Home Пътешествия Ягодинската пещера – най-дългата пещера в Родопите

Ягодинската пещера – най-дългата пещера в Родопите

by Sunrising Life
забелжителности в западни родопи, ягодинска пещера

Преди известно време, когато бяхме в района на Триград, упяхме да посетим Ягодинската пещера. След Дяволското гърло тя ни се стори доста приятна за разходка, без много денивелации. Беше доста интересно и имаше много красиви пещерни образувания. Най-много ме впечатли така наречената „тигрова кожа“, която доколкото разбрахме от екскурзовода не се среща на много места.

ягодинската пещера до триградМалко повече информация за Ягодинската пещера

Къде се намира и как се стига до нея

Ягодинската пещера се намира Западните Родопи в Буйновското жрело на около 3 километра от село Ягодина и 20 километра южно от Девин. Ако искате да стинете до нея, трябва да поемете пътя към Девин. От там има достатъчно указателни табели за забележителностите в районта, така че съм сигурна, че няма да се объркате. Имайте предвид, че слизайки от магистралата (ако пътувате от София в посока Пазарджик), пътят е с много завои и не позволява да се кара бързо. На нас ни отне около 3 часа и нещо, като 2 от тях (може и повече) са след магистралата.

Името на пещерата

Пещерата е наречена на близкото до нея село Ягодина. Известна е още под името Имамова дупка.

ягодинската пещера до триград, забележителности в западни родопиЛюбопитно за пещерата

Ягодинската пещера се сътои от 3 галерии, като само най-долният етаж е благоустроен и отворен за посещения. Със своите близо 9 километра дължина, тя е най-дългата пещера в Родопите и на трето място в България след Духлата и Орлова чука. Както в повечето пещери влажността вътре е около 90%, а температурата е постоянна целогодишно и варира между 6 и 8 градуса.

ягодинската пещера до триград, забележителности в западни родопиПешеходният маршрут е дълъг около 1 километър и нещо, а самата разходка в пещерата продължава около 1 час. Той премива през 2 изкуствени отвора, а естественият изход се намира на около 2 километра по течението на река Буйновска. Около 350 метра от маршрута е пригоден за инвалидни колички.

Много любопитно е, че от познатите 28 вида пещерни образувания, в Ягодинската пещера могат да се видят цели 22. Сред тях са сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии. Най-интересните пещерни образувания, които има в пещерата са пещерните перли.

пещерни перли в ягодинската пещераТе се образуват в течение на стотици хиляди години с помощтта на песъчинки и капка вода. Капейки на едно и също място („легенче“ в скалата), капката варовита вода завърта песъчинките. Калцият от водата се натрупва и полира перличката.

Енеолитно жилище

Освен богатото пещерно разнообразие, друг интересн факт е, че пещерата е било обитаване по време на каменно-медната епоха. Смята се, че там са живеели грънчари, които са добивали глина от вътрешността на пещерата. Намерени са множество керамични съдове, керамична пещ, оръжия, а също и останки от пещерно жилище.

Пещерното жилище се намира на първия етаж на пещерата като входът му е естествения вход към нея. Постоянната температура в него е около 18 градуса, а размерите му са около 200 квадратни метра.

Залите в Ягодинската пещера

Туристическият маршрут започва зала, в която спелеолозите от района посрещат Нова година. Поради това е наречена Новогодишна зала. Там има и естествена елха, която доколкото ни обясниха издържа месеци наред свежа, сякаш е поставена вчера.

ягодинската пещера до триград, забележителности в западни родопиСлед Новогодишната зала се преминава в Ритуалната зала, където има направен олтар и са венчани над 230 двойки. Преминава се през още множество галерии, където се наблюдава наистина огромно разнообразие на пещерни образувания, животински и растителни видове.

ягодинската пещера до триград, забележителности в западни родопиЖивотински и растителен свят в пещерата

В Ягодинсата пещера има около 10-тина вида прилепи, от които шест са сред приоритетните защитени видове. Освен прилепи в пещерата има пещерни скакалци, комподей, паяци и други.

ягодинската пещера до триград, забележителности в западни родопи, прилепОт растителния свят се срещат различни мъхове, гъби, плесени и лишеи.

Полезна информация

Ягодинската пещера е отворена за посещение целогодишно. Влизането в нея е с екскурзовод и на всеки кръгъл час. Работното й време е както следва:

  • Зимен сезон / 01.11 до 30.04. / – от 10:00 до 16:15 часа
  • Летен сезон / от 01.05 до 31.10./ – от 9:00 до 16:15 часа

Цените за посещение са следните:

  • Деца до 6 години не се таксуват
  • от 7 до 18 години – 4.00 лв.
  • Над 18 години – 8.00 лв.
  • Студенти – 5.00 лв. / при показване на студентски документ /

Телефон за контакт – 0889 903 642

Нашето посещение на Ягодинската пещера

В послено време ни беше тръгнало на пещерен туризъм. Малката не я бяхме водили никога в пещера, докато беше бебе. За сметка на това, брат й обиколи 3-4 пещери още преди на навърши годинка. Предишния ден бяхме посетили Дяволското гърло, а на следващия се отправихме към Ягодинската пещера. Бяхме ние с двете деца и още един татко с момиченцето си. Разходката беше дълга и много интересна.

ягодинската пещера до триград, забележителности в западни родопиПрез почти цялото време Рая ходи сама (изключвам началото, когато беше в раницата на гърба на баща си). Най-забавен беше момента, в който каза „Мамо, има пиш!“. Хаха! Спогледахме се с Пепи, погледнахме екскуровода и тя ни каза „Ето там може, ние ще се отдалечим леко и ще ви чакаме“. Е, успяхме и доволно да се икзляме, особено Рая, която падна в единствената дупка, което имаше през целия път.

Лично мен много ме впечатли „тигровата кожа“, която беше на няколко места. Също така голям интерес предизвикаха и пещерните перли, за които жената ни разказа доста обстойно как и защо се образуват.

забелжителности в западни родопи, ягодинска пещераЗа щастие малкия спа през цялото време в пещерата. Той май така обича да прави винаги, когато влезем в пещера. Бяхме в района във време, което не е особено подходящо за обикаляне по екопътеки, но пък е чудесно за посещение на пещери. Навън температурата беше около 0 градуса и вътре направо ни се струваше топло. Направо не знам ка до сега не сме се сетили да обикаляме пещери през зимата.

Какво друго да видите в района?

Ние оставихме за по-топло време Орлово око и панорамната площадка, както и Дяволската екопътека. Разходихме се до Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Пампорово и Орфееви скали. Скалите между другото ги намерихме доста трудно, защото имаше много ама много сняг и ни беше леко трудно да се ориентираме.

Финални думи

Ягодинската пещера определено е много много красива и си заслужава да се посети. Разходката в нея минава бързо и е много лека и приятна. Надявам се статията да ви е била полезна и интересна.

ягодинската пещера до триградАко търсите още вдъхновения за пътешествия, може да погледнете в категориите Водопади, Планини, България.

You may also like

Leave a Comment

error: