Home Бебешори Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 1

Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 1

by Sunrising Life

Що е то бебеносене и вирее ли у нас? А какво са слинг и ергономична раница? Когато забременях реших, че ще започна да се запознавам с всички неща свързани с бременност, раждане и родитеслтво. След наистина завидно количество прочетена литература по тези теми, определено много ми допадна идеята за привързаното и естествено родителство. Една малка част от този начин на отглеждане и възпитаване на децата е свързано с тяхното носене. Още от 13 ден на моята дъщяря, тя бе сложена в тъкан слинг и се носим активно. Тя обожава да е гушната, а носенето доставя удоволствие и на мен и на нея. Освен това носи спокойствие на двете ни и мобилност на мен, за която не бих магла дори да си мечтая ако изпозлвам количка.

В духа на всичко това, реших да ви запозная с няколко майки, които носят своите деца. Те ще ни разкажат защо са взели за себе си това решение и коя за тях е най удобната ергономична носилка, отговаяйки на три въпроса:

Представи себе си с няколко изречения?
Защо избрах да нося детето си?
Коя за вас е най-удобната носилка?

А ето ги и нашите бебеносещи майки и техните отговори:

1.Виктория

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Виктория, майка съм на едногодишно момиченце. По професия съм юрист, обичам да чета, да се наслаждавам на хубава храна и вино, със съпруга ми обожаваме да пътуваме и да прекарваме времето си в планината и лете, и зиме.

Защо реших да нося детето си?

Започнах да нося детето си, защото ми е струваше най-логичният и лесен начин за придвижване както в града, така и извън него.  Още с първите опити открих прекрасното чувство на близост, свобода и спокойствие, което носенето дава на майката и бебето и разбрах, че това е „моето” нещо – честно казано, трудно ми е да си представя живота си като родител без бебеносенето. То ни дава възможност да продължим да живеем активно, като включваме дъщеря си в любимите ни занимания.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Най-удобната носилка е относително понятие – първите месеци за мен това определено беше тъканият слинг – с малко бебе, което носите почти постоянно, той дава страхотно чувство за комфрот, а в същото време е и много функционален. В момента обаче доста по-често ползвам ергономична раница, тъй като тодлърът има други нужди в сравнание с бебе на няколко месеца – Ида постоянно иска да слиза и ходи, така че удобството на бързото поставяне не е за подценяване. Mоят личен фаворит в момента е Integrababy.

2.Линда

Представи себе си с няколко изречения?

Аз съм Линда, м-телски набор ?, от София. Завършила съм фотография и имам магистърска степен по специалността. В момента съм по майчинство и имам две прекрасни момчета, на 4,5г и 1,2г.

Защо реших да нося детето си?

Зарибих се по бебеносенето докато бях бременна с второто дете. Реших, че ако съм с количка, ще ми е трудно да тичам след баткото ? С раницата, ръцете са ми свободни, така че докато се гушкаме с малкия, мога да обърна нужното внимание и на баткото.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Изпробвала съм няколко носилки. Най-удобна ми е раница Soul от лен. От жегите, лятото, синът ми се изприщваше ужасно много и само ленът ни спаси, за да продължим да се носим с удоволствие.

3.Марика

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Марика, обичам да бъда близо до семейството си, да съм сред природата и пътешествията.
Занимавам се с йога, а по професия съм психолог.

Защо реших да нося детето си?

Защото носенето на децата ми позволява да съм винаги до тях, същевременно да съм в движение без ограничения. Носенето е любов.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Тула, елементарна и удобна.

5.Йоана

Представи себе си с няколко изречения?

Аз съм Йоана Райчинова, щастливо омъжена, майка на две деца, ИТ мениджър, ентусиаст на тема пътешествия, качествена храна и Ливърпул. Вечно търсеща житейски баланс, вярваща и целеустремена.

Защо реших да нося детето си?

Бебеносенето е нещо вълшебно и единствено по рода си. Никога няма да забравя първия път, в който сложих дъщеря си в слинг като новородено. Сякаш ми поникнаха крила. Оттогава съм влюбена в това да нося децата си. Мигновеното спокойствие, което то дава и на мен и на тях, е незаменимо.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Носила съм с еластичен, с тъкан слинг (шал и с халки) и с ергораница. Всяко една носилка си има предимствата в различни етапи на развитие на детето, различни ситуации и предпочитания на носещия. За мен лично може би най-приятно е с тъкан слинг шал, но тепърва ще трупам още опит в носенето (синът ми се роди преди по-малко от 2 седмици) и има вероятност да си меня предпочитанията към видове носилки и материите им.

6.Даниела

Представи себе си с няколко изречения?

Здравейте. Името ми е Даниела и съм на 25г. Имам момиченце Илина на 1год. и 2м.

Защо реших да нося детето си?

Реших да бебенося, докато бях бременна. Бебеносенето ми дава свобода. Мога да ходя навсякъде с детето, без да трябва да го оставям на някого, да го гледа. Бебеносенето успокоява. Когато мъничето не е в настроение, слагам я в раницата и си върша работата. И най-важното. Постоянно сме гушнати.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Пробвах няколко носилки и се спрях на Соул. Тя ми е любима.

 

7.Яна

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Яна. Накоро някой беше пуснал игра – да се представиш с една дума… след доста мислене – мечтател да е, или пътешественик или мама ? Трудно е човек да се опише само с една таква. От София съм, работя в меджународна компания с готини колеги. Имам прекрасно хлапе на годинка и половина, което обожавам и обожавам да гушкам.
Обичам да пътувам, обичам много и природата.

Защо реших да нося детето си?

Ами за мен беше нещо много естествено и идеален начин да впиша детенцето в начина на живот който обичам. Това да носиш детето си значи свобода да стигнеш лесно до там до където желаеш и бонус – през цялото време да се гушкате ?

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Не е съвсем лесен отговора на този въпрос. Според мен зависи на първо време от възрастта на детенцето, до някаква степен от сезона, от това колко често ще слиза детето.
По принцип е желателно поне до 6 месец да носиш бебето в слинг, тъй като той дава оптимална опора за гърба и вратлето. Моят избор беше тъкан слинг и за секунда не съжалявам. С него имам опциите за множество различни връзвания, отпред, на хълбок и на гръб. Освен това е подходящ не само за малко бебе, но и за по-голямо дете. Лично на мен това май ми е любимата от към удобство при носене носилка, но пък при искащ да ходи често тодлър не ми е съвсем практична.
Към момента фаворит ми е олекотен варинант на раница с минималистичен колан и презрамки. Удобно ми е да нося на гръб с нея, поставя се за секунди (включително мятане на детето и нагласяне на ремъците), а в същото време заема минимално пространство в торбата ми, когато не я ползвам.

8.Магда

Представи себе си с няколко изречения?

Казвм се Магда Фойер (Magda Feuer) и съм по професия езиковед. В момента се занимавам предимно с преводаческа дейност. Освен това съм основател на блог за Захранване, водено от бебето. Майка съм нa едно дете и чакам второ.

Защо реших да нося детето си?

Решението ми да нося бебето си беше подтикнато от задълбочено четене по време на първата ми бременност относно привързаното родителство. Въпреки това се престраших да сложа бебето си в слинг чак след 20-тия ден. От начало се притеснявах, дали не е много малко и как ще се справя с връзването. Носенето на бебето много ми помогна в началото, когато бебето имаше колики. Освен това го смятам за голямо удобство при липсата на инфраструктура за хора с колички и майки. Бебеносенето е като едно естествено продължение на бременността. Точно толкова, колкото е и кърменето и е напълно естествено. Спасявало ме е в много ситуации, например, когато бебето е било болно.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Всяка носилка има предимства и недостатъци. Аз например носих в началото много с тъкан слинг и бих казала, че е най-щадящ за носещия. С еластичния не се разбрахме много, но може би аз нямах достатъчно опит. В последствие съм носила и с два вида раница и там удобството е в бързото слагане и сваляне. С второто ми бебе ще нося със сигурност първоначално със слинг, даже съм си харесала и един ринг-слинг за проба. Те ще имат не много голяма разлика и мисля, че това ще е най-удобно, когато сме навън в парка или на плошадка, за да мога да съм до по-голямото си дете, без да оставям бебето в количката на метри от мен.

8.Мария

Представи себе си с няколко изречения?

Казвам се Мария и от година и четири месеца съм на първо място майка на Анук. Освен това съм консултант по ергономично носенене на бебето второ ниво към немската школа ClauWi и собственик на библиотека за слнгове и ергономично раници „Пашкулкова“.

Защо реших да нося детето си?

Физиологично човешките бебета са създадени да бъдат носени. Рефлексите на ръчичките и крачетата им го показват още от първите дни след раждането, гръбнакът им е създаден така, че да обира сътресения във вертикална посока. Също така бебебтата имат естествен инстинкт да търсят близостта на родителите си. Това ги кара да се чувстват в безопасност, подобрява създаването на синапси в мозъка. Носените бебета плачат по-малко и обикновено стават самостаоятелни и самоуверени възрастни. За родителите бебеносененто, освен всичко друго, означава свободни ръце и възможност да се справят по-лесно с ежедневието си, да не спират да излизат, пътуват, да бъдат социални и да се грижат за по-големите си деца. Всичко това направи бебеносенето естественият избор за мен.

3.Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Тъкан слинг! Може да се използва от първият ден на бебето до края на периода на носене, правилно вързан осигурява най-добра подкрепа за гръбчето и тазобедрените стави на бебето, и най-добро разпределение на тежестта върху тялото на носещия. Последното зависи и от типа връзване. Освен това тъканите слингове за мен са безумно красиви!

9.Невелина

Представи себе си с няколко изречения?

Привет, казвам се Невелина. Имам син на 2 години и съм в очакване на второто си дете. Носих синът си от първите дни след раждането, коети за града в който живея беше много странно. Две години по-късно вече не е чак толкова странно да срещнеш бебеносеща майка тук. Радвам се, че създадох чудесни приятелства покрай носенето с майки, на които тепърва им предстоеше и ме търсеха за съвет.

Защо реших да нося детето си?

Нямам спомен кога съм взела решение, че ще бебенося, но беше доста преди синът ми изобщо да е планиран. За мен бебеносенето беше близост, любов и не на последно място удобсто. Синът ми беше много неспокойно бебе и първите 4-5 месеца го носих ежедневно, независимо вкъщи или на вън. Това ми донесе доста спокойсвие и свобода.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Най-удобно ми беше носенето в първите месеци и за мен по тази причина най-ценен беше еластичният слинг. В тезш първи месеци беше като част от мен.

10.Яна

ергономична раницаПредстави себе си с няколко изречения?

Здравейте, казвам се Яна Тодорова. Медицинска сестра по професия и сертифициран консултант по носене. Собсетвеник на Варненската библиотека за носилки „Морско Конче“.

Защо реших да нося детето си?

Разбрах за възможността да нося дъщеря си доста късно. Беше на 30 дни и имаше кошмарни колики и изобщо не искаше да седи в количка. Даже рефлукса и не ни отказа от носенето, а напротив. След като си купих ергономична раница, разбрах колко е малка за нея и започнахме да се носим с тъкан слинг. За това е изключително полезно в България да има консултанти към които да могат да се обърнат начинаещите. Носенето е нашия начин на придвижване и успокоение. На 1,4 г все още има желание да бъде носена и да опознаваме заедно света.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Ползвали сме различни като марка и вид носилки. На мен фаворит са ми тъканите слингове, но тя предпочита раницата или онбухимото. Най- удобна е тази носилка, която адекватно да отговаря на зрелоста и развитието на детето и също така е съобразена със тялото на носещия, също така тази която е регулирана и наместена адекватно. Много често се пропуска този момент и се пренебрегва дадено връзване или марка, а всъщност става на въпрос само за адекватно поставяне.

11.Пламена

Представи себе си с няколко изречения?

Здравейте, казвам се Пламена и нося сина си вече 2 години и половина.

Защо реших да нося детето си?

Зачетох се по темата за бебеносене, защото живеем на 4 етаж и нямаме асансьор. Трябваше ми алтернатива на количката. Не след дълго попаднах на слинговете и раниците. От там нататък почти махнахме количката. Раницата ни е спасявала психически от колики, от зъби, от трудно заспиване. Помагала ни е да ходим на места, където иначе няма как с малко дете. Помага леко да преминем през софийските тротоари и подобни препятствия.

Коя за вас е най-удобната носилка и защо?

Аз съм фен на раницата Lillebaby. Първо бяхме със Standart, сега сме с Toddler. Иначе харесвам и Онбухимо на Soul. За всяка майка е най-добре да пробва, за да намери кое пасва най-добре на нея и бебето.

Като за финал

Това бяха и отговорите на жените, които се съгласиха да ни разкажат техния опит и защо се взели решението да носят децата си. Определено бебеносенето е огромно улеснение за майките и същевременно дава спокойствие, близост и любов на малките. Да не говорим, че разнообразието от носилки е толкова голямо и в един момент определено се превръща в „хоби“ и „мания“ да се изпробват различни видове. Според мен това важи в пълна сила за тъканите слингове, където има невероятни десени, материи и кройки. Но и ергономичните раници също не остават по-назад в този ред на мисли.

Като цяло бебеносенето открива един нов свят, изпълнен с много спокойствие. И както една от нашите майки по-горе каза – „Бебеносенето е любов“! Жена, която веднъж е опитала и се е влюбила в това бебето й да е до сърцето й, трудно би се отказала от бебеносенето.

Надяваме се статията да ви е харесала и да е била полезна за вас. Съвсем скоро ще публикуваме и Бебеносене – защо реших да нося детето си – част 2, където още бебеноски ще споделят с нас своя опит и предпочитания.

Ако статията ви допада, можете да й дадете едно сърчице – за бебеносенето с любов!
Можете да ни последвате във FACEBOOK, където споделяме най-новите неща от Sunrising Life

You may also like

Leave a Comment

error: