Home ПътешествияБългария Еменски каньон – разходка до водопад Момин скок по Еменска екопътека

Еменски каньон – разходка до водопад Момин скок по Еменска екопътека

by Sunrising Life
еменски каньон - водопад момин скок

Последните няколко дни прекарахме в село Емен и се разходихме из някои много красиви местенца в района. Толкова приятно си прекарахме, че бързам да разкажа, докато още ме държи еуфорията от разходките ни. Един от дните поехме по Еменска екопътека, като крайната ни цел беше водопад Момин скок. Водопадът се намира в Еменския каньон и маршрутът до там е изключително живописен и приятен.

Малко информация за село Емен и Еменския каньон

Самият каньон е по река Негованка в североизточния край на село Емен в Северна България. Селото е разположено на около 20-тина километра западно от Велико Търново. Пътят до него е изключително живописен. Дори смея да твърдя, че е един от най-красивите в България, по които сме пътували в последните години. Може би се дължи и на пролетта, защото всичко навсякъде беше зелено, а динамиката на времето ни изненадваше след всеки завой с рразличен пейзаж – от буреносни облаци, до чисто синьо небе с необятни жълти и зелени полета.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Негованска екопътекаЕменският каньон е много красиво място за разходка с деца. Има различни пътеки, които криволичат по него. Минава се през горски участъци, върви се по края на скалите, а в ниското се вие река Негованка.

Как да стигнете до Еменския каньон

Както вече споменах, селото е на около 20-тина километра от Велико Търново и на 8 километра от пътя София-Велико Търново. До селото се стига, като преди това се мине през центъра на село Балван (на 6-7 километра от Емен). След като влезете в селото можете да тръгнете по екопътеката, от самия му центъра. Другия вариант е да завиете първата възможна уличка преди моста в дясно, след това втората в ляво и карате до края. В края на улицата има дървено мостче, от където започва пътеката както за водопад Момин скок, така и за Еменската пещера.

Негованска екопътека в Еменския каньон

Еменски каньон - водопад Момин скок, Негованска екопътекаТук има две възможности за разходка. И те са:

  • покрай Еменаска пещера

Едната е да се мине покрай Еменска пещера, а след това да се хване екопътеката към водопад. При този маршрут се върви в ниското, покрай реката, а след това има стръмно изкачване на каньона.

  • от горната част на екопътеката

Другата възможност е да се тръгне от горната част на екопътеката и да се върви по скалите на каньона, като в един момент се слиза надолу към водопада. Ние избрахме втория вариант, защото бяхме с 2 малки деца, а аз пък с 8 месечно бременно комремче. Решихме, че ще е по-удачно да спускаме надолу, отколкото да се гатерим по големи и тесни пътечки. В крайна сметка и двете пътеки се събират в една, преди да започне спускането към водопад Момин скок.

Началото на екопътеката и маршрутът, по който минахме

Ще използвам за отправна точка дървеното мостче, което споменах малко по-горе. Ако решите да минете покрай пещера, след моста трябва да се придържате вдясно. Има указателни табели, така че няма как да се объркате. Ако пък изберете нашия маршрут, след като минете моста има леко изкачване по широка пътека. След не повече от 5-10 минути ходене се стига до нещо като „разклонение“ – надясно е за пещерата, а наляво има широк коларски път. Трябва да поемете по пътя. В неговия край има асфалтов път, по който трябва да тръгнете – вдясно. Следва едно леко изкачване и веднага след него ще видите табела „Екопътека“, от където се влиза в гората.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Еменска пещераСледва около 10-тина минути ходене в гората, а после се излиза на открито и Еменския каньон се вижда в цялата му прелест. Отгоре се виждат и няколко дървени мостчета, по които се надявахме да минем, но уви. Понеже бяхме с компания, а мъжът познава района от малък и ни разказа, че преди години са минавали по тези мостчета, но сега повечето са разрушени и опасни за прмеинаване. Нямаше как поемаме подобен риск с децата.

еменски каньон - водопад момин скокИзвестно време пътеката е по края на скалите на каньона, а след това отново влиза в гора. Не след дълго следва едно стръмно спускане по нещо като съпала. След като се спуснете до долу трябва да продължите надясно за водопада.

Еменски водопадПо шума на водата със сигурност ще се ориентирате. След не повече от 10-тина минути бавен ход (бременна плюс две бебета под 2 години, на гърба на бащите си) се стига до водопад Момин скок. Непосредствено преди да стигнете до самия водопад има едно тясно място в скалите, през което се преминава, а след това дърено мостче ви отвежда до крайната цел.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Еменска пещераВодопад Момин скок

Водопадът е разположен в едно от най-живописните места в целия пролом на река Негованка. Водата е с воден пад около 10-тина метра и пада във вир, който е сякаш скална чаша. От трите страни на водопада има надвесени огромни скали, а от кухината вее прохлада. Мястото е в сянка през по-голямата част от деня. Само сутрин по изгрев слънце водопадът бива огрят за кратко. Мястото напомня малък оазис, а лично на мен ми беше директна препратка към водопад Дъбицата в Беласица.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Еменска пещераНашата разходка из Еменския каньон и до водопад Момин скок

В последните месеци, откакто пролетта дойде, имам чувството че не сме спрели да пътуваме. Точно преди да се появи четвъртия член на блога, когато се преполага че трябва да се подготвяме за идващото бебе, ние не се застояваме вкъщи. Прителско семсйтво с детенце колкото малката ни поканиха за няколко дни в Емен и както се досещате, нямаше сила на света, която да ни убеди да не отидем. Е, може би ако раждах в този момент, щяхме да пропуснем. Въпреки че имахме разни ангажименти и че буквално предишния ден се върнахме от вилата ни, където прекарахме Великденските празници, успяхме да нагласим нещата така, че да стигнем до Емен.

В селото бяхме без обхват 3 дни, които ни дойдоха доста добре, имайки предвид колко зависими са хората от интерента и телефоните в последно време. След като се прибрахме от вилата, дори не прибрахме сака с багаж. Изпрахме дрехите и на следващия ден подредихме отново всичко и потеглихме. На път към Емен, успяхме да посетим Гложенския манастир и Гложенския водопад, както и Тетевен.

Разходката до водопада

Разходката ни до водопад Момин скок започна обещаващо като и двете бебета се съгласиха да влязат в раниците и да бъдат носени. Уви, Рая издържа не повече от 10 минути, когато започна да мрънка, че иска да ходи сама. Е, нямаше какво да направим и я пуснахме. Повървя, повървя и в един момент вече теренът беше крайно неподходящ за нея. Успяхме да я убедим да я сложим отново в раницата и започнахме да ходим по-бързо. Другото детенце си заспа сладко на гърба на баща си, а нашето през цялото време си говореше някакви неща. Не мигна даже за минута до водопада.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Еменска пещераРавносметка за разходката

Като цяло стигнахме до водопада за около час. Изкачването, което реално е в самото начало беше около 15-тина метра, а след това спускането е около 60 метра. Разстоянието от дървеното мостче до водопада е 2,5 километра. Поседяхме на водопада може би около час ако не и повече. Такива места винаги са много зареждащи. Снимахме се, малките ядоха плодове, Рая искаше да влиза във водата. И така – забавни неща. Като дойде време за връщане Рая беше съгласна от първия път да се носи в раницата.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Негованска екопътекаПътят на връщане от водопада

На връщане решихме да удължим леко маршрута, като минем покрай язовир „Негованка“, което беше с цел да избегнем стръмното изкаване със „стъпалата“, което споменахм по-горе. Минахме покрай пресъхналия язовир. Напуканата земя изглежда като пустиня. Маршрутът на връщане се удължи малко – стана 3,4 километра, но пък бяха доста по-леки за ходене, отколкото щеше да е ако се бяхме върнали по пътя, по който стигнахме до водопада. За около 1:15 часа стигнахме до мостчето. Рая спа почти през цялото време. Накрая, малко преди моста се събуди и я оставихме да ходи сама.

еменски каньон - водопад момин скокФинални думи

Еменският каньон, Еменската екопътека, водопад Момин скок, Еменската пещера са наистина много красиви кътчета в страната ни, които си заслужава човек да посети. Подходящи са както за малки, така и за по-големи деца. Има невероятно живописни гледки, които със сигурност ще ви напълнят очите и сърцата. А и природата си е природа – няма как да останете незаредени, особено ако обичате разходките в планината.

Еменски каньон - водопад Момин скок, Негованска екопътекаНадявам се статията да е била полезна и инетересна за вас. Скоро ще ви разкажа и за другите местенца, които посетихме, докато бяхме в село Емен.

Можете да ни последвате във FACEBOOK и YouTube, където качваме снимки и видеа от нашите разходки.

You may also like

Leave a Comment

error: