Home ПътешествияБългария Яйлата и няколко забележителности на север

Яйлата и няколко забележителности на север

by Sunrising Life
Божури край морето

Първата ни морска екскурзия тази година беше в северните райони на Черно море и по-конкретно около град Каварна. Бяхме поканени от нашите миналогодишни приятели и без много да се чудим, средата на май се отправихме към село Българево. Планът беше да се разходим из всички забележителности на северното черноморие – Нос Калиакра, Фара на Шабла, Тюленово и много още, за които ще ви разкажа в тази статия.

Месец май е наистина невероятен за посещение на морето – не става за плажуване, но времето е прекрасно за разходки из забележителностите на района. Тази година имаше повече слънце и дъждът ни се размина, но пък отново успяхме да уловим в кадър някоя и друга светкавица в необятните полета край село Българево.

Буря в полето - забележителности на северното черноморие, край Българево

Буря в полето

Единият ден от нашето посещение, бе отделен за разходка и опознаване на красивите места на северното ни Черноморие. Започнахме сутринта с фара на Шабла.

Фарът на Шабла и рибарското селище Кария

Град Шабла се намира в Североизточна България, на около 80 километра на север от Варна. Той е и най-източният български град, разположен на около 25 километра от границата ни с Румъния. Именно там се намира и единственото официално регистрирано рибарско селище Кария.

Градът е известен още и с най-старият и висок морски фар на Балканския полуостров – Фарът на нос Шабла. Той е с височина 32 метра и до него се достига чрез 132 стъпала. Върхът му, който представлява полумесец със звезда, има удължен горен лъч на звездата, който е позлатен. Фарът е действащ от повече от 160 години. Той има квадратна основа и е ориентирн по посоките на света, т.е. може да бъде използван като компас. Интересен факт, който ни бе разказан е, че в непосредствена близост до фара, е намерена първата кръгла отбранителна кула за цялото Черноморие. СПоред направените разкопки тя е от IV-V век пр.н.е.

Фарът на Шабла - забележителности на северното черноморие

Фарът на Шабла

Втората сутрин специално станахме в малките сутрешни часове, за да отидем до Шабла и да снимаме фара светещ. Светлините му работят от залез до изгрев. След това се отправихме към плаж Болата, където зачакахме слънцето да се появи. Е, точно в този ден нямахме много късмет със слънцето, защото явно имаше облаци в далечината и така и не видяхме самия изгрев. Въпреки това, преживяването си заслужаваше.

Разходката ни продължи на юг към местността Ашалъка, Огънчето и Тюленово.

Местност Ашалъка

В тези райони всяка една местност има свое име. Местността Ашалъка се намира южно от Шабла и там можете да се порадвате на красивите скални образувания. СКалите са с леко червеникав цвят. Слизайки до водата ще останете смаяни от множеството пещери. През лятото, любителите на по-екстремни преживявания опъват своите палатки в пещерите. През деня се одават на скално катерене и гмуркане, а вечерите в слушане на песента на морето, което е буквално на метри от „леглото“ им. И все пак, имайте предвид, че н подобни места е хубаво да се внимава, защото морето е непредвидимо.

Забележителности на северното черноморие

„Гейзера“

„Огънчето“ край Камен бряг

Това бе наречено още „вечния огън“. Намира се край скалите на Камен бряг и всяка година хиляди хора от цялата страна се събират именно там, за да посрещнат първия юлски изгрев – Джулай морнинг. „Огънчето“ гори непрестанно, а източник е метална тръба с газ. Може да бъде загасено само от много силни дъждове и ветрове, но винаги се намира някой, който да го запали отново.

"Огънчето" край Камен бряг - забележителности на северното черноморие

„Огънчето“ край Камен бряг

Тюленово

Това беше нашата следваща спирка от крайбрежната ни разходка. Тюленово е място, което събира фотографи от цялата страна, за да снимат известната Скална арка край Тюленово. Можете да научите повече за този природен феномен и красотите наоколо от Скалната арка край Тюленово.

Скалната арка в Тюленово - забележителности на северното черноморие

Скалната арка в Тюленово

Следващата ни и последна за деня спирка бе археологически резерват “Яйлата”.

Археологически резерват “Яйлата”

Миналата година посетихме това място за първи път, а тази отново решихме да се върнем там. Определено изборът ни бе правилен, защото божурите тъкмо бяха разцъфтяли – гледка, която си заслужава!

Яйлата се намира на около 2 километра южно от Камен бряг и 18 километра на север от Каварна. По своята същност, представлява висока приморска тераса, а името в превод означава „високо пасище“.Резерватът е с площ 300 декара и се извисява над морето с високи 50-60-метрови скали. Местността е официално обявена за археологически резерват през 1989 година, като се простира от село Камен бряг до курорта „Русалка“ на юг.

На територията на резервата има множество разкрити разкопки на множество паметници, които са част от различни исторически епохи. Ето и някои от тях, които със сгурност ще видите, когато посетите резервата:

  • Пещерните жилища в Яйлата

Археологическият резерват е известен с многобройните си пещери, които са били населявани от  хората в далечното минало. Именно там се намира „пещерен град“, който е с над 100 картирани пещерни жилища. Определено ще се очудите на многото пещери, които можете да видите там. Те са дялани от човешка ръка и са единични или групирани в комплекси. В скалите на терасата, по която ще минете, има два комплекса жилища с изглед към морето. Трябва да внимавате много ако решите да се спускате към тях, защото е стръмно и опасно. В годините пещерите те са използвани за жилища, гробници и църкви.  През ранновизантийския период са служели за монашеска обител и дори има данни за скален манастир, една част от който е била погълната от морето.

Скалистите брегове на резервата забележителности на северното черноморие

Скалистите брегове на резервата

  • Скалните некрополи

В резервата можете да видите и множество гробни съоръжения. Те са разположени в три некропола, като някои от тях са издълбани в скалистото плато, а други в отвесните към морето склонове. Намерените останки от глинени паници, гърнета, чаши, стъклени маниста и монети, на територията на Яйлата датират от II до V век. Гробниците са били фамилни, като в някои от тях са открити до 15 скелета.

Крепостта в резерват Яйла

  • Ранновизантийската крепост

Съдейки по разнообразния археологически материал, който е открит там, се смята че крепостта е била изградена в края на V и началото на VI век. Крепостта е съществувала по времето на едни от най-опустошителните нападения на слаавяни и прабългари. Именно поради тази причина тя е оконачателно разрушена около края на VI век. Чак през IX век около нея възниква старобългарско селище. Към днешна дата крепостта е реставрирана. Изградените стъклени парапети обаче, някак не се връзват на духа на постройката. Бъдете внимателни с парапетите, защото голяма част от тях се клатят, а на някои места има стръмни стълби.

Крепостта в резерват Яйлата

Крепостта в резерват Яйлата

  • Скалната църква „Св.св.Константин и Елена“

Църквата в ЯйлатаСкалната църква „Св.св.Константин и Елена“ се намира в западния дял на археологическия резерват. Тя се помещава в пещера с три отделения, като последното е с отдушник. По стените на помещенията има изсечени многобройни кръстове и рунически знаци, които определено са впечатляващи. Според исторически данни, църквата е използвана най-вероятно през ранното средновековие. Поради силно земетресение през 2009 година, на входа на пещерата има укрепителни съоръжения.

  • Природата в резерват „Яйлата“

Най-накрая стигнах и до любимото ми нещо – природата. Територията на резервата има неповторима природна даденост. Именно там гнездят повече от 178 вида птици. През пролетта няма да можете да откъснете очи от алено червените божури. Това беше най-големият подарък за нас тази година – прелестните божури, които бяха разцъфнали в безкрайните полета на резервата.

Божурите в Яйлата - забележителности на северното черноморие

Божурите

  • Малко полезна информация за резерват „Яйлата“

Работно време на Яйлата: от 9 сутринта до 7 вечерта (всеки ден)

Входна такса на Яйлата: възрастни 3.00 лв. | деца /учащи/ 1.50 лв. | беседа 10.00 лв.

Божурите в ЯйлатаМиналата година, точно докато бяхме в резерват „Яйлата“ се изля един порой и се бяхме понаморкили доста. Тази година обаче, времето бе с нас. През деня, докато правехме дългите разходки из бреговете на морето, слънцето беше скрито от облаци. Привечер, когато разходката ни бе към своя край, небето се разчисти, за да ни подари гледката на един красив залез, който посрещнахме на входа на нос Калиакра.

Финални думи

Северното ни Черноморие крие в себе си големи красоти, които си заслужава човек да види. Там можете да се отдадете както на почивка в къща направена в традиционен добруджански стил, така и на активен туризъм. А защо не и на някое морско приключение като каране на каяк в морето или пък разходка с лодка из скалистите северни брегове? Бъдете сигурни, че там винаги ще бъдете посрещнати топло и приятелски и със сигурност няма да скучаете, защото местните винаги имат нещо интересно наум.

Божурите в Яйлата

Божурите в Яйлата

Отправяме специални благодарности към нашите домакини – Галин от Sea Kayaking Bulgaria, Краси от Къща за гости „Левана“Туристическо сдружение Каварна, Дарина от Къща за гости „Наш дом“ за гостоприемството и красивите места, които ни показаха!

Можете да ни последвате във FACEBOOK и INSTAGRAM, където качваме красивите места, които посещаваме. 

You may also like

Leave a Comment

error: