Home Бебешори Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 2

Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 2

by Sunrising Life

Когато се роди дъщеря ми, беше непрекъснато гушната и на ръце. Предполагам всяка майка е чула поне веднъж думите „Не я носи на ръце, защото ще се разглези“, „Децата не трябва да свикват да ги носят“ и всякакви подобни производни. Въпреки всички тези (за мен небивалици) думи аз знаех, че искам детето ми да е близо до мен и нямах нищо против да я нося колкото тя пожелае и когато го пожелае. По този начин детето ми беше спокойно и истински щастливо. А сега да видим що е то бебеносене и има ли почва у нас?

В крайна сметка бебетата цели 9 месеца са сгушени в мама и получават всичко, от което се нуждаят 24 часа в денонощието. И изведнъж, когато се родят, едва ли не веднага трябва да ги учим на дисциплина, така ли?! Това рязко се разминаваше с моите представи за живот с бебето. Е, пренебрегнах всички тези съвети, които ме съветваха да не си гушкам детето. На 13 ден я сложих в тъкан слинг, уволних количката и така и до днес. Непрекъснато сме заедно, сгушени една в друга. В духа на всичко казано до тук, реших да се свържа с майки, за които бебеносенето е начин на живот и споделих с вас тяхната гледна точка и защо са взели за себе си това решение.

Както обещах в предната статия Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 1, се свързах с още майки, които носят децата си и те ми отговориха на трите въпроса:

Представи себе си с няколко изречения?
Защо избрах да нося детето си?
Коя за вас е най-удобната носилка?

Ето и отговорите на нашите майки, придружени с прекрасни снимки на мама и бебе:

1.Калина 

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Калина, фотограф по призвание и сърце, маркетолог и музикант по образование. Майка на две прекрасни руси и синеоки деца (за справка аз съм дама пика) и обичам да нося много дини под всяка мишница. Така в един момент се наложи да започна и да бебенося ?

Защо реших да нося детето си?

Синът ми не е носен, защото тогава това не беше толкова популярно в България, а и той беше много кротко бебе. Затова пък сестра му беше много неспокойна и ревлива и искаше непрекъснато да бъде гушкана. Така реших да пробвам да я нося със слинг, за да имам поне за кратко свободни ръце. Да, но слингът не й хареса и го сменихме с раница. Тя се оказа наш любим спътник и често спасяваше положението в къщи и навън, макар че не постигаше магическо приспиване за минути като на клипчетата в интернет. Лятото се влюбих в един есенен слинг и обогатих колекцията, както и с една уникална раница с фотоапарати, все пак идеално пасва на мама ?

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

За мен най-удобна, лесна и практична е ергономичната раница Тула, имам 2 – стандарт и тодлър и не ги заменям за нищо ?

2.Христина

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Христина Лисник, майка на две момичета, Габи на 4,5г и Марина 1,4г. От преди година съм консултант по ергономично носене на бебе. Октомври 2017 завърших и ниво 2. Собственик съм на Библиотека за слингове и иргономични носилки Слинготека – babywearing Library.

Защо реших да нося детето си?

Лично за мен това е най-естественото продължение след раждането. Сгушено в прегръдката на мама, на целувка разстояние, усещайки нейният аромат и познатия сърдечен ритъм, бебето е спокойно и расте уверено. А да не забравяме, че освен емоционалното значение, бебеносенето допринася и за физическото развитие на децата.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Обичам всички носилки – обожавам красотата, удобството и разнообразието от блендове на тъканите слинг шалове. Харесва ми практичността на ергономичните раници. Но моята любима носилка ще си остане слинга с халки. Слинговете с халки са подходящи както за новородени, така и за по-големи деца. …

3.Филиз

Представи себе си с няколко изречения?

Живея в София, занимавам се с музика. Обичам нестандартните и импровизирани неща. Убивам за шоколад и сладолед и ходя с различни чорапи. Най-важното за мен е живота да има смисъл и да е пъстър.

Защо реших да нося детето си?

Първоначално защото се издразних на прекалено скъпите колички. След това ми хареса толкова, че го превърнах в основно средство за придвижване с детето. Нося вече 18 месеца и все още не смятам да спирам.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Най-харесвана носилка за мен е еластичен слинг, докато ставаше на детето. Много лесен за употреба, топли, може да се върже веднъж и след това детето да се вади и поставя в носилката колкото пъти е нужно и то за секунди. След като детето израсна еластичния слинг – раница. Нямах абмицията да се упражнявам достатъчно за тъкан слинг, но много се радвам на хубави тъкани слингове и дамите, които с лекота ги използват.

4.Калина

Представи себе си с няколко изречения?

Здравейте, Казвам се Калина и имам прекрасно момче на година и 4 месеца. По професия съм електропроектант, учила съм и живопис. Преди правих картички и бижута с цветя. Сега се занимавам основно с детето и си почивам от работа ?

Защо реших да нося детето си?

Винаги съм знаела, че е чудесно да прегръщаш и носиш детето си със себе си. Всеки, който е прочел поне една статия по въпроса, знае, че от момента, в който се роди, то има нужда да усеща майка си възможно най-дълго време, за да се чувства спокойно и сигурно. В същото време потребността му от нови впечатления расте със всеки час. Бебеносенето дава възможност всичко това да се случва без особено усилие. Дава ни възможност да правим почти всичко, което сме правили преди да имаме бебе.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Носила съм еластичен, май-тай и тъкан слинг и раници. Всяка носилка има своите предимства. Може би най-удобна ми е в момента Интегра.

5.Михаела

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Михаела. Живея във Варна с любимия ми мъж и нашето бебе-дете Радост, двете котки и четирите костенурки. По професия съм ветеринарен лекар. Харесвам алтернативните методи на лечение при животните и правя специалност по хомеопатия.

Защо реших да нося детето си?

Избрах да нося Радост, защото ми изглежда лесно, удобно и много красиво. Тя е спокойна и гушната. Кърменето е лесно и в движение. Не сме ползвали количка. Носенето за мен е една голяма дълга и топла прегръдка.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Няма най-удобна носилка за мен. Радост е на две години и половина. За това време, благодарение на Цветомира Ангелова, пробвахме много носилки. Започнахме с еластичен слинг и продължихме с повече от 10 раници.

6.Милена

Представи себе си с няколко изречения?

Милена съм, майка на три деца, понякога и други работи. Реших да бебенося, защото третото се роди, когато близнаците бяха точно на две и половина и не виждах друг начин да излизам сама с трите деца.

Защо реших да нося детето си?

Планирала го бях още по време на бременността и започнах веднага да го слагам в еластичен слинг. Изключително ми беше удобно и не можех да си представя как ще го сменя, но когато започнах с тъканите слингове, тотално се влюбих и така и не пожелах друга носилка.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Тъканият слинг – дава много опции за носене, заема възможно най-малко място като багаж и всяко връзване с него е по мярка и за майката, и за бебето. По-нагаждаща се носилка няма ?

7.Ралица

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Ралица , майка съм на момченце, на 1,5г. От както родих основните ми интереси са естествено родителство, бебеносене и многократни пелени ? . Имам страница за многократни кърпички, а отскоро с още две майки направихме и първата за България, библиотека за многократни пелени. Обичам палатките, морето, разходките, музиката и семейството си.

Защо избрах да нося детето си?

Първоначално започнах да нося от чисто любопитство, всичко свързано с родителството ми беше интересно и исках да опитам. Веднага разбрах какво удобство и улеснение може да бъде това за мен. Най- любимото ми е да завали дъжд и, да излезем гушнати на разходка ?

Коя за вас е най-удобната носилка?

Тествала съм доста носилки и за нас най-удобни са ергономичните раници от слингов плат и тъканите слингове. С раницата всичко е много бързо, стига да знаеш какво правиш и ако си намерил подходящата раница за теб, разбира се. Не всяка раница ми е била удобна, за това винаги се казва, че човек трябва да опита преди да инвестира в носилка. Трябваше ми доста време, за да се престраша да опитвам с тъкан слинг и до ден днешен мисля, че съм пълен аматьор с тях, но съм зарибена и се уча всеки ден.

8.Станислава

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Станислава и съм мама на бебе Никол, на почти 2 г.. На 31 г. съм, родом от град Асеновград. Обичам семейството си, приятелите и живота си! Обожавам работата си и готините си колеги. Не спирам да организирам различни мероприятия, така се чувствам полезна не само за мен, а и околните. Обичам както на мен да ми е добре така и да помагам на другите! Обичам Multitasking и позитивните неща и хора ;)

Защо избрах да нося детето си?

Нося бебето си откакто тя беше на 20 дни. Започнахме заради здравословен проблем, но всъщност толкова ни хареса, че не спираме да се носим и до днес.

Обожавам да я гушкам, да я мириша и целувам, така е възможно най-близо до мен. Освен, че е полезно за бебка е полезно за мен и мога да свърша много други неща, докато се грижа за нея. Можем да ходим на всякакви места, за които не сме мислили, че е възможно да отидем с бебе.

Коя за вас е най-удобната носилка?

Обичам да нося в раница за по-дълго носене. Обожавам марката Lenny Lamb, на която бях избрана да бъда първи и единствен посланик за България. Тати обича да носи в Тула. Тъканите слингове за толкова различни и красиви, че може би никога няма да ми омръзне да опитвам различни блендове, марки и вързвания. Имам си така един любим Stash, който си пазя за второто бебче някой ден ;)

9.Ирина

бебеносенеПредстави себе си с няколко изречения?

Здравейте! Казвам се Ирина и съм работеща майка на едно малко зверче на година и половина. Животът ни е доста динамичен и изпълнен с адски много ангажименти и работа, но и с приключения и пътешествия, за това винаги търся мобилност, практичност и минимализъм в ежедневието си.

Защо избрах да нося детето си?

Избрах да нося детето си именно заради свободата на движение, съчетана с удобството на близостта. С моята половинка избрахме да отглеждаме децата си, следвайки принципите на привързаното родителство и за нас бебеносенето донесе не само ‘логистично’ улеснение за разходка, кърмене и придвижване, но и истинска близост с нашето дете.

Прегръдката в слинг или ергономична раница ни даде много спокойно, усмихнато, чувстващо се сигурно и обгрижвано бебе, което нямаше проблеми със съня, коликите или опознаването на света. Бебеносенето ни даде възможност да сме свободни в близостта си дори на публични места, без да се тревожим има ли къде да ‘накърмя детето си?’ Не ни се е налагало да сглобявме и мъкнем тежки бебшки колички, а разходките на планина, море или просто в зимна обстановка не налагаха каскадьорски умения като от ‘Мисията невъзможна’ или изчисления на физически формули за решаване на задачата „А от тук количка ще мине ли?!“. Просто бебеносенето е свобода.

Коя за вас е най-удобната носилка?

Любимата ми носилка се променяше с възрастта на детето. Когато започнах да нося детето си активно на около 40 дни, най-удобно ми беше в еластична носилка тип ‘еластичен слинг’. На около шестмесечна възраст – регулируема ергономични раница. А в случай на раздразнено малко човече с температура или никнещи зъбки – тъкан слинг с висока плътност.

Към момента най-удобно се чувствам с ергономична раница на гръб, в размер „тодлър“, която обира отлично тежестта на моето пораснало дете (тежи вече над 13 кг, но благодарение на адекватната изработка на раниците Лени Ламб, не усещам тежест или дискомфорт при носене). За мен с плътността на носилката трябва да расте успоредно с детето за да дава оптимален комфорт на бебеносещия. Винаги ще препоръчам тъкани платове и широки, но меки колани, с допълнение с регулируем панел, при избор на ергономични раници.

Като за финал

Това бяха и нашите майки, които решиха да споделят с нас своя опит с ергономичните носилки – защо и как са решили да носят своите дечица и кои за тях са най-удобните носилки. Отново се затвърждава менението, че бебеносенето дава свобода, мобилност и същевременно спокойствие за най-малките. Какво по-хубаво от това да са сгушени в мама, а тя да има свободни ръце. Животът с бебе е много по-лесен, когато удовлетворяваме нуждите му и същевременно това не пречи на мама да върши нещо друго. Именно това ни дава бебеносенето. Освен това има и ред други ползи. Както от здравословна гледна точка, така и емоционална.

„Бебеносенето е любов“! Жена, която веднъж е опитала и се е влюбила в това бебето й да е до сърцето й, трудно би се отказала от бебеносенето.
Ако статията ви допада, можете да й дадете едно сърчице – за бебеносенето с любов! Ако пък искате да прочетете още статии, свързани с родителство, може да разгледате категория Бебешори.
Можете да ни последвате във FACEBOOK, където споделяме най-новите неща от Sunrising Life

You may also like

Leave a Comment

error: