Home ЗдравословноЗдравословно Растителни млека и ползите от тях

Растителни млека и ползите от тях

by Sunrising Life
Колаж от ядки

Иска ми се в тази статия да разгледам малко по обстойно алтрнативите на добре познатото ни краве мляко – растителни млека. Всъщност ако наистина сте решили да изключите млечните продукти от ежедневното си меню ще разберете, че това никак не е толкова трудно, колкото си представяте. Казвам го от позицията на човек, който е бил голям любител на всякакви деликатеси от това естество. Има толкова богато разнообразие и алтернативи, които не само са вкусни, но са изключително полезни – бадемово, лешниково, кокосово, оризово, конопено мляко. В настоящата статия ще наблегна на разновидностите на растителното мляко и ценните вещества, които можете да си набавите от тях.

Избор на растително мляко

Всичко при избора на растителнто мляко зависи от личните предпочитания. Поради голямото разнообразие избора може да се затрудни, но не се притеснявайте. Експериментирайте и намерете кое ви допада най-много.

Овесени ядки

Овесени ядки

Цел

Изборът също така зависи и от това за какво искате да използвате млякото. Един прекрасен заместител на сметаната/млякото в кафето са млека като соевото, кокосовото или лешниковото За супи и сосове прекрасен избор са соево или оризово мляко. Бадемовото, кокосовото и конопеното можете да използвате за различни десерти и тестени изделия.

Хранителност

Ако сте решили да замените млечните продукти с техните растителни еквиваленти може би бихте искали да знаете в каква степен тези „нови“ продукти са ползени и хранителни. Като цяло хранителната стойност на растителните млека  се определя от видовете витамини, минерали и аминокиселини. В зависимост от вида на млякото ще си набавяте различни видове и количества от ценните за вашето тяло вещества.

Видове мляко

За да не се повтарям излишно, директно ще премина към списъка с някои видове растителни млека.

1.Соево мляко

Соята сама по себе си е богата на фибри и протеини, които са от изключителна важност за редица процеси в човешкия организъм. То съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини и е източник на множество минерали като мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор, манган.

2.Конопено мляко

Това мляко съдържа голямо количество омега-3, както омега-6, 10-те незаменими аминокиселини, фолиева киселна, фосфор, калий, магнезий, желязо, цинк, калций. Също така от консумацията можете да си набавите витамини като A, B12, D и E. То има един интересен аромат, но при смесването му в напитки не може да се направи разлика от животинското мляко.

3.Овесено мляко

То съдържа фолиева киселина, както и антиоксиданти и витамини А, B и Е. Богато е на фибри и има сравнително ниско съдържание на мазнини и захари. От него можете да си набавите важни минерали като – калий, фосфор и манган. Трябва да се отбележи, че това мляко съдържа глутен и не е подходящо за хора, които имат глутенова непоносимост.

Овес

Овес

4.Оризово мляко

Оризовото мляко е с много ниско съдържание на мазнини. Приготвя се най-често от кафяв ориз. То е богато на минерали и витамини като – калций, ниацин, желязо и витамините – А, B12, D.

5.Кокосово мляко

Кокосовото мляко има много високо съдържание на витамините от група B, както и витамин C и Е. Също така съдържа фибри, калций, магнезий, селен, цинк, фосфор, натрий. От него можете да набавите на организма си и Омега 3, 6, 9, както и някои незаменими аминокиселини. Това мляко трябва да се консумира в умерени количество заради високото съдържание на наситени мазнини.

6.Бадемово мляко

Бадемовото мляко е с лек вкус и аромат. То изобилства на минерали като магнезий, мед, манган, калций, както и на селен, витамин E и антиоксиданти. То се препоръчва за подобряване на имунната система.

Бадеми

Бадеми

7.Лешниково мляко

От лешниковото мляко можете да си набавите витамин B1, B2, B6, Е. Също така лешниците са богати на съдържание на фолиева киселина. Вкусът и ароматът му са по-силни от тези на

Лешници

Лешници

8.Мляко от кашу

Това мляко може да ви осигури богат внос на витамини от групата B, омега 3,6, 9. То също така изобилства на минерали като магнезий, фосфор, калий, калций, цинк, мед, желзо, селен, манган. То е един добър енергиен източник, но също така е доста калорично, поради високият процент на мазнини и въглехидрати.

Кашу

Кашу

9.Ленено мляко

Това мляко е богато на витамини и минрали – А, B12, D, както и калций и омега 3 мастни киселини. Като недостатък може да се отбележи това, че не съдържа протеин.

Заключение

В случай, че наистина сте решили да направите нещо добро за вас и вашето тяло, а именно да спрете или поне редуцирате използването на животински продукти, ние ви приветстваме за решението! Надяваме се поне една от алтернативите, които сме дали в тази статия да ви допадне. Ако успеете да научите тялото си, че това е изключително полезно и ви носи жизнено важни елементи, с времето вътрешният конфликт ще изчезне. „НЕ, не мога без мляко, кашкавал…“ или каквото и да било друго. Напротив! Можете! Просто трябва да опитате и да видите как тялото ви ще ви се отблагодарява непрестанно за това решение.

Разгледайте още статии на здравословна тема, а може би ще ви бъде интересно да видите и някои от любимите ни рецепти за смути.

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

Leave a Comment

error: