Home ПътешествияБългария Еменска пещера в началото на Еменски каньон

Еменска пещера в началото на Еменски каньон

by Sunrising Life
Еменска пещера край село Емен

Въпреки че коремът ми расте с пълна сила и почти не остана до раждането на бебето, с настъпването на пролетта, започнахме да пътуваме много. Бяхме планирали да отскочим и до някоя друга държава, но докато се ориентираме къде и как, преполових 8-ми месец, а авиокомпаниите не допускат толкова бременни на борда. Така че, решихме да се задоволим с красивите места в България. В рамките на един месец имаме повече от 1500 изминати километра и над 25 посетени забележителности в страната. На една от последните ни разходки имахме щастието да посетим Еменския каньон, водопад Момин скок и Еменска пещера. Каньонът е изключително красив и живописен, особено в началото на пролетта, когато природата се е събудила току що.

Къде се намира село Емен и как се стига до него

Село Емен е разположено в Северна България на около 20-тина километра от старата българска столица – Велико Търново. То се намира в полите на Предбалкана, а непосредствено до него започва и Еменския каньон, известен още като Неговански каньон, тъй като е по река Негованка. Селото се намира на около 220 километра от София, като една част от пътя е по магистрала Хемус. След като се слезе от магистралата, пътят е много хубав и безрайно живописен. Докато пътувахме натам се нагледахме на невероятни природни картини, преминахме през дъжд, сънце, вятър, синьо небе. Насладихме се на красотата на необятните зелени и жълти полета.

Местните ни споделиха, че към момента в Емен има около 50-тина жителя, които както се досещате се познават, а голяма част са и роднини.

Малко повече информация за Еменския каньон

Каньонът води своето начало от Североизточния край на село Емен. Там, от двете страни на река Негованка се извисяват големи отвесни скали.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Негованска екопътекаЕменският каньон е обявен за природна забележителност през 1981 година като „Каньонът на река Негованка“. По-голямата част от скалите в каньона а варовици. Те са в светли цветове и имат така наречения „порцеланов вид“. По цялата долина на реката има голямо разнообразие от билки. В каньона се намира и един много красив водопад – Момин скок, а в самото му начало се разполага Еменската пещера.

Еменска пещера и как се стига до нея

Къде се намира пещерата и как да стигнете до там?

Еменската пещера е много лесно достъпна и се намира в началото на Еменската екопътека на Еменския каньон. Тя е разположена на около 130 метра от крайните къщи на село Емен. По същество, като влезете в селото, трябва да завиете първата възможна пряка преди моста вдясно. След това карате направо няколко метра и завивате втората пряка в ляво. В края на пряката има широко пространство, където може да оставите автомобилът си. Там има и един „екстремен“ дървен мост, от където започва екопътеката. За не повече от 15-тина минути ще стигнете до Еменската пещера.

Информация за пещерата

Входът на Еменска пещера е разположен в отвесен скален венец, на около 240 метра надморска височина. До самия вход има изградени стъпала, както и обезопасяващ парапет. През далечната 1924 година, пещерата е била изследвана и при разкопките са открити различни фрагменти от глинени съдове, самородно злато от каменно-медната епоха, както и части от различни битови предмети. Това е предпоставка да се смята, че пещерата е била обитавана преди около 6000 години – започвайки от неолита, през каменно-медната, бронзовата и желязната епоха.

Еменска пещера край село ЕменПещерата е една от най-дългите в България. Нейната главна част е дълга 236 метра, а общата й дължина е от порядъка на 3 километра и нещо. Температурата на въздуха в нея е постоянна – около 16 градуса. В пещерата има много прилепи, като са регистрирани 5 вида – голям и средномоски подковонос, малък и дългокрил вечерник и трицветен нощник. Трицветният нощник е обявен за рядък вид и е част от Червената книга на България.

Интересни факти

През 1959 година част от Еменска пещера е била използвана отглеждане на гъби, но не за дълго. Тя е била електрифицирана и водоснабдена. За жалост нещата не се случили по план и не след дълго отглеждането на гъби в пещерата било прекратено. След това пещерата се е използвала за зреене на сирене.

Над пещерата има постройка, която била превърната в мандра. От пещерата до постройката е изградена асансьорна шахта и асансьор. През 1975 година складът е закрит.

Еменска пещераНашето посещение на Еменска пещера

В един хубав ден, в началото на май, заедно с приятели, при които бяхме на гости в Емен, отскочихме до Еменската пещера. През първата половина на деня се разходихме до Хотнишкия водопад, а след следобедния сън на децата, си направихме кратка разходка до Еменската пещера. До нея се достига много лесно и бързо, дори Рая сама си извървя целия път. След това сама се качи и по множеството стъпала, водещи до входа на пещерата. Честно да си призная, пещерата е доста внушителна с размерите си.Еменска пещера край село ЕменСлед като се качихме до нейния вход, решихме да се поразходим малко навътре. Натам беше пълен мрак и си светехме с фенерчета. С малки деца, разбира се, е доста трудно да ходиш из тъмница. Рая се отксубна от ръката ми, спъна се в една малка дупка (още в светлата част) и падна в една кал. После много държеше да ходи сама навътре, което нямаше как да стане. В пещерата имаше много помещения, иззидани с тухли, вероятно това са били „стаите“, където е зреело сирене на времето.

Еменска пещера край село ЕменНаобратно

Успяхме да стигнем до асансьорната шахта и решихме да се връщаме обратно, защото там имаше капеща вода. А и като цяло с две малки деца не е добра идея, според мен да се експериментира.

Пепи беше много силно впечатлен. На следващия ден много държеше да влезе в сгадата над пещерата, която е била използвана за мандра, а по някое време е била и военно поделение. Любопиството му надделя и малко преди да си потеглим към София се качи на колата и отиде да търси входа на сградата. Намери го в крайна сметка. Влязъл е вътре и е задоволил любопитството си като отговорил на въпроса „Къде излиза шахтата на асансьора, която видяхме в пещерата?“.

Бабата и дядото, при които бяхме отседнали за няколко дни, ни разказаха от първа ръка историите за района, за пещерата. Включително, че са били част от работещите в гъбарника-пещера на времето. Също така ни споделиха, че самата сграда горе не е особено интересна, но Пепи много държеше сам да се убеди в това.

Еменска пещера - складът и асоньорната шахтаФинални думи

И така, за няколко дни в село Емен, успяхме да видим много красиви местенца от Предбалкана. Препоръчваме ви Хотнишкия водопад като изключително леснодостъпен и подходящ за малки деца. Ако пък обичате да се разхождате, то задължително минете по Еменската екопътека, която ще ви отведе до красивия водопад Момин скок, а също ще ви напълни очите с красивите природни, панорамни гледки от Еменския каньон.

Еменски каньон, Еменска пещераМожете да разгледате още от красивите кътчета в страната ни, които сме посетили в категория България. Също така, не пропускайте да се абонирате за нашия YouTube канал, където качваме различни видеа от пътувания ни. Можете да следите най-новите ни пътешествия и приключения във FACEBOOK страницата на Sunrising Life.

You may also like

Leave a Comment

error: