до която може да се отбиете са „Момините скали“. Те представляват голямо скално образувание. Преди да стигнете до тях ще преминете през местност с множество ниски червени скали. Ние не бяхме планирали да ходим до тях, но доколкото гледах снимки, изглеждат доста интересни. За да стигнете до тях трябва да излезете от селото и след това да преминете през красива борова гора, непосредствено след която започват и въпросните червени скали.

На кратко

Разходката по еко пътеката край Локорско е много лека и приятна. Подходяща за малки деца и бебета. Имаше дори няколко семейства с детски колички. С автомобил може да се стигне почти до последния водопад, но не го препоръчвам. Не е приятно за пешеходците, както и за самите автомобили.

  • пътеката е около 2 километра, като може да се разходите и нагоре ако имате желание

  • изминава се за 40-50  минути бавен детски ход

  • хубаво е да си носите вода за пиене

  • предвидете слънцезащитен крем, защото голяма част от пътеката е на слънце

  • има множество местенца, където може да си направите пикник

  • през почивните дни има наистина много хора, та ако имате възможност, горещо препоръчвам делничен ден, за да се насладите на спокойствието в природата

Надявам се статията да е била интересна и полезна. Ще се радвам на още идеи за разходки край София, които да са подходящи за малки деца. Други такива от нас може да намерите в статията 10 идеи за разходка край София

You may also like

Leave a Comment

error: