Home ЗдравословноЗдравословно Черен бъз – ползи

Черен бъз – ползи

by Sunrising Life
сок от бъз, черен бъз

В българската народна медицина има толкова много билки и лекове, които в днешно време са позабравени и не се говори за тях. Силата на действието им е в пъти повече, без изобщо да споменавам полезността за организма, камо ли да сравнявам с фармацевтичните продукти на пазара. Една изключително полезна билка, която е с изключителни качества е известна под името черен бъз или свирчовина.

Наскоро се запознах с ползите от сока от бъз и съм меко казано впечатлена. Според лечитлят Петър Димков (ученик на Петър Дънов), черният дървовиден бъз е една от най-ценните български билки и е силен имуностимулатор.

Какво е бъзът?

В България се срещат 3 вида бъз. Единият вид е известен под името бъзак ( той е храстовиден), черен бъз (дървовиден) и червен бъз. Със своите лечебни свойства се слави черният бъз. Той е дървовидно растение, което цъфти през месец май. Плодът му е с черен цвят и расте като гроздчета. Дървото може да достигне до 8 метра височина. Черният бъз е известен още и под името свирчовина.

Бъзът – панацея 

Бъзът може да се приготвя по различни начини – отвара от бъз, сок от бъз, вино от бъз, сладко от бъз, мармалад от бъз, пюре от бъз. Бъзът се използва при различни здравословни проблеми. Доказано е, че има свойството да сваля висока температура. Всеизвестен е фактът, че е много добър антиоксидант и имуностимулатор.

 • съдържа множество витамини, микроелементи и макроелементи
 • съдържа голямо количество целулоза и пектин
 • спомага за освобождаването от свободните радикали в тялото
 • има противовъзпалитен ефект
 • стимулира сърдечната дейност
 • влияе благотворно при кашлица, астма и проблеми с дихателните пътища
 • действа благотворно при проблеми с пикочните пътища, бъбреците и простата
 • отвара от черен бъз може да се използва и при кожни проблеми
 • може да се използва като естествено разхлабително
 • повлиява добре инфекции на синусите
 • може да се използва превантивно срещу множество заболявания и неразположения
 • силен имуностимулатор, поради съдържанието на антоцианидини, които имат имуностимулиращ ефект
 • ароматът на бъз влияе добре при безсъние и успокоява

Със сигурност този списък може да бъде многократно разширен. Бъзът съдържа много голямо количество витамин C и е хубаво да се третира по такъв начин, че да се запазят витамините.

Бране и сушене на черен бъз

Цветовете на черния бъз се берат през летните месеци – юни-юли. Цветчетата са много нежни и лесно падат, така че се препоръчва да се режт с ножица. Хубаво е да подбирате по-разтворените цветове. След като бъде набран, цветът от бъз се слага на вестници, за да съхне. След като изсъхнат добре, цветът се отронва и може да се съхранява в буркан, а листата в книжни пликове.

Приготвяне на черен бъз

Има много ралични начини, по които можете да приготвите черния бъз.

 • Оригинална рецепта на Петър Димков

В голям 5 литров буркан се слагат един ред цвят от черен бъз (с дебелина 2 пръста), един ред захар. След като бурканът се напълни, се посипва с по-дебел слой захар. Отгоре се поставя тънък памучен плат (напрмер тензух) и се завръзва с ластик. Бурканите се оставян на слънце, за да се стопят захарта и бъза. Обикновено за около 3 седмици се случва това, като е хубаво от време на време да се натиска с дървена лъжица. След това полученият сироп се прецежда и се слага в стъклени бутилки. Не затваряйте бутилките с капачки, а отново завържете отворите с плат, за да не се пръснат от ферментацията. Съхранявайте така получения сироп на хладно и тъмно място, защото в противен случай може да вкисне. Останалите плодове от сиропа можете да направите на сладко или конфитюр от бъз, а също и вино. За вино от бъз трябва да накиснете във вода останалите плодчета в голям стъклен съд.

Така получения сироп се пие 3 пъти на ден по една супена лъжица на гладно (поне 20-тина минути преди хранене). Ако го използвате за профилактика е достатъчно и веднъж в деня – например сутрин на гладно по една лъжица.

 • Начини на приготвяне на черен бъз

За сладкото трябва да сложите 1 кг плодове в кипящ захарен сироп. За приготвяне на конфитоюр, трябва да смеляте 1 кг свежи плодове и да варите заедно с 1 кг захар и вода, докато постигнете желаната гъстота. Можете да си направите отвара от черен бъз като залеете с гореща вода 30-тина грама от плода и варите още 10-тина минути. Оставяте да преседи 45 минути и прецеждате. Превантивно можете да пиете по една чаша чай от черен бъз.

Вярвам, че се убедихте в ползите от черния бъз. Надявам се статията да ви е била полезна и интересна. Можете да прочетете още подобни статии в категория Здравословно.

Ако статията ви е била полезна, можете да я споделите, за да бъде полезна на повече хора.

You may also like

Leave a Comment

error: