Home ПътешествияВодопади Проект „Водопади“

Проект „Водопади“

by Sunrising Life
Колаж с водопади

Повече за проекта „Водопади“

Тази година след много чудене какви пътешетвенически планове да щриховаме, се роди идеята да обиколим водопадите в България. Как се решихме на това? Решението беше взето изключително лесно. Имаме за подарък една книжка на име „Фото пътеводител на Българските водопади“. След години на престой в домашната библиотека, случайно го отворихме и там още във въведението пише нещо много интересно. Статията е за въздухът. Всички знаем, че един от най-чистия въздух е планинския. Това което ни привлече изключително много е, че въздухът около водопадите е по-чист дори от планинския.

Ползи от отрицателно зареденият въздух около водопадите

Преди повече от един век е научно доказано, че въздухът около водопадите е отрицателно зареден. Това се дължи на триенето на водните пръски с въздуха.  В пътеводителят са изтъкнати следните доказани лечебни свойства на отрицателните йони (отирцателно зареденият въздух):

  • повишава се устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда и се стимулират защитните сили на организма;
  • контролират автоматичната нервна система и баланса между инсулина и адреналина;
  • лекуват главоболие, преумора, повишават рефлексите и концентрацията, убиват вируси и бактерии;
  • положителни ефекти върху централната нервна система;
  • подобрява се самочувствието, апетитът, сънят, физическата и умствена работоспособност;
  • регулират стреса;
  • увеличават капацитета на усвояване на кислорода и ускоряват процеса на доставянето му до клетките

В книгата попаднахме на сравненителна таблица на количеството отрицателно заредени йони на различни места. Това което буквално ни втрещи беше разликата в количествата. На брега на морето 4000 йони на куб.см. В дом или офис 20-500 куб.см. За любимата ни планина дават количества от 8000 до 12,000 куб.см. Без думи останахме, когато видяхме стойностите около водопади 50,000 – 450,000 куб.см, което е минимум повече от 4 до 40 пъти по-добър въздух в сравнение с планинския!

Заключение

Ние сме хора, които прекарват голяма част от времето си в планината и обожаваме разходките на чист въздух сред природата. Всичко дотук казано ни беше абсолютно достатъчно и за няколко секунди единодушно решихме, че водени от този изключително добър пътеводител, ще ги обиколим всички водопади в страната. Така се роди нашият проект „Водопади“.

АКО ВИ ДОПАДА ИДЕЯТА ЗА ПРОЕКТА МОЖЕ ДА ГО СЛЕДИТЕ НА НАШАТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА

You may also like

Leave a Comment

error: