Home ПътешествияВодопади Водопад Скока и екопътека „Под пръските на водопада“ край Тетевен

Водопад Скока и екопътека „Под пръските на водопада“ край Тетевен

by Sunrising Life
Водопад Скока

В последно време доста намалихме пътешествията, поради разбираеми причини. В един прекрасен петъчен ден ни изникна един ангажимент в град Тетевен и аз бях изключително щастлива, че ще попътуваме малко. А защо пък да не го съчетаем с посещение на някое красиво място в околностите на града. Както се досещате, моментално започнах да търся какво може да се види в Тетевен и наоколо. Това, което от пръв поглед грабна вниманието ми е Водопад Скока (Кознишки водопад), до който се достига по Екопътека „Под пръските на водопада“. Така и реших, ако ни остане време да се отбием до там.

За мое голямо щастие се оказа, че водопадът се намира доста близо до града. Още по-хубавото (предвид че съм в края на 9 месец) бе, че до него се стига по екопътека „Под пръските на водопада“, до която има асфалтов път. При други обстоятелства щяхме да оставим колата в центъра на града и да се разходим пеша. След като приключихме с работата в града, се качихме на колата и потеглихме към началото на пътеката, водеща към водопада. Бях много развълнувана, че ще посетим някое ново и приятно местенце в планината (още повече, че това ни беше препоръчано от една прекрасна дама, с която прекарахме следобеда). Денят беше доста горещ, но щом влязохме в гората се усети голяма температурна разлика. Повярвайте ми, сред големите дървета в гъстата сянка беше истински рай!

Екопътеката към Водопад Скока

Екопътеката към Водопад Скока

Как се стига до водопад Скока

Пътят до водопада води своето начало от Тетевенския квартал Козница. Още на площада на града има табела, указваща посоката към водопада. Пресича се моста, разположен срещу площада, преминава се покрай градския пазар и се завива вдясно. По пътя има още една указателна табела. Пътят до същинската част на екопътеката е около 3,4 километра. В неговия край има уширение, където да оставите автомобила си и да се впуснете в разходка по горската екопътека „Под пръските на водопада“.

Като поемете по пътеката сякаш се потапяте в друг свят. Това е природата… За да стигнете до водопада ще ви отнеме около 20-тина минути съвсем спокоен ход. Ние може би бяхме по-бавни, но Пепи непрестанно се притеснява и не иска да се натоварвам, че да не реши бебето да излиза.

Малко повече за водопад Скока

Водопадът е висок около 30 метра и до преди няколко години е бил известен под името „Кознишки водопад“, от името на река Козница, която образува красив каньон (по него се стига до водопада). Другото известно име на водопада е „Задънката“, както и до ден днешен го знаят и наричат местните. Това име произлиза от факта, че стигайки до водопада, всъщност се стига до задънено място. До преди няколко години до водопада се е стигало по реката. След това е направена екопътеката „Под пръските на водопада“. Изградени са множество дървени мостчета, пейки с масички за отдих, а в края на пътеката (където се намира водопад „Задънката“) има изграден заслон с огнище.

В Тетевенския Балкан, екопътека под пръските на водопада

В Тетевенския Балкан

Екопътеката е дълга малко повече от половин километър и раходката по нея е много приятна – чува се шума на реката, усеща се ароматът на гора, минава се през малки мостчета. По протежение на пътя има множество малки водоскоци.

Екопътека Под пръските на водопада, Водопад Скока

Екопътека Под пръските на водопада

Водопад Пръскалото

В дясно от водопад Скока се намира още един водопад – Пръскалото. За съжалние той е маловоден и когато посетихме мястото, беше пресъхнал. Със сигурност е много впечатляващо, когато и двата водопада са пълноводни. Това се случва няколко пъти в годината и искрено се надявам следващия път да сме късметлии и да видим и двата водни пада в пълния им блясък.

Водопад пръскалото - вдясно от водопад Скока

Водопад пръскалото – вдясно от водопад Скока

И така, поседяхме малко на това райско място, починахме си, насладихме се на пръските и шума на водата и потеглихме обратно по пътеката. Макар и кратка, разходката беше изключително приятна и препоръчваме на всеки, който не е ходил там, да отиде. Има нещо магическо в това място.

Забележителности в Тетевен и околностите

Ето и някои други места, които можете да посетите ако сте в района и разполагате с повече време:

  • Пещера Моровица
  • Тетевенски манастир „Св.пророк Илия“
  • Гложенски манастир
  • Исторически музей на град Тетевен
  • Местност Ямата

За финал

Никога не бях посещавала Тетевен и Тетевенския балкан и определено останах очарована от това китно и малко място, сгушено в прегръдката на Стара планина. Доколото разбрахме в околността има множество екопътеки и красиви планински местенца, които човек може да посети и да се откъсне от динамиката на големия град. Водопад Скока е само едно от тези прекрасни места. Ние със сигурност ще се върнем там отново и ще опознаем района по-добре, защото смятаме че има какво да видим и да преживеем.

Водопад Скока край Тетевен, Кознишки водопад

Водопад Скока край Тетевен

За още истории от нашите пътешествия, можете да ни последвате във FACEBOOK, където качваме най-новите неща от Sunrising Life.

You may also like

Leave a Comment

error: