Home ПътешествияВодопади Гложенски водопад край Тетевен

Гложенски водопад край Тетевен

by Sunrising Life
забележителности край Тетевен - Гложенски водопад

Бавно но славно изпълняваме нашия замислен отдавна Проект водопади – да посетим водопадите в България. Следващия водопад, който добавяме към списъка ни е Гложенски водопад, който се намира близо до Тетевен. Той е леснодостъпен водопад, а разходката до него спокойно може да се съчетае с посещение на приказния Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“. За пореден път се убедихме, че Стара планина крие в себе си невероятни природни бижута. След като се разходихме до манастира и имахме късмет дъждът да спре да вали, точно когато стигнахме горе, тръгнахме да търсим Гложенския водопад.

Къде се намира Гложенския водопад и как се стига до него

Гложенския водопад е разположен в Средна Стара планина, в близост до село Гложене и град Тетевен. Пътувайки от София, следва да хванете автомагистрала Хемус и да се придържате към пътя за Тетевен. Разстоянието от столицата до водопада е около 100-тина километра, като за около час и малко се стига до водопада.

Самия водопад е изключително леснодостъпен, защото се намира непосредствено до пътя. Имайте предвид, че локацията, която е зададена в Google е грешна и ще ви изпрати не където трябва. За да стигнете до водопада, трябва да хванете пътя за Тетевен. След като излезете от село Гложене, продължавате по главния път и не след дълго в ляво има две постройки – механа Видрите. Точно над сградите е и водопада.

забележителности край Тетевен - Гложенски водопадМалко повече информация за самия водопад

Водопадът е известен още под името „Вара“. Това идва от вида на скалата върху, която е образуван – варовикова скала. Височината му е около 25 метра. Хубаво е да имате предвид, че водопадът е маловоден и най-подходящи за посещението му са месеците април и май или пък след обилни дъждове. Ако минавате от там по друго време, може да не случите да видите водопада, а само варовиковите скали, по които се стича в ранните месеци на пролетта.

До подножието на Гложенския водопад няма пътека, но ако имате малко повече време и желание може да стигнете до него като минете през пресечена местност с храсти и треви. В противен случай, може да се насладите на красотата му от пътя и да продължите разходката си или с Гложенския манастир „Свети Георги Победоносец“, или пък с Водопад скока и екопътека „Под пръските на водопада“.

Нашето посещение на Гложенски водопад „Вара“

След Великденските празници, бяхме поканени от прители да прекараме няколко дни в село Емен. Съчетахме пътуването до там с посещение на някои красиви местенца в района на Тетевен. Първо се разходихме до Гложенския манастир, който се превърна в едно от любимите ни места. Панорамата, която се разкрива отгоре е незаменима. След това се отправихме към водопада. Решихме да следваме навигацията, която ни отведе до един стръмен път, който в един момент просто свършва. Решихме аз и Рая да останем в колата, а Пепи да отиде да потърси водопада. След по-малко от 10-тина минути той се върна, като междувременно започваше да вали дъжд. Каза, че е срещнал някакъв дядо, който живее на края на тази „улица“. Той споделил, че жедневно му се случвало да отпраща туристи, търсещи водопада. Запалихме колата и продължихме към водопада, този път следвайки не навигацията, а упътването на възрастния мъж.

В крайна сметка намерихме водопада до самия път

След не повече от 5 минути по главния път, водещ към Тетевен стигнахме до механата, над която спокойно си седеше водопада.

забележителности край Тетевен - Гложенски водопадПепи слезе да снима, а ние с Рая гледахме от колата, защото дъждът се беше усилил доста. Не след дълго и Пепи се прибра, защото вече валеше наистина много силно. Решихме да отидем да обядваме в Тетевен, пък след това щяхме да го мислим – дали да дойдем пак до тук или да пътуваме директно към Емен.

След като хапнахме, небето се беше разчистило до неузнаваемост – сякаш никога не беше валяло. Нямаше как да пропуснем да се отбием за някоя и друга слънчева снимка на водопада. Спряхме отново на същото място и този път поснимахме малко повече време.

забележителности край Тетевен - Гложенски водопадСлед това се отправихме към село Емен, където планирахме разходка из Еменския каньон и водопад Момин скок, Еменска пещера, а също и Хотнишки водопад.

Ако имате желание може да прочетете повече за това как решихме да обикаляме Водопадите в България. Също така може да разгледате кои водопади сме посетили до момента в категория Водопади

Вижте още кои места из България сме посетили в категория България, като една част от тях са с малко бебе. Може да ни последвате във FACEBOOK, a също така и в YouTube канала ни.

You may also like

Leave a Comment

error: