Home ЛайфстайлЛайфстайл Рисуване на мандала – новата ми страст

Рисуване на мандала – новата ми страст

by Sunrising Life
рисуване на мандала

От известно време насам отдавам почти цялото си свободно време на това да рисувам. Много малко хора знаят, че рирувам от 6 годишна. Завърших художествената гимназия за изящни изкуства в едно не чак толкова далечно минало. След това обаче, животът ме отведе към съвсем различна професия, реших да се занимавам с точни науки и станах инженер. Не е лъжа обаче, че майчинството променя напълно светогледа на една жена. И ето, че 10 години по-късно отново се възроди огромно желание да рисувам. В последните седмици и месеци съм се потопила в рисуване на мандали. За това и ще ви споделя малко повече за мандалите, а накрая ще ви издам и нещо ново, което съм решила да захвана (след ретрогрдния Меркурии).

как се рисува мандалаКакво представлява мандала?

Думата мандала произлиза от санскрит и в директен превод означава „съдържа“, „има“ или „магически кръг“. Мандалата се смята за свещена рисунка, защото изобразява Вселената и фрагметни от нея и същността й. Мандалата може също да се определи като енергиина рисунка. Като цяло рисуването на мандала е процес на успокоение, себепознание и граничи с медитация. Както вече споменах, мандалата е модел на Вселената, а кръгът (почти винаги са в кръг) олицетворява живота. Рисуването на мандала може да ви даде знание за самия вас и да бъде арт терапия. Да се потопите дълбоко в себе си, да потърсите и намерите отговори на въпросите, които са ви на дневен ред. Според това какви цветове използвате и ви влекат докато рисувате, може да научите много за състоянието си в момента.

Ако редовно се практикува рисуване на мандала, то ще видите тяхното благотворно действие върху вас – редуциране на стреса, лесно справяне с проблеми, осъзнаване и опознаване на себе си, подобрена концетранция, развиване на интуицията. Много ми хареса определението „Вашата мандала е ехото на душата ви“. Забелязвам го и по себе си. Според настроението ми изпозлвам коренно различни комбинации от форми и цветове. Всеки път мандалата е различна. Няма значение дали ще изберете да рисувате мандала или да оцветявате. И в двата случая стигате до едно самовглъбяване и медитация, момент в който сте сам със себе си и белия лист и изразявате това, което искате да излезе от вас.

мандалаОсновната цел на мандала е да събере енергията ни и да ни презареди и изпълни с хармония, да внесе баланс и спокойствие. Докато рисуваме мандала ние провокираме асоциативното мислене, което от своя страна ни води по пътя към нашите неосъзнати чувства и мисли. Мандалата е изкуство и математика в едно, респективно проводник на двете полукълба на мозъка ни.

Как да рисуваме мандала

Няма правилен и грешен отговор на този въпрос. Отговорът е – както ви идва отвътре. Тук няма правила и ограничения, може да оцветявате каквото пожелаете и да рисувате каквото ви се иска. За да започнете да рисувате сами своите мандали, ще са ви необходими молив, линия и пергел. Първо трябва да си направите концетрични окръжнсти с център центъра на мандалата. Разграфявате си кръговете с линия през определен градус и воала. Готови сте да запонете да рисувате. Обикновено има значение от къде ще започнете своята рисунка – ако започвате да рисувате отвътре навън, то се вътрешен човек, който иска да погледне навътре в себе си. В случай, че ви идва да рисувате отвън на вътре, то сте външен човек. Можете да рисувате директно с тънкописец, цветни моливи, флумастри, бои. Дайте път на своето въбражение, отпуснете се и се изразете чрез различните форми и цветове. Ще останете впечатлени от способностите си, а също и от хипнотично-медитативното действие, което има рисуването на мандала.

Значение на цветовете

Има огрмно значение кои цветове ни привличат и използваме, докато създаваме нашата мандала. Червеният цвят е цветът на първа чакра, нашите корени. Ако ви влече червеният цвят това означава, че имате нужда да бъдете тук и сега и да действате. Оранжевият цвят означава, че се нуждаете от комуникация, а също и да се освободите от натрупално се във вас напрежение. Жълтият цвят, цветът на трета чакра, на слънцето и волята. Жълтото ни влече, когато искаме да се справим с даден проблем. Зеления цвят е цветът на сърдечната чакра, цветът на любовта. Ако искате да рисувате в зелено, то имате нужда от любов – да давате и получавате. Синият цвят е цветът на гърлената чакра. Ако искате да рисувате в синьо, то вероятно имате нужда да се заявите, да кажете „Ехо, тук съм!“, да спрете да премълчавате. Лилавото пък е цветът на седмата чакра. Това е цветът на креативността и въображението, изявете ги ако ви привлича този цвят.

Нещо ново на хоризонта

Тъй като рисуването на мандали се превърна в найстина много любимо мое време, реших да направя цял канал в YouTube за това. Там ще споделям етапите при рисуването на една мандала от белия лист до напълно завършена цветна картина. Надявам се да събуди интереса ви към изкуството и най-вече да успеете да усетите магията на това да се занимаваш в рисуване на мандала. Съвсем скоро ще споделя повече за канала, а до тогава може да ме последвате в Instagram профила за мандали – Sunrising Art.

мандала

You may also like

Leave a Comment

error: