Home ЗдравословноСмутита и Фрешове Бананов шейк със соево мляко

Бананов шейк със соево мляко

by Sunrising Life
Бананов шейк

Както обещахме преди няколко дни, днес решихме да напишем рецептата за вкусния бананов шейк, който наскоро започнахме да си правим често. Става изключително бързо, невероятно вкусно и не се нуждаете от много продукти, за да си го приготвите – банани и някакво растително мляко (каквото предпочитате).

Продукти за бананов шейк

Продукти за бананов шейк

Положителното при консумирането на банани е, че въпреки високото им въглехидратно съдържание, те са добър източник на фибри, витамин C, витамин А, фолиева киселина, витамин B6. Друг интересен факт е, че те играят ролята на пребиотична храна, защото стимулират растежа а полезните бактерии. В нашата напитка те са основният герои.

Другият основен герой е соевото мляко, което може да бъде заменено с някакво ядково мляко, например бадемово (Прочетете повече за видовете растителни млека и ползите от тях).  Соевото мляко е една прекрасна алтернатива на животинското такова, за хора които не консумират животински продукти или пък страдат от лактозна непоносимост. Соята сама по себе си е богата на фибри и протеини, които са от изключителна важност за редица процеси в човешкия организъм. То съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини и е източник на множество минерали като мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор, манган. От друга страна в соевото мляко има много по-малко количество мазнини и захар, в сравнение с животинското мляко.

Ето и продуктите, които са ви нужни, за да си направите вкусен и здравословен бананов шейк:

  • 2 банана/ може и 3 (според големината им)
  • 1 чаша (400 мл) вода
  • 1 чаша (400 мл) соево мляко/бадемово мляко (лично аз взимам с ванилия, защото са ми по-вкусни и ароматни)
  • няколко кубчета лед

Всичко се блендира до получаване на хомогенна течност. Ако обичате и искате, може да сложите във вашия шейк и няколко лъжички конопен протеин. Смята се, че в него се съдържат окоо 50% от пълноценните за човешкия организъм протеини. Лично аз не го харесвам като вкус и предпочитам чистия бананов вкус. 

Въпреки това едната половина от напитката бива подправена с него.

Ако пък предпочитате смутитата си по-гъсти, тук можете да намерите някои интересни вкусни идеи.

You may also like

Leave a Comment

error: