Home ЛайфстайлЛайфстайл Боси обувки – алтернативата на босото ходене и защо е важно

Боси обувки – алтернативата на босото ходене и защо е важно

by Sunrising Life
минималистични обувки wildling

Преди време писах статия за ползите от заземяването и босото ходене. Сега ми се иска да обърна внимание и на обувките, които носим. В последната година се сблъсках с доста проблеми с кръста. На няколко места ми казваха, че всичко идва от стъпалата – нещо, коeтo не можех да разбера в началото. Но с времето и с много четене всичко започна да се изяснява и да добива смисъл. Три са най-важните „опорните точки“ в тялото на човек – стъпала, кръст и гръбначен стълб. Ако нещо по веригата не е наред, то неминуемо рефлектира върху останалите. Човешкото тяло е наистина съвършена система и работи по уникален начин. Та, стъпалата са изключително важен елемент от тялото ни, от където тръгват голяма част от проблемите и изкривяванията ни.

Малко предистория

От много малка започнах да нося високи обувки с ток. В началото дори исках да са остри отпред. Разбира се, не ми бяха изобщо удобни, но с времето бях свикнала. До толкова бях свикнала, че краката ми бяха безумно деформирани. Имаше момент от живота ми, в който НЯМАХ нито една ниска обувка! Сега, не мога да си представя как ще се кача отново на обувка с ток или такава, която отпред е стеснена. Е, тогава бяха други времена, други приоритети и не смятах, че от обувките може да зависи здравето ми. Години по-късно започнах да имам проблеми с кръста, които прогресивно ставаха все по-сериозни, докато един хубав ден, сутринта преди дълго пътуване, не успях да стана от леглото. Бях се изкривила така, че не можех да стоя на краката си.

У дома идваше жена, която ме наместваше и за 10-тина дни и не малко пари успя да ме изправи така, че да мога да стъпвам, без да се налага да лазя до тоалетната. Месеци по-късно историята се повтори. Този път обаче бях бременна за втори път и нямаше как да ми се прилагат много от техниките, които използваха предишния път. Обиколих наистина много специалисти, но никой не успя да ми помогне трайно, освен една жена, която се занимава с „алтернативни“ практики. Тя лекува отвътре, за да може външното проявление на проблема да изчезне. Няма да задълбавам в тази история, ще я оставя за друг път, ако ви е интересно. Сега ще обърна внимание на изводите, до които достигнах.

Всичко тръгва от СТЪПАЛАТА! Ако не стъпваме правилно и крака ни не е в оптималното си положение, след време започват да възникват проблеми, които се чудим от къде са дошли. Последното, което се досещаме е, че биха могли да тръгват от стъпалата ни и ходенето.

Неестествените позиции на крака

Повечето обувки на пазара са така направени, че отдалечават стъпалото от неговата естествена позиция. босоходенеОтдалечават го до толкова, че го деформират до неузнаваемост. Пръстите отпред се сплескват, което започва да оказва влияние върху костната система и структура. От там, при ходене не можем да използваме по отпимален начин стъпалата си и натоварваме кости и мускули, които не са предназначени да носят тежестта на тялото ни. Лека полека започва натрупване на напрежение в тазобедрените стави, таза, гръбначния стълб. Докато в един момент нещо не „избие“ и започваме да се чудим какво се случва и да обикаляме лекари и различни видове специалисти. А в крайна сметка, всяко едно нещо, което ни се случва, си го правим самите ние. В повечето случаи дори не го осъзнаваме.

босоходене

Повечето обувки са стеснени отпред и не следват линията на крака, а го пристягат, по начин, който спомага изкривяване на стъпалото и „изкачане“ на кокалчето на палеца навън. Това от своя страна пречи да стъпваме и ходим правилно, използвайки пълния потенциал на стъпалото и крака си.

Друг проблем е повдигната подметка или така наречения дроп на обувката. Повдигането на обувката при петата на крака, увеличава ъгъла, под който са свързани костите на прасеца и стъпалото. Това оказва влияние на мускулите на прасците като ги скъсява. От скъсяването, те не могат да функционират правилно. Скъсяването на мускулите на прасците води до невъзможност за правилно ходене и ходене с краката навън. Това ходене е известно като „ходене като пате“. Стъпването по този начин, редом със свиването на пръстите на краката, натоварват по неправилен начин стъпалото и водят до хлътване на кокалчето при палеца на крака, както е показано на долната картинка.

босоходене

И така, лека полека без дори да осъзнаваме (в повечето случаи) си вредим и в един момент започват различни болки, които „ни падат от небето“. От стъпалата отива към кръста, гръбнака и нагоре по веригата. За това е много важно да сме информирани.

Какви обувки да носим

Преди около година за пръв път се „сблъсках“ с така наречените „боси обувки“. Не съм открила топлата вода, защото те съществуват от доста повече години. Но открих решение на проблемите ми с кръста. Част от това решение се състои в носенето на боси обувки. Босоногите обувки са с много тънка и равна подметка, така че да се доближава най-много до босото ходене. Те са широки отпред, така че пръстите да могат спокойно да се движат и стъпалото да може да се използва в пълния му потенциал.

Има много и различни марки на пазара, които предлагат боси обувки. Ако не сте свикнали с визията на подобна обувка, може би в началото няма да ви харесат. Майка ми ги нарича „смешните обувки“ и не може да си представи да носи подобни, защото цял живот е била на висока обувка. Както по-горе пише, в такива случаи мускулите на прасеца са скъсени и наистина не можеш да ходиш на ниска обувка. Но това е следствието от повдигнатите обувки. Не е просто „не са ми удобни“, защото има причина да не са ви удобни ниски обувки и причината е скъсената дължина на мускулите на краката. Положителната новина е, че всичко в обратимо, но изисква определено време и усилия. Веднъж, когато се погрижите за тялото и комфорта си, вярвам че не бихте си причинили отново съзнателно неудобството да носите ежедневно високи обувки или пък силно стеснени при пръстите на крака.

минималистични обувки - заземяване, ползи от босото ходенеОсвен това, голяма част от минималистичните обувки са направени от естествени и чисти материали. Има наистина красиви модели на пазара. Е, цената им не е ниска, но и подобен тип обувка не се купува всеки ден, нали?! Лично аз пречупих нещата през призмата на това да бъдем здрави, а за здраве цена няма. Така се ориентирах изцяло да преминем към боси обувки с равна подметка. Сега разглеждаме и търсим зимни варианти на такъв тип обувки и вярвам, че ще намерим нещо подходящо. Лятото носихме Wildling Shoes – можете да изгледате видео ревюто за тях, както и да прочетете повече за моделите Tanuki Umi i Dormouse.

Надявам се статията да ви е била полезна. Споделете я, за да достигне до повече хора. Може също да прочетете за Силата на земята и заземяването.

*илюстративните картинки са взети от интернет

You may also like

6

КОТКАТА октомври 16, 2019 - 3:11 pm

Единият ъгъл е 270, другият е 240 и бил по-голям?!?!?!
Много тъпо са означени (естествено, не се означават така!)
А всъщност единият е 90 градуса, другият е 120 – вторият определено е по-голям от първия!

Reply
Велина ноември 18, 2019 - 8:46 pm

Здравейте,
А знаете ли марка боси обувки, които правят обувки за деца и прохождащи бебета?

Reply
Sunrising Life ноември 18, 2019 - 8:57 pm

Wildling Shoes имат модели и за малки крачета в категория Cubs. Aз мисля да взема за малкия след време, когато дойде момента. Ако решите да купувате от там може да използвате код sunrising2019 за безплатна доставка :)

Reply
Ралица Михова ноември 27, 2019 - 8:57 am

Зизу правят български детски обувки

Reply
Петя август 17, 2020 - 11:52 am

Здравейте. Прекрасна статия! Аз като напълно начинаеща, искам да Ви попитам – цялото това усещане на земята, особено когато е студено навън, не се ли отразява на крачетата и те да изстиват по-лесно?

Reply
Sunrising Life август 18, 2020 - 12:57 pm

Здравейте,
Благодаря Ви. Когато навън е студено краката се изолират със стелка – конопена например за есента и вълнена за зимата. Усеща се земята, но студ няма :)

Reply

Leave a Comment

error: