Home ЛайфстайлЛайфстайл Боядисване на яйца с естествени бои

Боядисване на яйца с естествени бои

by Sunrising Life
естествени бои за яйца

Тази година за първи път използвах естествени бои за боядисване на великденските яйца. Трябва да си призная, че от няколко години го обмислях, но все не се престрашавах. Мислех, че ще е много по-трудно и няма да получа желания резултат. За голямо щастие яйцата се получиха много пъстри и наситени цветове. Със сигурност от тук насетне ще използвам само естествени материали за боядисване на яйца. Тази година използвах куркума, лилаво зеле и корен от брош за боядисване на яйца. За седващата бих пробрала още с обелки от стар лук, боровинки, коприва и спанак.

корен от брош за червена бояИзкуствени оцветители в боята за яйца

В последните години почти винаги чета етикетите на нещата, които купувам (изключение са моментите, когато много ми се яде нещо и не искам да се откажа от него). Достигнах до извода, че почти всичко, което е в опаковка не е полезно за организма и съдържа поне едно Е в състава си. Тази година за пръв път реших да погледна съдържанието на боите за яйца. Отказах се да ги използвам, защото реално те са напълно изкуствени и синтетично създадени оцветители.

Ще кажете „Да, но всички те са разрешени от ЕС при производството на напитки, захарни и сладкарски изделия, козметика и т.н.“, значи няма нищо да стане да ги използваме. Замислете се обаче, че на пазара има безкрайно много продукти, които се продават и не са забранени или поставени в официална графа „вредни“, НО това не ги прави полезни или по-малко вредни. Сега ще ви разкажа малко повече защо са вредни изкуствените оцветители.

 • Е102 Тартразин

Това е оцветител, който придава жълт до оранжев цвят и се създава от въглищен катран. Той е забранен за употреба в много страни, сред които Норвегия и Австрия. У нас се използва за производство на снаксове, сосове, безалкохолни напитки, както и в сладкарството. Татразинът е канцерогенен, може да предизвика нарушения в нервната система, кожни алергии, главоболие, астма и други.

 • Е110 жълто

Е110 е синтетичен оцветител, който придава оранжев цвят. Иползва се в сладкарството, в различни подправки, мармалади и безалкохолни. Може да причини болки в корема, хромозомни увреждания, проблеми с бъбреците, хрема, проблеми с храносмилането и други,

 • Е122 Кармазин

Този оцветител се изпозлва за получаване на червен цвят. Също като другите синтетични оцветители е забранен в някои държави като Австрия и Норвегия.

 • E132 Индиготин

Чрез него се получава индигово син цвят. В комбинация с някои от другите оцветители може да се получи зелен, кафяв, черен и виолетов цвят. Също се използва във хранително-вкусовата промишленост. Може да предизвика алергична реакция, задух. Също така е канцерогенен.

 • Е133 Синьо

Този оцветител също както и татразинът се получва от въглищен катран. Често може да се срещне в консервираните плодове и зеленчуци, както и в сладоледи, безалкохолни напитки, различни алкохоли, сосове, подправки и други.

Боядисване на яйца с естествени бои

Няма нищо страшно в това да боядисваме яйцата с натурални съставки. Някои цветове дори ми се получиха много по-наситени, отколкото са се получвали при боядисване със синтетични оцветители. Може би е една идея повече време отнема, защото не се изсипват просто боите в топла вода, но това не би трябвало да ви спре. Най-хубавото е, че след това с чиста съвест може да си хапнем дори боядисаните отвътре яйца, защото сме изпозлвали само естествени материали като куркума, цвекло, спанак, брош, боровинки, лук, зеле и т.н.

Има няколко техники за боядисване на яйца с естествени бои:

 • сваряване на яйцата заедно с отварата
 • слагане на яйцата във вече сварена и охладена отвара
 • слагане на яйцата в топла отвара

Аз използвах втората техника. Първо приготвих отварата и след това потапях яйцата в нея.

Приготвяне на отвара и боядисван на яйца

За приготвянето на отварата трябва да сложите метални съдове с вода на котлона. Вътре слагате необходимите продукти и оставяте да поври 20-30 минути. След това махате от котлона и оставяте да се охлади. През това време може да сварите яйцата.

 • боядисване в червен цвят

За червения цвят използвах корен от брош от „Билкова аптека“. Сложих в една тенджера около 2 литра вода и 50-100 грама корен от брош. Варих около 15-тина минути и оставих настрана леко да се охлади. Сложх вътре 3 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжичка сол. Червеният цвят беше много силен и наситен и за 15-20 минути яйцата бяха боядисани.

корен от брош за червена боя за яйцаАлтернатива за червена боя може да бъде отвара от червено цвекло, червени боровинки или обелки от червен лук.

 • боядисване в жълт цвят

Както при червения цвят, сложих във вода около една шепа куркума на прах да заври. След като завря го оставих да се охлади и добавих оцет и сол. За да се боядисат в жълтото, което исках, яйцата престояха в отарата около 30-40 минути.

отвара от куркума за жълт цвят яйцаЗа получаване на жълт цвят може да пробвате също със сварени обелки от портокал и лимон или зелен чай.

 • боядисване в син цвят

За синия цвят използвах лилаво зеле. Ако трябва да бъда напълно честна, като за пръв път синия цвят не ми беше особено сполучлив. Вероятно не варих зелето достатъчно и не изчаках достатъчно време, за да се боядисат чйцата от отварата. Учудващо обаче, зеленото ми се получи прекрасно, а при него използвах комбинация с лилаво зеле.

 • боядисване в зелен цвят

За зеленото комбинирах от синята боя, получена от лилавото зеле и жълата боя, получена от отварата от куркума. Отново за около 30-40 минути, максимум час, яйцата се бяха оцветили в чудесен светло зелен цвят. Друг вариант за получаване на зелено е отваа от спанак и коприва.

 • боядисване в оранжев цвят

За оранжевия цвят използвах отново комбинация от червената боя (получена от брош) и жълтата боя (получена от куркума). Отново се боядисаха сравнително бързо (за по-малко от 30 минути), което се дължи според мен на силата на брош-а. За оранжево-кафяв цвят може също да се използват и сварени обелки от стар лук.

Винаги може да експериментирате и да опитате да сложите едно яйце в няколко бои. При мен така се получи едно много красиво тъмно лилаво и тъмно кафяво яйце. Като цяло е много забавно и напълно безвредно. За разнообразие може да използвате също различни листенца и цветя, които да декорират яйцата. Също така ластиците или пък восъкът са чудесни за декорация.

Финални думи

Боядисването на яйца с естествени бои е лесно и приятно занимание. Като цяло най-много време отнема подготовката и направата на различните отвари. След това остава само да чакаме, докато яйцата придобият цвета и наситеността която искаме. Това, което на мен най-много ми харесва е, че знам какво съм използвала и че оцветителите са абслютно безвредни за здравето както на нас, така и на децата ни.

Много съжалявам само, че нямах времето и възможността да направя една красива фотосесия на вече боядисаните яйца. Просто съвпаднаха много празници (рождения ден на Пепи) и ангажименти в тези дни. Когато дойде Великден, Рая нямаше търпение да се чукаме с яйца и в крайна сметка буквално за броени минути повече от половината яйца бяха счупени. Та, това е една сборна снимчица на големите яйца, които боядисах:

корен от брош, куркума, лилаво зеле естествени бои, боядисване на яйца с натурални боиМоже би ще ви е интересно да прочетете още за различните обичай за Великден – Традиции и обичаи на Великден.

You may also like

Leave a Comment

error: