Home ПътешествияВодопади 6 водопада в Беласица, които да посетите

6 водопада в Беласица, които да посетите

by Sunrising Life

Миналата пролет организирахме първото си пътуване с малката. Бяхме решили да отидем в спа хотел в Сандански и да съчетаем спа почивката си с няколко интересни местенца, които да посетим в района. Като цяло повечето неща, които бяхме решили да видим се промениха и за 2 дни се разходихме до цели 6 водопада. Още с пристигането ни в Сандански започнахме и с първия такъв – Водопад Попина лъка.

1.Водопад Попина лъка

Започнахме именно от него, защото не разполагахме с много време, а той е изключително лесно достъпен. Попинолъшкият водопад е разположен по течението на река Санданска бистрица. Той се намира на 1230 метра надморска височина и водния пад е около 15 метра. Състои се от две стъпала, като до подножието му се стига по тясна и стръмна пътека, където трябва да се внимава много. Водопадът е пълноводен целогодишно, защото води началото си от високопланински циркуси. Можете да прочетете повече за него тук – Водопад Попина лъка край Сандански.

2.Лешнишки водопад

На следващия ден решихме да се разходим до още един водопад – Лешнишки водопад. Той се намира на около един час път от хижа Беласица. Водопадът е много красив, но имайте предвид, че е усойно и е хубаво да имате връхна дреха. Лешнишкия или още известен като Ляшнишки водопад е водопад на река Ляшнишка. Той е разположен на около 1,8 километра от хижа Беласица и на около 700 метра надморска височина. Самият водопад е с воден пад около 7 метра, но въпреки това е много красив. Пред водопада има дървено мостче, което е прекрасно място да поседи човек и да се полюбува на красотата на падащата вода. Можете да прочетете повече за тази разходка в статията – Лешнишки водопад – приятна разходка с бебе из Беласица.

В поседния ден от разходката ни в района на Сандански успяхме да посетим цели 4 водопада. Беше доста уморително и накрая дори леко се напрегнахме, защото хем искахме да стигнем до последния водопад, хем се притеснявахме да не замръкнем в гората. А все пак бяхме и с малко бебе, което има своите нужди.

3.Водопад Дъбицата

За мен това беше един от най-хубавите водопади, които видяхме на този трип. Пътят до него е кратък, но почти през цялото време се върви по доста стръмна пътека. Самия водопад напомня оазис и е сякаш скрит в прегръдките на планината. Началото на пътеката към водопада е от село Скрът, което се намира на около 20-тина километра от град Петрич.

Можете да прочетете повече за водопада и за това как се стига до него в статията – Водопад Дъбицата в планина Беласица.

4.Водопад Мангъро

Това беше и „най-трудния“ ни водопад и то не заради пътеката или нещо друго, а защото се изгубихме. Да, изпуснахме маркировката и вървяхме дълго време не по пътека, което ни забави много. В крайна сметка накрая се върнахме до последната маркировка и стигнахме до самия водопад сота бързо. Потеглихме към него веднага след Водопад Дъбицата. Мангъро наистина е много красив и може би един от най-дивите водопади сред тези, които посетихме.

Можете да прочетете повече за това къде се намира, как се стига до него и как се изгубихме в статията – Водопад Мангъро в Беласица.

5.Яворнишкки водопад

Това е един от най-приятните и леки маршрути. Пътеката е разположена по протежение на реката. По нея има множество беседки, пейки и места, обособени за пикник.  Това ни беше третия водопад, който посетихме в един ден. Началото на пътеката започва от село Яворница и по-точно от Джамията в селото.ремето, за което се достига до водопада е между 15-30 минути (според темпото).

Прочетете повече за разходката до Яворнишкия водопад тук.

6.Водопад Срамежливеца

Завършихме един доста интензивен и изморителен ден именно с водопад Срамежливеца. Пътят до него ми се струваше безкраен. Маршрутът е много разнообразен – има множество изкачвания и слизания и след всяко очакваш ей сега да видиш водопада, но уви. Той все не се появяваше. В един момент малко преди да се откажем и да потеглим наобратно, Срамежливеца се разкри пред нас в пълната си мощ. До водопада се върви по Екопътека „Тайните на водопада“. Наистина е много живописна и красива, но сякаш не й се насладихме максимално, защото вече беше студено, а ние бяхме доста уморени. Прочетете повече за водопада и разходката ни до него в статията – Водопа Срамежливеца – природното бижу на Беласица.

И така славно завърши нашата разходка из района на Сандански и планина Беласица. Планирали сме изкачването на няколко върха в Беласица. Отделно останаха 2 водопада около Сандански, до които не успяхме да стигнем – те също са ни в списъка. Като цяло в страната ни има толкова прекрасни и малко известни кътчета, които си заслужава човек да посети.

Какво друго да видим в района на Сандански

В района можете да посетите още:

  • Самуилова крепост
  • Местността Рупите
  • град Мелник
  • Роженски манастир „Рождество Богородично“

Може би също ще ви е интересно да прочетете как изкачихме гранитния първенец на Пирин – На връх Полежан с бебе, както и изкачването на връх Мусала, отново с малката.

Надяваме се статията да ви е била интересна и полезна. Ако сте фенове на водопадите, можете да разгледате нашите водопадени приключния в категория Водопади.

You may also like

Leave a Comment

error: