Home ПътешествияБългария 10 идеи за разходка около София

10 идеи за разходка около София

by Sunrising Life

От много време насам се каня да седна да напиша тази статия. Почти всеки път, когато искам да се разходим някъде около София, търся интересни местенца. Учудващо има доста приятни места, където можете да се отбиете за цял ден или пък за кратка разходка близо до София.

Ето някои приятни места близо до София, където можете да се разходите през почивните дни.

1.Местност Камбаните

Ако не разполагате с много време, но въпреки това искате да се откъснете за малко от динамичността на столицата, местността Камбаните е много подходящо място. Намира се в близост до Бистрица и Южната дъга на околовръстния път. До там можете да стигнете дори с градски транспорт.

местност камбаните край софияТам можете да видите повече от 70 камбани от различни части на света. Има също зона за пикник, където можете да прекарате много приятни часове сред природата. Също така, ако оставите колата си малко по-надолу при вилната зона, може да си направите и кратка разходка през гората до Камбаните. Ако ви е интересно прочетете повече за Камбаните в статията Разходка до Камбаните.

2.Драгалевски манастир

Винаги много съм обичала да ходя до Драгалевския манастир, особено през лятото и по-топлите дни. Разположен е близо до Драгалевци в стари букови гори. Лятото там е много прохладно и приятно. До него също може да стигнете с градски транспорт – автобус 93 ще ви отведе до Драгалевския лифт, от където има кратка разходка до манастира. Около самия манастир има приятни горски пътеки, по които може да се разходите и да се насладите на прохладата и аромата на гора и не последно място на чист планински въдух.

Драгалевски манастир

Драгалевски манастир

3.Голи връх

До там можете да стигнете с Драгалевския лифт като слезете на едноименната станция. От там можете да се разходите до Алеко или пък по някоя друга горска пътека, а защо не да си прекарате времето на някоя поляна в планината. Когато живеех сама, много често ходех дори пеша от Драгалевци до Голи връх, защото времето прекарано в природата винаги е било и ще бъде безценно. Ако пък искате да се разходите още малко, може да отидете и до връх Камен дел.

4.Златните мостове

Това е местност на Витоша, която е много предпочитано място за отдих през почивните дни. До там най-лесно се стига с кола. Има възможност да стигнете и с градския транспорт. Автобус номер 63 може да ви отведе до там като преминава през спирките „Бяла чешма“ и „Дендрариума“, преди да стигне до Златните мостове. От там можете да се разходите до близките хижи, пред които има големи слънчеви поляни., подходящи за почивка и игра.

5.Разбоишки манастир „Въведение Богородично“

Разбоишкият манастир се намира на около 60 километра от София в близост до град Годеч. До самия манастир има кратка, приятна разходка. Пътеката е около километър и половина, а местността е много живописна. Ако разполагате с един ден, горещо ви препоръчваме да се разходите до там. Повече можете да прочетете в статията До разбоишкия манастир край река Нишава.

6.Водопад Котлите

Посещението на Разбоишкия манастир може да съчетаете с кратка разходка до водопад Котлите. Те се намират в непосредствено близост едно от друго. Като отправна точка към водопада може да се вземе Букоровският манастир. Той се намира в близост до село Туден. Ето и малко повече информация за водопада, заедно със снимки – Водопад Котлите – приятна раходка близо до София.

6.Клисурски манастир

Това е една много приятна дестинация, близо до София, до където можете да стигнете с кола. Клисурският манастир се намира в близост до Банкя. От манастира се разкриват много красиви панорамни гледки към южните склонове на Западна Стара планина и Витоша. Имайте предвид, че в понеделник манастирът е затворен за посетители. Пред манастира има голяма поляна с панорамна гледка, а също и малка горичка, в която може да се радходите.

7.Пещера Съева дупка

Пещера Съева дупка се намира в близост до Брестница в района около Ловеч. Тя е известна като „подземната перла“ на България. Причината за това е, че Съева дупка е една от най-красивите български пещери. Пещерата е отворена за посетители в далечната 1967 година. Няколко години по-късно бива затворена за повече от десет години, но отново е отворена през 2004. Пещерата разполага с 5 галерии и около 400 метра коридорни вериги. Определено е доста впечатляваща и си заслужава да се види.

Пещера "Съева дупка"Можете да прочетете повече за нея в статията Пещера Съева дупка – подземната перла на България.

8. Пещера Проходна – „Очите на Бога“

Пещерата е разположена на около 120 км от София. Проходна е с дължина 262 метра и е притегателен център за любителите на скално катерени и скачане с бънджи. Влизайки в пещерата, биваш запленен от мащабите на пространството. Дори на снимки не може да се пресъздаде изцяло величествеността на това пещерно пространство.

Очите на бога

Очите на бога

Проходна определено не е като останалите пещери, които сме свикнали да посещаваме. Тя съчетава прохладата на пещера със светлината на деня. Можете да прочетете повече в статията – Пещера проходна – „Божийте очи“.

9.Парк „Врана“

Паркът се намира след АМ „Тракия“ малко преди влизането в София, като подминете детелината на Околовръстен път. Има отбивка в дясно от пътя, както и табела. До него можете да стигнете с градска автобусна линия номер 505, която работи само събота и неделя и тръгва от Орлов мост. Паркът е страхотен пример за парковото изкуство на 20 век. Изграждането на парка започва през 1900 година. В началото е бил предназначен за царското семейство като лятна резиденция.

Паркът е много красив и впечатлява силно с разнообразната си флора. Ние го посетихме през есента и беше наситен от толкова много цветове. Входът в парка струва 5 лв. на човек или 8 лв. за семеен билет. Това е едно прекрасно място, където да избягате и да се потопите в природата, дори толкова близо до града.

10. Боянски водопад

Боянският водопад се намира във Витоша. До него се достига за около час и половина – два умерен ход. Има две пътеки, едната от които е сравнително по-стръмна. Ние сме ходили множество пъти там, а миналото лято дори заведохме бебето до горе. Ако разполагате с един ден и искате да отидете някъде сред природата, като това бъде съчетано с разходка, то Боянския водопад е прекрасна дестинация. Можете да прочетете повече за него в статията – Разходка до Боянски водопад и Боянското езеро.

Ако пък не разполагате с повече време може би ще ви е интересно да разгледате някои предложения за места, които да посетите в София – 7 места в София, който задължително да посетите.  Ако търсите още вдъхновения и идеи за разходки, може да погледнете и статията НОВИ 13 забележителности около София, за разходка през уикенда.

Надяваме се статията да ви е харесала! За да следите нашите най-нови приключения, може да ни последвате във FACEBOOK или в нашия YOUTUBE канал.

You may also like

5

KOTKATA февруари 14, 2019 - 7:21 am

Проходна е свързана с ОКНА, а това са ПРОЗОРЦИ!!!! Някой неграмотен е казал очи и всички без капка мисъл го повтарят! Никакви очи не са и никой не ни наблюдава! Точно обратното е – това са прозорци към света и ако имаме очи, можем да гледаме! И да видим!

Reply
Маргарита февруари 14, 2019 - 7:40 am

Разходката до Драгалевския манастир може да се съчетае и с разходка до Алековите водопади.

Reply
Sunrising Life февруари 14, 2019 - 9:34 am

Страхотна идея!

Reply
Dilyana февруари 14, 2019 - 9:15 am

Лека корекция – град Годеч и село Разбоище :)

Reply
Sunrising Life февруари 14, 2019 - 9:34 am

Благодаря Ви, корекцията е направена :)

Reply

Leave a Comment

error: