Home ПътешествияБългария Какво да видим в Пловдив за два дни

Какво да видим в Пловдив за два дни

by Sunrising Life
тепетата в Пловдив, забежителности в пловдив Джендем тепе

Не са малко хората, който смятат, че Пловдив е един от най-красивите градове. Този град винаги е прекрасна идея за разходка около София (само на 120 километра). Съвсем скоро ние успяхме да отделим 2 дни за разходка и да разгледаме някои забележителности в Пловдив. Пловдив е първият български град, който е Европейска столица на културата през 2019 година.

Той е втория по големина град в България, разположен на двата бряга на река Марица. Градът е известен още като „Градът под тепетата“, защото се намира в подножията на 6 тепета (Трихълмието – Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе в Стария град, Бунарджика (Альоша), Младежкия хълм (Джендем тепе) и Сахат тепе (Данов хълм). Със своята многовековна история той се слави и с това, че е сред най-древните обитаване градове в света. Пловдив е и един от най-динамино развиващите се градове в Южна България.

Накратко за историята на Пловдив

Има исторически факти, според които гадът е на повече от 8000 години. Културно-историческото наследство на града датира още от времето на траките. В исторически план градът процъфтява периодите на възход на Византийската и Римската имеперии. По време на Османската империя бива съхранен, а след това отново бележи възход по време на Възраждането.

Според историчеки източници най-старото име на Пловдив е Кендрисия, което произлиза от тракийското племе кендриси. През времето на Филип II Македонски, градът е преименуван на Филипополис – градът на Филип. В началото на седми век, на териториите на Пловдив започват масови заселвания на славяни и името се променя на Пълдин. А по-късно вече става град Пловдив, както е известен и до днес.

Забележителностите в Пловдив са наистина много и стига да имате време, определено няма да ви бъде скучно. Ние имахме възможността да се разходим из главната улица на Пловдив, Стария град, както и да се качим на 3 тепета – Данов хълм, Альоша и Небет тепе.

Главната улица на Пловдив

Това е може би най-уживената улица в града, което е нормално. По нея има множество магазини, закусвални, кафенета, театър и какво ли още не. Тя започва от пощата и се простира чак до Пешеходния мост. Вървейки по нея няма как да не забележите надписът Together, който е слоган на Европейската столица на културата 2019.

главната улица в пловдивНадписът Together

Рая беше силно впечатлена от него и много държеше да се катери по буквичките. Непосредствено след него се намира и статуята на Мильо.

Кой е Мильо и защо има статуя на главната улица?

Този човечец не е бил с всичкия си, но пък е бил атракцията на централната улица на града през 60-те и 70-те години на миналия век. Според градските легенди е бил много начете и умен човек, но от многото учене и непрестанно четене загубил разсъдъка си. Има още много различни истории и легенди, коя от коя по-пикантна. Истината е някъде там, измежду всички истории. Факт е, че в днешно време статуята на Мильо е атракция за туристите и посетителите на града.

Продължаваме по главната улица

Като продължите своята разходка по главната улица ще стигнете до Джамията и Античния стадион. Джумая джамия е мюсюлмански храм от среновековието. Тя се намира в самия център на града и е впечатляваща поразмерите си. Повечето османски джамии са еднокуполни, но тази има цели девет купола в помещението за молитви. Има доста спорни исторически факти за Джумая джамия. Според едни от тях тя е построена на мястото на ранна християнска църква. В днешно време това се води недоказана хипотеза, която някои историци напълно отхвърлят. Най-преобладаващото мнение за произхода на джамията в днешно време е, че е основана от султан Мурад II.

v centara na plovdivТочно до Джумая джамия се намира Римския стадион. Той е изграден през II век, а първите археологически разкопки са от началото на 20 век (1923 година). Мястото е известено още като „Джумаята“. Официлно от 2012 година площадът се нарича Римски стадион.  Като цяло, няма как да го пропуснете като тръгнете на разходка из главната улица. При нашето посещение имаше много интересна изложба с рисунки от улиците на Берлин.

Римски стадионКвартал Капана

Римски стадионТова е едно от много известните места, с които се слави града. Той започва точно от Джумая джамия и в последните години е едно много притегателно място както за местните, така и за туристите в града. Кварталът е на половин хилядолетие и в самото начало е бил средище на занаятчии. Дори улиците му са кръстени на занаятите, които е имало на тях – Златарска, Кожухарска, Железарска и т.н. Името му е вдъхновено именно от плетеницата от малки, тесни занаятчийски улички, които те хващат точно като в капан. Капан, от който не ти се иска да излезеш.

Голяма част от улиците му са пешеходни, а сградите са оцветени и изрисувани и създават много приятно усещане, когато се разхождаш из тесните улици. Много хора определят капана като „хипстърски“ квартал. Там има множество магазини, кафенета и заведения, където можете да попседнете. А може просто да се разходите и да се насладите на колорита и пъстротата на този централен пловдивски квартал.

През топлите месеци на годината, Капана е мястото, където се провеждат много различни фестивали и събития.

Стария град на Пловдив

Ако не сте се „изгубили“ из уличките на Капана, то има още доста посоки, в които можете да поемете. Точно на Джумая джамия има множество указателни табели и ако тръгнете по улицата, перпендикулярна на главната, не след дълго ще се озовете в началото на Стария град на Пловдив.

Атмосферата там те пренася в едно друго време – калдъръмените улички и възрожденските къщи несъмнено са оставят човек впечатлен. В Стария град има наистина много места, които да разгледате и за това е хубаво да сте предварително подготвени с програмата си и да сте си отделили достатъчно време. Сред музеите, които да посетие в старинната час на Пловдив са:

  • Старинна аптека Хипократ
  • Балабановата къща
  • Къща Хиндлиян
  • Къща Клианти
  • Къща недкович
  • Експозиция Златю Бояджиев
  • Експозиция Димитър Киров
  • Етнографския музей – една от най-забележителните сгради

Предполагам се досещате, че с малко ходещо дете, не успяхме да ги разгледаме. Всъщност другата причина беше и че не разполагахме с достатъчно време при тази ни разходка. В централната част на Стария град има информационно бюро, където могат да ви дадат повече информация какво можете да посетите за времето с което разполагате. Има също така комбинирани билети за различни забележителности в Стария град, както и пълна обиколка с гид. Друг готин вариант е да се възползвате от услугите на Фрий Тур Пловдив.

В старата част на Пловдив трябва да минете задължително през Небет тепе и Античния театър.

Античен театър в Пловдив

Това е един от най-добре запазите антични театри в световен план. Той е открит при археологически разкопки през 1978-1979 година и днес е една от най-големите забележителности в града. Той се намира между две от Пловдивските тепта – Джамбаз тепе и Таксим тепе. Според наскоро разчетен надпис театърът е бил построен през 90-те години на I век от Новата ера. Театърът е адаптиран към съвременния културен живот и там се провеждат много концерти и различни културни събития сред които – Рок фестивалът „Sounds of the Ages“, Оперен фестивал“Opera Open“, Международен фолклорен фестивал и други.

забележителности в пловдив - античен театърНебет тепе

Друго емблематично място в Стария град е Тепето страж – Небет тепе. То е част от Трихълмието, на което е разположен Стария град – Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе. От него се разкрива гледка към Пловдивските улици и къщи, както и към 3 други тепета – Бунарджика (Альоша), Младежкия хълм и Сахат тепе. Това е и най-високата точка в стария град, от където гледката е много впечатляваща. Освен, че от там се разкрива най-хубавата гледка към Пловдив, това е и една от най-старите части на града. На тази територия има археологически разкопки, които са останки от древнотракийски град. От там следващия път със сигурност ще гледаме някой залез.

Няколко други местенца, които да видите в Пловдив

Като излезем от атмосферата на стария град, можем да се отправим към още няколко от тепетата на Пловдив.

Данов хълм

Данов хълм или още известен като Сахат тепе – тепето с часовниковата кула, се намира в самия център на града. До него се стига много лесно, а горе има множество пейки и местенца, където да поседнете за почивка или пък да погледате града от високо. Самата кула е висока близо 18 метра и е една от най-старите в Европа – от 16 век.

Младежкия хълм

Това тепе беше едно от плануваните места, които искахме да посетим, но за жалост не успяхме. То е известно още под името Джендем тепе – адското тепе и е най-високото от всичките 6 Пловдивски тепета. Там се намира и известната Детска железница, която е голяма атракция за малките деца. Преди много години е имало няколко спирки, но към днешна дата влакчто има само една – спирка „Панорама“, а пътуването с влакчето продължава 10-тина минути. През това време звучат детски песнички. Удоволствието струва само един лев, но със сигурност е безценно за най-малките. Следващия път със сигурност ще стигнем и до там. Можете да прочетете повече за това тепе тук.

тепетата в Пловдив, забежителности в пловдивБунарджика – Хълмът на Альоша

Несъмнено поредното място в Пловдив, което трябва да посетите. То е второто по височина след Младежкия хълм. Отгоре има статуя на Альоша и поради тази причина е и името му. Местните го наричат накратко само Альоша. Пепи успя да види един залез от там.

Като за финал

Градът под тепетата наистина е забележителен и неслучайно е много желана дестинация както от български, така и от чуждестранни туристи. Има толкова много места, които могат да се видят, че трудно можем да ги обиколим за ден-два, камо ли да бъдат описани в една статия. Ние със сигуност ще се върнем скоро там, за да довършим списъка си от този път, а до тогава ще сме добавили и нови места, които да видим. Надяваме се да имаме тази възможност и Рая да бъде благосклонна.

Вижте още Няколко манастира около Пловдив, които да посетите през почивните дни. Може би ще ви е интересно да прочетете 7 места в София, който трябва да посетите и 10 идеи за разходка около София. Повече за нашите разходки с бебе, както и планинските ни приключения с Рая може а разгледате в категория Пътешествия.

Надявам се статията да ви е била интересна и ще се радваме да споделите вашите впечатления за Пловдив, както и препоръки какво да видим следващия път.

You may also like

Leave a Comment

error: