Home ПътешествияБългария Асенова крепост – да се потопим в славното минало

Асенова крепост – да се потопим в славното минало

by Sunrising Life
Пътешествия в България и Европа - Асенова крепост

Когато с Пепи бяхме още „млади гаджета“ пътувахме почти непрекъснато. Годината преди да се роди малката беше наистина много наситена с различни пътешествия в България и Европа. След това последва кратък застой покрай бременността и раждането, а пък с дете пътуването няма как да бъде никога същото. Има голям чар на пътуване с бебе и малко дете, но няма защо да се лъжем – всичко е много различно и една идея по-сложно от страна на организация. Разбира се, това не ни спира да пътуваме. Днес ще ви разкажа малко повече за една разходка в Родопите, на която бяхме още само двама – разходка до Асенова крепост.

Всъщност бяхме поканени от собствениците на една къща за гости в село Косово. Съчетахме този ангажимент с разходка в околностите. Успяхме да се разходим до Кръстова гора, Караджов камък, Белинташ и Асеновата крепост. Сега ще ви ракажа малко повече за Асеновата крепост.

Къде се намира Асеновата крепост?

Асеновата крепост е разположена само на 3 километра от Асеновград върху скали по левия бряг на река Асеница. Тя е една от най-посещаваните туристически дестинации около Асеновград, а също и част от 100-те национални туристически обекта. Крепостта се намира на около 20-тина километра от град Пловдив и около 170 километра от София. Мястото е лесно достъпно и много приятно за разходка. В непосредствена близост има паркинг, където да оставите автомобилът си и да се качите нагоре до крепостта.

Малко повече информация за крепостта

Асеновата крепост е изключително интересно и притегателно за туристите място, съчетало в себе си много история. Преди да бъде прекръстена, тя е била известна под името Петричка крепост (от гръцката дума „петрос“ – скала, камък).

История на Асеновата крепост

Според археологически проучвания територията е била населявана от траките още през 5 век Пр.Хр. Те първи са оценили стратегическото разположение и защита на месността и са построили именно там укрепление. По време на Римската епоха и по-конкретно на император Юстиниан крепостта е обновена и една от цели 300 крепости за защита от славянските племена.

По време на Византийската епоха, територията отново претърпява множество промени. Около крепостта биват обособени 2 села – Стенимахос и Петрич, а самата крепост се превръша в стопански център със собствена администрация и военна власт. Това се дължи на нейното благоприятно разположение – в началото на проход, свързващ Тракия със Северна Гърция и Егейско море.

В началото на 13 век, крепостта е завладяна от кръстоносците. Белгийският рицар, който я владее по това време, успява да удържи на три месечна обсада на българския цар Калоян. Най-голямото преустройство на крепостта е през Средновековието (1231 година), по времето на цар Иван Асен II. За това свидетелства и изсечената върху скала заповед. От там идва и последващото преименуване на крепостта от Петричка в Асенова крепост.

Асенова крепостМалко за устройството на Асеновата крепост

Кулата, която се намира в западната част на Асеновата крепост е служела за наблюдателница. Тя има четириъгълна форма и е от типа кули, които се строяли по най-високите части. При проучванията и разкопките на територията, в тази кула са намерени различни предмети от бита, което свидетелства за това, че тя е била използвана и като подслон за защитниците. На територията има две водохранилища, открити са останки от жилищни сгради, църква на управителя на крепостта, като всички части са свързани със стълби.

Църквата “Света Богородица Петричка”

Това е и една от най-големите забележителности в Асеновата крепост. Църквата е двуетажна и е построена през 8 век. Смята се, че първият етаж е служел за склад, докато съшинската църква е била на втория етаж. Това е един от първите храмове в източното православие, чиято камбанария е служела и за наблюдателница. През 1991 година е направена пълна реставрация на църквата, а в днешно време тя изпълнява функцията на православен храм. Входната арка и стенописите от 8 век са наистина впечатляващи и си заслужава човек да отиде дори само заради тях.

Нашето посещение на Асеновата крепост

Спомням си, че на прибиране от село Косово, решихме да се отбием до Асеновата крепост. Беше приказен ден в началото на пролетта. Направи ни впечатление, че навсякъде има добре поддържани пътеки и стълби с парапети. Също така има рампа за колички. По протежението на почти цялата пътека има макети на защитни оръжия от едно време. В най-високата част на крепостта има поставен телескоп, с който можете да наблюдавате Асеновград. Цената за вход в Асеновата крепост е 3 лв. за възрастни и по 1 лев за пенсионери и ученици. Непосредствено до входа към крепостта има музей, от където можете да получите и своя печат в книжката си за 100-те национални обекта, както и да си закупите различни сувенири. Мястото е подходящо и за разходка с малки деца.

Не се съмнявам, че няма да съжалявате ако решите да посетите Асеновата крепост. Това е едно наистина емблематично за историята място, което според мен всеки българин трябва да познава и да е посетил.

Какво друго да видим в района на Асеновата крепост?

Ако разполагате с време, горещо ви препоръчваме да се разходите до Кръстова гора и Караждов камък, а също така да посетите и Белинташ. Тези места определено носят един мистичен заряд. Кръстова гора се смята за свято място, където много хора ходят, в търсене на изцеление. Караджов камък е изключително интересен природен феномен, който несъмнено ще ви впечатли, а може дори да ви стресне леко, като видите къде трябва да се изкачите. За Белинташ има множество легенди и истории, но все пак си остава една интересна загадка.

Като цяло в Родопите има много приказни места, където може човек да отиде. Също така може да се разходите из Пловдив и забележителностите в града.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна :) Можете да ни последвате във FACEBOOK, където качваме нашите актуални раходки и приключения.

You may also like

Leave a Comment

error: