Home ЗдравословноСмутита и Фрешове Зелен фреш – ползи и няколко любими рецепти

Зелен фреш – ползи и няколко любими рецепти

by Sunrising Life

Всички знаем колко полезни са зеленчуците, особено зеленослистните. Един изключително полезен начин за тяхната консумация е на фреш. Има толкова голямо разнообразие от различни видове зеленчуков фрешов, че ми се струват неизчерпаеми различни вариации.

Защо да пием зеленчуци

Предполагам, че много от вас си задават въпроса защо да пием зеленчуците, като можем да си ги похапваме. Това е така, но едва ли можем да изядем повече от 300-400 грама от някой зеленчук. Докато в сок, количеството се увеличава минимум два пъти.

Друг съществен плюс в полза на пиенето на зеленчукови фрешове е фактът, че при прясно изцеденият сок, липсват фибри. Това означава, че организмът усвоява 100% от съдържанието на сока за 10-15 минути – бърз енергиен елексир.

И не на последно място – с един коктейл от няколко зеленчука, под формата на прясно изцеден сок, със сигурност даваме на организма си множество полезни вещества – витамини, минерали и различни микроелементи, които са от съществена важност за нашето здраве.

Няколко варианта за зелени фрешове

Зелен фреш с магданоз

Магданозът е изключително полезен зеленчук, който спада към силно алакализиращите храни (Прочетете повече в статията Алкално-киселинен баланс и гликемичен индекс). Той подпомага регулирането на нивата на кръвната захар в организма. Също така укрепва имунната система. Фрешът с магданоз ни е един от любимите. Ето и от какво имате нужда за него.

Необходими продукти:

 • 1 краставица
 • 1 връзка магданоз
 • 1 тиквичка
 • 1-2 зелени ябълки

Зелен фреш с целина

Целината е суперзеленчук с високо съдържание на витамин А, витамини от групата В – В1, В2, В6, витамин С,  и минералите – калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, както и някои незаменими аминокиселини.

Необходими продукти:

 • 1 краставица
 • 1 шепа спанак
 • някоко стръка целина
 • 1-2 зелени ябълки

Зелен фреш с броколи

Броколите са също един изключителен зеленчук. Те оказват благотворно влияние на имунната система. Освен това съдържат голямо количество витамини и минерали. При тяхното изцеждане не излиза много сок, но за сметка на това зелената отвара е елексир за организма. Друго интересно нещо е, че гликемичния индекс на този зеленчук е много нисък (15), което означава, че той е бавен въглехидрат и е изключително здравословно да се консумира (Гликемичен индекс).

Необходими продукти:

 • 1 малка глава броколи
 • 1 краставица
 • 1-2 зелени ябълки

Това бяха нашите 3 предложения за пресни зеленчукови фрешове. Ако не сте опитвали тези комбинации – опитайте! Няма да съжалявате, а тялото ви ще е във възторг от тази концентрирана „полезност“, която му давате. Ще се радваме да споделите с нас вашите любими зелени фрешове.

Можете да разгледате други фрешове и смути, както и някои здравословни рецепти в категорията Здравословно, както и да ни последвате във FACEBOOK.

You may also like

Leave a Comment

error: