Home ПътешествияВодопади Проект „Водопади“

Проект „Водопади“

януари 17, 2017
Проект „Водопади“

Повече за проекта „Водопади“

Тази година след много чудене какви пътешетвенически планове да щриховаме, се роди идеята да обиколим водопадите в България. Как се решихме на това? Решението беше взето изключително лесно. Имаме за подарък една книжка на име „Фото пътеводител на Българските водопади“. След години на престой в домашната библиотека, случайно го отворихме и там още във въведението пише нещо много интересно. Статията е за въздухът. Всички знаем, че един от най-чистия въздух е планинския. Това което ни привлече изключително много е, че въздухът около водопадите е по-чист дори от планинския.

Ползи от отрицателно зареденият въздух около водопадите

Преди повече от един век е научно доказано, че въздухът около водопадите е отрицателно зареден. Това се дължи на триенето на водните пръски с въздуха.  В пътеводителят са изтъкнати следните доказани лечебни свойства на отрицателните йони (отирцателно зареденият въздух):

  • повишава се устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда и се стимулират защитните сили на организма;
  • контролират автоматичната нервна система и баланса между инсулина и адреналина;
  • лекуват главоболие, преумора, повишават рефлексите и концентрацията, убиват вируси и бактерии;
  • положителни ефекти върху централната нервна система;
  • подобрява се самочувствието, апетитът, сънят, физическата и умствена работоспособност;
  • регулират стреса;
  • увеличават капацитета на усвояване на кислорода и ускоряват процеса на доставянето му до клетките

В книгата попаднахме на сравненителна таблица на количеството отрицателно заредени йони на различни места. Това което буквално ни втрещи беше разликата в количествата. На брега на морето 4000 йони на куб.см. В дом или офис 20-500 куб.см. За любимата ни планина дават количества от 8000 до 12,000 куб.см. Без думи останахме, когато видяхме стойностите около водопади 50,000 – 450,000 куб.см, което е минимум повече от 4 до 40 пъти по-добър въздух в сравнение с планинския!

Заключение

Ние сме хора, които прекарват голяма част от времето си в планината и обожаваме разходките на чист въздух сред природата. Всичко дотук казано ни беше абсолютно достатъчно и за няколко секунди единодушно решихме, че водени от този изключително добър пътеводител, ще ги обиколим всички водопади в страната. Така се роди нашият проект „Водопади“.

АКО ВИ ДОПАДА ИДЕЯТА ЗА ПРОЕКТА МОЖЕ ДА ГО СЛЕДИТЕ НА НАШАТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА

Още

Leave a Comment

error: