Home Бебешори Кенгуру, слинг или раница за носене на бебе

Кенгуру, слинг или раница за носене на бебе

by Sunrising Life
ревю на слинг Firespiral review

В последно време виждам все повече и повече хора, които носят съвсем малки бебета в кенгуру. За това реших, че е крайно време да напиша тази статия. Искрено се надявам да достигне до възможно повече хора, за да може новите родители да са информирани и да взимат информиран избор. Няма по-хубаво нещо от това бебето ти да е сгушено в теб, но не е без значение в каква носилка ще бъде сложено. Мисля да обърна внимание на ергономичните носилки – еластичен слинг, тъкан слинг и ергономична раница. Какви са разликите с кенгуруто и защо то не се препоръчва. Като консултант по носене на бебе, завършил немската школа, се чувствам длъжна да разпространявам информация, свързана с правилно носене на бебето.

Ергономична позиция за носене на бебето

Смятам да започна с утвърдените добри практики, свързани с ергономичността на носилката и как бебето трябва да застава в нея. Ще правя паралел между правилното положение на детето и позата, в която то седи, когато е в кенгуру.

Правилната позиция, в която трябва да седи вашето бебе, когато е носено се доближава до ембрионалната поза. Тази поза, в която е било още в корема на своята майка. Вдигайки новороденото, то заема тази поза инстиктивно – ето това е ергономичната поза към която трябва да се стремим, когато носим бебето (особено новородено). Гръбначният стъл на новороденото бебе има С образна форма, в която детето е месеци след раждането. Тази С извивка на гръбнака се „изправя“ в няколко етапа от развитието на бебето, за да може при прохождането да добие познатата на всички ни S-образна форма на гръбначния стълб.

Първият дял на гръбначния стъл, който бебето започва да контролира е в областта на врата. Докато настъпи този етап обаче, бебето има нужда от много добра подкрепа на вратлето. Поради тази причина се препоръчва носене в еластичен или тъкан слинг – те прилягат най-добре по извивката на гръбнака и дават необходимата на бебето опора. Нещо, което дори с ергономична раница не може да се постигне, да не говорим за кенгуру, при което има още доста съществени минуси, в разрез с правилното развитие на бебето.

1.Крачетата трябва да бъдат в М позиция

Спомняте ли си ембрионалната поза, за която пишеше по-горе – ето това е М позиция. Дупето трябва да е една идея по-ниско от колената на бебето. При новородените, се заема поза „дълбок клек“. Не се стремете да им разкрачвате крачетата, просто коленцата трябва да бъдат над дупето, а вратлето да има достатъчно добра опора.

При кенгуру: Платката при него е много много тясна и няма как да се получи М позиция на крачетата. Напротив, дори се натоварват прекалено тазобедрените стави и неукрепналите мускулчета на крачетата на детето.

кенгуру или ергономична раница, бебеносене, ергономична поза при носене на бебе2.Позиция на гръбчето

В зависимост от възрастта на бебето, то заема различна позиция, когато е носено в ергономична носилка. Когато е новородено, гръбчето му e в С форма, а крачетата са му в дълбок клек. С порастването, започва едно разкрачване и изправяне на гръбчето. Разбира се, когато бебето спи, то винаги застава в C позиция на гръбчето. Гръбчето трябва да се „придържа“ от мек плат, който да не оказва излишен натиск върху детето. На картинката по-долу са етапите в развитието на гръбначения стълб.

гръбначен стълб, ергономично носене, носене в слинг или кенгуру

При кенгуру: Обикновено платката, която придържа гръбчето е твърда, което оказва натиск върху неукрепналия гръбначен стълб на бебето. Също така, няма как да се поддържа естествената форма на гръбнака.

На долната картинка са показани етапите и как би трябвало да изглежда позицията на бебето в пфорил и анфас.

ергономична поза при бебеносене, кенгуру или раница, еластичен слинг, тъкан слинг3.На къде трябва да гледа детето

Докато имах библиотека за носилки и консултирах активно родители за бебеносене, много често чувах думите „Ама той иска да гледа, защо да не го сложа да гледа непред?!“. Защото гледайки напред, детето не заема естествената поза. Коремът и гърдите на носещия притискат гръбначения стълб на детето и върху таза му има голямо напрежение. Друг особено важен момент е хиперстимулацията. Малките бебета се превъзбуждат прекалено лесно от многото цветове, хора и шумове. Гледайки напред им причининяваме точно това – хиперстимулация, която води до неспокойно, леснораздразнително бебе, което страда от проблеми със съня.

Много производители направиха носилки, които имат възможност детето да бъде поставяно напред. Това е продиктувано от търсенето, както се досещате, НО дори производителите казват, че не се препоръчва бебетата да се носят в такава поза повече от 15-20 минути на ден. Консултантите напълно го изключват като здравословен вариант!

За кенгуруто като носилка – защо да не го използваме

Кенгуруто е отдавна отречена носилка и е далеч от здравословна за вас и детето ви. Ето и няколко доста основни причини, които се надявам да са достатъчен довод, за да се откажете да носите детето си в кенгуру:

 • платката между крачетата на бебето е много тясна и НЕ осигурява ЕРГОНОМИЧНА ПОЗА при носене и не осигурява правилно позициониране на тазобедрените стави
 • липсва добра опора на главата и на гръбчето /за малки бебета/
 • не се следва извивката на гръбнака и насилствено се изпрая гръбначния стълб
 • създава се напрежение върху гърба и крачетата на детето
 • тежестта на бебето не се разпределя, а е концентрирана върху слабините
 • тесните презрамки и неестествената позиция на бебето не позволяват разпределяне на тежестта на детето и водят до проблеми с гърба и кръста на носещия, който се опитва несъзнателно да компенсира заради изместения център на тежестта
 • носенето с лице напред води до хиперстмулация на бебето

Защо да изберем ергономична раница вместо кенгуру

 • ширината на платката е много по-голяма и осигурява ергономичната поза М на крачетата на бебето, за която пише малко по-горе в статията
 • при повечето марки коланът, който се слага на ханша на носещия е достатъчно дебел и поплатен и е изчислен така, че заедно с презрамките да разпределя тежестта на детето по оптимален начин
 • мекия плат приляга по гръбчето на детето така, че запазва физиологичната извивка на гръбнака без да оказва напрежение върху него
 • за разлика от кенгуруто тежестта на бебето се носи от плата по гръбчето и широката седалка от плат, която обхваща хубаво дупето и бедрата на детето
 • детето се носи с лице към родителя, което позволява да вижда настрани какво става, но същевременно се избягва хиперстимулация (характерна при носене напред в кенгуру)
 • всички раници имат качулка, която е много удобна и дава допълнителна подкрепа на главичката, когато бебето заспи

Каква носилка да изберем

Принципно слингът е най-подходящата носилка за малки бебета. До около 4-ти месец се препоръчва носенето в слинг. Слинговете са еластични и тъкани. От тъканите слингове има слинг шал и ринг слинг. Всички до тук споменати са чудесни за носене на новородено и малко бебе. Колкото и страшно и трудно да ви изглежда това да сложите бебето си в слинг, не се страхувайте! По-лесно е отколкото очаквате – свиква се бързо и става механично в един момент. Носенето в слинг е най-хубавото нещо за вас и вашето бебе в първите месеци след раждането. Дава ви свобода и спокойно бебе. А спокойствието на бебето е и спокойствието на майката.

След като бебето навърши 4 месеца вече може да държи главичката си и мускулчетата му са по-здрави. Тогава можете спокойно да преминете към ергономична раница, не кенгуру. Ако бебето не е много високо трябва да се насочите към регулируема ергономична раница. Ако пък е достатъчно високо, спокойно можете да се ориентирате към стандартен размер ергономична раница.

И да, бебето ви ще бъде спокойно в кенгуру. Това го казвам заради всички онези четящи, които въпреки всички доводи, които дадох ще си кажат „Ами то мойто дете заспива веднага в кенгуруто и е много спокойно.“ Нормално е да е спокойно, когато усеща топлината на тялото, аромата и допира до мама или тати. Кой не обича да е гушнат? Не е в това въпросът обаче. Въпросът е в това да помислим за здравето на детето и да му осигурим ергономично положение и подкрепа, когато то има нужда. При новородени и малки бебета носенето в кенгуру/неергономична поза може да има доста неприятни и тежки последствия като луксация (измъкване на тазобедрената става от ямката на таза).

Малките трикове на пазара

Много често срещам словосъчетанието „ергономично кенгуру“. Двете думи се самоизключват взаимно, ако за кенгуру приемем онези носилки с много тясната платка между крачетата на бебето. Така че, не се подвеждайте по името на дадена носилка. Уверете се да са изпълнени условията за ергономична позиция на бебето:

 • ширината на плата между крачетата на детето да е от коляно до коляно
 • крачетата да образуват М позицията или да са в дълбок клек (за новородени)
 • гръбчето да има подкрепа от мек плат, в никакъв случай твърда повърхност, за да се поддържа извивката на гръбнака
 • детето да се поставя с лице към носещия

Ако тези условия са изпълнени, то носилката е ергономична, независимо от това какво име са й дали. Но запомнете – няма егрономично кенгуру.

Друго нещо, което можете да срещнете е, че дадена ергономична раница е подходяща за носене на новородено. Ако сте прочели всичко, което написах по-горе за ергономичната позиция, предполагам сами сте стигнали до извода, че ергономичната раница НЯМА как да даде необходимата опора на едно новородено. Много често тези раници вървят с подложка за новородено. Реално бебето се слага да седне върху тази подложка и отново тежестта не се разпределя, а е основно на слабините да детето. Това е като да сте си купили по-големи обувки и да напъхате в тях хартия, за да може да ви паснат – дали ще ви е удобно? В качеството си на консултант по носене на бебе, НЕ препоръчвам да носите новородено в ергономична раница, дори според производителя тя да е подходяща за това. За мен тъканият слинг е най-универсалната носилка, която е прекрасна за новородено.

Вече има и ергономични раници на доста големи, известни и доказали се брандове, които позволяват детето да се носи с лице напред. Това че има такава опция, не означава, че тя е здравословна за детето. Прозводителя дори споменава, че не препоръчва носене в тази позиция за повече от 10-15 минути дневно. Не се притеснявайте, детето ви гледа достатъчно, дори когато е с лице към вас. Не го ощетявате по този начин, а именно обратното.

Библиотеки за слингове и ергономични раници

Ако се чудите към каква носилка да се насочите, винаги можете да се обърнете към някоя библиотека. Да наемете и да видите дали дадената носилка ви допада и е вашата. Дори бих казала, че това е най-добрия вариант. Хубаво е преди да купите да пробвате. Не за друго, ами защото цените на ергономичните раници и на слинговете не са никак ниски и е доста разочароващо, когато си купите нещо скъпо, а в последствие се окаже, че не ви е удобно. Ако пък се притеснявате дали слагате правилно бебето си в слинга или раницата, винаги можете да се насочите към консултант по носене на бебе, който ще ви обясни, покаже и ще разсее съмненията ви.

Нека превърнем правилното бебеносене в прекрасни сгушени моменти и го разпространим, за да има повече щастливи бебета и спокойни родители. Може би ще ви е интересно да прочетете също опита на доста майки с бебеносенето – Защо избрах да нося детето си – част 1 и Защо избрах да нося детето си – част 2.

Наистина се надявам статията да ви е била полезна и да достигне до възможно повече хора, за да може да намалее броят на тези, които виждам по улицата, сложили малки бебета в кенгуру.

You may also like

Leave a Comment

error: