Home ПътешествияБългария Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост през есента – разходка в Северозападна България

Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост през есента – разходка в Северозападна България

by Sunrising Life
белоградчишка крепост

Белоградчишките скали бяха дълго чакана и планирана дестинация. Аз не бях ходила в този район на България и с нетърпение очаквах момента, в който ще го посетим. Изчакахме да дойде есента, да разхлади малко и в същото време да не е прекалено студено и се отправихме към Северозападна България, за да посетим различни забележителности край Белоградчик. Белоградчишката крепост беше първата ни планирана спирка по време на есенния ни трип.

Белоградчишката крепост и Белоградчишките скалиКъде се намират Белоградчишките скали?

Белоградчишките скали се намират в Северозападна България – в Западния Предбалкан. Те представляват голям скален комплекс, с дължина около 30 километра и ширана около 6 километра. Скалите се разполагат от връх Ведерник (на запад) до селата Белотинци и Боровица (на изток). Те се простират на почти 100 кв.метра като някои достигат до 200 метра височина.

Забележителности край Белоградчиик - Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост, Белоградчик отвисоко

Малко повече информация за скалите

Белоградчишките скали се състоят от три големи групи скали – Фалковска група (източните части), Централна група и Збеговска група (най-западните формации). Можете да прочетете за имената на различни скални обазувания в трите групи тук. Смята се, че преди повече от 200 млн. години, скалите са били дъно на море. След като водата се оттеглила, варовиците се нагънали и образували различните скални форми, които наблюдаваме днес и са източник на различни мистични истории и легенди. Червеният цвян на скалите се дължи на съдържанието на желязо в тях. Друг интересен факт е, че в скалните масиви има повече от 100 пещери.

забележителности край БелоградчикЛегендата за Белоградчишките скали

Освен научното обяснение за скалните форми има и една романтична легенда за тяхното образуване. Легендата разказва, че преди много години между скалите имало девически манастир. Най-младата монахиня, на име Витиня била неземно красива и мълвата за нейната красота стигнала чак до Римската империя. На Петровден, когато било разрешено да се посещават манастирите, Витиня срещнала любовта на живота си – римлянинът Антонио. Двамата дълго време криели любовта си, но не след дълго се появила първородната им рожба. Когато разбрали, монахините изгонили Витиня от манастира, заедно с детето й. Тогава се появил Антонио и започнал да моли да пощадят девойката и детето му. В този момент над скалите се разярила буря, ударил силен гръм, манастирът се сринал и всичко се вкаменило – Монасите, Конникът и Витиня, която се превърнала в Мадоната, държаща в ръцете си дете.

Северозападна България - Белоградчишките скали и Белоградчишката крепостБелоградчишката крепост

Белоградчишката крепост се извисява като горд страж над град Белоградчик, разположена е на 1,5 километра от самия град. Със скалите, на които е разположена е наистина изключително внушителна. Лично за мен, това е най-красивата крепост в България, която сме посещавали. Задно с Белоградчишките скали, крепостта е притегателна дестинация за много туристи и има защо. Крепостта е построена, когато тази територия е била част от Римската империя. В началото нейната функция е била по-скоро наблюдателна, отколкото отбранителна.

Северозападна България - Белоградчишките скали и Белоградчишката крепостКрепостта заема стратегическо място между два старопланински прохода – „Свети Никола“ и „Кадъ-боаз“. Смята се, че крепостта е построена 1-3 век след Христа като малка крепост – укритие. По времено на владетеля Иван Страцимир (1355-1396 година), крепостта е доукрепена и разширена. Според хрониките, 3 дни след завладяването на Видин през 1365 година, е превзета и крепостта в Белоградчик (тогава известна под името Фехервар). През 1396 година османците превземат крепостта, която бива частично разрушена.

Стотици години по-късно, през 1805 година, започва цялостно разшрение на крепостта, което бива завършено през 1837 година. Новите крепостни стени са с височина 12 метра и с 2,5 метра широчина в основите. Тогава са оформени трите двора и трите портала, укрепени с масивни железни врати. Крепостната улица, която пресича целия първи двор има стопанско значение. Около нея е имало и жилищни постройки, заначтчийски работилници и навеси за оръдия. Във втория двор е бил разположен хамбар, мелница за сол и брашно и конюшня. В него е имало и кладенец, от където са черпели вода за крепостта.

Северозападна България - Белоградчишките скали и Белоградчишката крепостЗа да бъде подсилен западния сектор, през 1862 година е издигнато така нареченото „Сюлейманово укрепление“. Съдбата на крепостта има важна роля по време на Сръбско-българската война в края на 19 век, когато под стените й са рабити сръбските сили, проникнали през старопланинските проходи.

Нашата разходка

Както вече споменах, от доста дълго време планираме да посетим района на Белоградчик. Бяхме си набелязали няколко забележителности, които задължително да посетим. Още в началото не си поставихме прекалено амбициозни цели, за да не останем разочаровани, защото пътуването с две малки деца винаги е непредвидимо, колкото и добре да е планирано. След като пристигнахме, седнахме малко в двора на селището, където щяхме да спим а след това се отправихме към Белоградчишката крепост.

Северозападна България - Белоградчишките скали и Белоградчишката крепостАз бях изключително развълнувана и много много впечатлена. Самото място има някаква загадъчна красота. Разходихме се спокойно из трите двора на крепостта и се качихме на най-високото място, където поседяхме известно време. Бебето спа през почти цялото време в слинга, а малката изходи сама цялото разстояние и изкачи всичките стълби. Имаше и малък инцидент, когато реши че не иска да държи баща си за ръка – падна и си удари бузата, та след това беше доста внимателна и не пускаше ръката на Пепи.

Честно да си призная, това беше най-хубавото и спокойно пътуване, което сме имали откакто се появиха децата (прочетете още Има живот след децата). Децата бяха супер съдействащи и спокойни и се насладихме максимално на разходките и забележителностите, които посетихме.

woven wings тъкан слинг ревюПолезна информация

Работното време на крепостта е от 09:00 до 18:00 часа, а цената на билета за възрастни е 6 лв,  4 лв – за ученици, студенти и пенсионери, 12 лв – семеен билет; 5 лв – беседа. От 1-ви април до 31 септември работното време е удължено – от 09:00ч до 20:00 часа и няма почивен ден. Може да се плаща с карта и добре че, защото когато стигнахме пред крепостта, се оказа че имаме 5 и нещо на стотинки и никакви други кеш.

Къде бяхме отседнали

Отседнахме в едно новооткрито място – Еко селище „Глинените къщи“ в село Извос. Селото се оказа, че не е село, а махала на село Чифлик. Намира се на 4 километра от Белоградчик и е супер за отправна точка за повечето забележителности в района на Белоградчик. Къщите са 5 на брой и са направени изцяло от еко материали. Вътре са много уютни и симпатични. Освен настаняване, собствениците предлагат и различни занимания – беседи, обиколка на забележителностите наоколо и различни занимания в селището.

Белоградчишката крепост и Белоградчишките скали, екоселище Глинените къщиКакво друго видяхме и какво можете да видите

Ние успяхме да заведем децата в три пещери в район:

  • пещера Магурата
  • пещера Венеца
  • пещера Козарника

Също така се отидохме до Видин и крепостта Баба Вида. Разходихме се в Крайдунавския парк и обядвахме на кораб. Имахме планове да отидем и до пещера Лепеница и скалата на Богинята Майка. Пещерата решихме да я оставим за следващ път, а скалата на Богинята не успяхме да намерим. В района може да посетите още Боров камък, скалното светилище Чачин камък, местността Маркашница, скалата Богът на секса, две църкви с богомилски символи и други.

Като за финал

Белоградчишката крепост се извисява величествено над Белоградчик. Изключително красива и впечатляваща беше за нас. Районът на Белоградчишките скали е изключително интересен и притегателен. Пепи ходи и двете сутрини да посреща слънцето на скалите и определено се връщаше много зареден. Рече и отсече, че задължително ще се върнем в този район, само заради красивите изгреви и простора, които се разкрива към Стара планина.

забележителности край БелоградчикНадявам се статията да ви е била полезна и интересна. Последвайте ни в YouTube, където споделяме видеа с нашите разходки с две малки деца. Също така, не забравяйте да ни последвате в INSTAGRAM, където качваме ежедневно снимки от пътешествията ни.

You may also like

Leave a Comment

error: