Home ЗдравословноЗдравословно Триадата белтъчини, мазнини, въглехидрати – основи на храненето

Триадата белтъчини, мазнини, въглехидрати – основи на храненето

by Sunrising Life
Овесени ядки

О, не! До скоро изпадах в паника, когато чуех тези три думи наредени в последователност. Нямах никаква идея от тези неща, а колкото пъти съм четяла по темата, непосредствено сле това отново не съм знаела нищичко. С години ефектът винаги е бил един страх, че не мога да разбера тези толкова „трудни“ термини, да не говорим за нуждите от тях. Според мен проблемът е, че навсякъде са сякаш прекалено сложни обясненията и трябва да си минимум студент 3-ти курс медицина, че да поразбереш това онова. Е, след значилно количество четене и силно желание наистина да разбера за какво става въпрос аз достигнах до някои опростени заключения.

Именно заради това тази тема ще бъде посветена на някои основни моменти относно храненето и видовете хранителни вещества. Знам, че за много хора подобни теми са изключително досадни, но смятам че познаването на тези основи би било причина за да бъдат избегнати редица здравословни проблеми. За това с прости думички мисля да обясня основните неща, които смятам, че всеки човек трябва да знае.

Храненето

Както всички знаем храненто е един от основните жизнени процеси. То е свързано с прием на храна, обработвне, усвояване и запасяване с енергия. Целият този цикъл е познат като хранене и е пряко свързан с осигуряването и регулирането на жизнените функции на организма.

И така, има три основни вида хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати. Ще разгледам всяка една група по отделно.

Белтъчини

Това са основните градивни елементи на клетките на всички тъкани. От своя страна те са изградени от аминокиселини. Аминокиселините пък участват в изграждането на хормони и ензими, които са отговорни за протичането на всички химически процеси в организма. Белтъчините се преработват от ензими, който се произвеждат от стомаха, панкреаса и тънкото черво. При комбинирането на протеини с други хранителни вещества обикновено се отделят киселини. Това е една от причините да бъдете по-внимателни при подобни комбинации. Следва да отбележа, че прекаляването с белтъчини/протеини може да доведе до ниски нива на калций, нарушаване баланса на течностите и загуба на енергия.

Лешници

Лешници

Мазнини

По своята същност мазнините са най-концетрирания носител на енергия. Те са необходими за хормоните, кожата, както и за транспостирането на мастноразтворими витамини. Състоят се от два вида киселини – наситени (животински/твърди при стайна температура) и ненаситени (растителни/течни при стайна температура). Нямам намерение да навлизам в детайли, който има желание може да се запознае по-обстойно с темата за мазнините. Ще спомена само, че наситените мазнини са „лошите“ и предизвикват затлъстяване. Ненаситените – „добрите“ мазнини служат за разтварянето на някои витамини. Източници на ненаситените мазнини са захтин, соево олио, слънчогледово олио и други. Мазнините са изключително важни за организма елементи. Те омекотяват клетките и ги снабдяват с най-концетрираната форма на енергия. Разбира се, както с всяко нещо, не бива да се прекалява.

Бразилски орех

Бразилски орех

Въглехидрати

Въглехидратите са третият основен хранителен компонент. Те са главен източник на енергия. Някои от тях се разпадат до глюкоза, която осигурява основната енергия, от която се нуждае мозъка и централната нервна система. Въглехидратите препястват тъканните белтъци да бъдат изразходвани за енергия. Те се смилат сравнително лесно и се превръщат в глюкоза. Ох, да, поредният сложен термин. Знам, но е необходимо да го спомена, тъй като именно глюкозата помага на организма за изгарянето на мазнините. Въглехидратите се абсорбират директно в кръвта и захранват мозъка, мускулите и нервната система.

Боб

Боб

Заключение

След това кратко и на достъпен език  обяснение на някои основни неща, свързани с триадата – белтъчини, мазнини и въглехидрати се надявам да сте придобили поне бегла представа за тези „неща“. „Неща“, които са от съществена важност за телата и организмите ни. Всъщност нищо не е толкова сложно, просто човек тябва да има правилния стимул да потърси определена информация и време и желание да я асимилира. А какъв по-голям стимул от това да поддържаме себе си в една добра форма и да бъдем в отлично здраве?

You may also like

Leave a Comment

error: