Home ПътешествияЕвропа Забележителности в Пиза за един ден

Забележителности в Пиза за един ден

by Sunrising Life
Наклонената кула в Пиза

Предполагам, че за много хора Италия е мечта. Всеки иска да я посети, да опита от традиционните италиански храни и да се потопи в нейната красота. Със сигурност, когато планирате пътешествие в Италия ще се спрете на Рим, Венеция, Верона, Милано, както и някои морски градове. Ние определено бихме ви препоръчали да не пропускате да видите наклонената кула в Пиза, както и някои други красиви места в това малко градче.

Къде се намира Пиза?

Град Пиза се намира в централната част на Италия на около 80 км западно от Флоренция. Разположен е на десния бряг на река Арно. Градчето очарова с красивите места, типичните тесни италиански улички, големите паметници  на културата. Ние го посетихме в началото на ноември 2016. Непосредствено след като се настанихме в хотела в ранния следобед тръгнахме на обиколка, за да разгледаме възможно повече от Пиза. Имахме един ден на разположение, който честно казано е напълно достатъчен за обиколка на Пиза.

Площадът на чудесата

Това е катедралният площад в Пиза, където са концентрирани по-голямата част от забележителностите на града. На него се намират „Успение на Пресвета Богородица” с световноизвестната наклонена камбанария, баптистерията „Свети Йоан Крастител”, покритото гробище „Кампо Санто” и „Болницата на милостта”. Кампо Санто е известно още като „Монументалното гробище” и „Старото гробище” и се намира в северния край на площада. Постройките там са внушителни със своите размери, белият мрамор констрастира силно с ярко зелената трева около сградите. Ако искате да разгледате на спокойствие мястото ви препоръчваме да го посетите по тъмно. Ние имахме късмета да го видим и пренаселено, но и напълно пусто (в по-късните часове).

Наклонената кула в Пиза

Разбира се славата на град Пиза идва от Наклонената кула (Torre di Pisa, Leaning Tower). Кулата се намира на „Площадът на Чудесата“ (Piazza dei Miracoli, Campo dei Miracoli, Piazza del Duomo, Field of Miracles) заедно с още няколко вкушителни средновековени сгради. Тя е построена през Средновековието с идеята да бъде камбанария на Катедралата. Кулата е висока цели 56 метра и тежи 14 500 тона, а строежът й е продължил около 200 години. Поради песъчливия характер на почвата кулата започва да се накланя и наистина когато я видите ще се зачудите как се държи.

Наклонената кула в Пиза, Италия

Наклонената кула в Пиза

В светлата част на деня беше забавно да гледаме как хора от целия свят „подпират“ кулата от всичките й страни. Ние не си напрвихме подобна снимка, но пък успяхме да я снимаме без хора.

Баптистерията на Площада на чудесата

Тя се намира леко на запад от катедралата и е отделена от църквата и е най-голямата баптистерия в цяла Италия. При строежа й са използвани същите материали, каквито при строежа на катедралата и поради тази причина има една приятна прилика в изпълнението на двете сгради.

Баптистерията в Пиза

Баптистерията

След няколко часова разхока – през Площада на чудесата, центъра на Пиза, малките италиански улички хапнахме по някое и друго традиционно ястие в един ресторант, дойде време денят ни в Пиза да приключи. Определено смятаме, че един ден е напълно достатъчен, за да се разгледа град Пиза.

Река Арно, Пиза

Река Арно, Пиза

А след това на къде?

Където и да отидете в Италия няма да сбъркате.Цялата им страна е една голяма забележителност. След Пиза ние се запътихме към Флоренция – град, който също няма как да пропуснете. Ние бяхме с кола, но в случай, че не сте със собствен траспорт можете да стигнете до Флоренция с влак за около 6 евро или с автобус за 10 евро. Ако разполагате с време непременно се отбиите и до там.

Вие били ли сте в Пиза? Какви са вашите впечатления от там? Разгледайте още от нашите пътешествия и екскурзии.
За още вдъхновения можете да ни последвате във Facebook.

You may also like

Leave a Comment

error: