Home ПътешествияБългария 13 забележителности край София за разходка през уикенда

13 забележителности край София за разходка през уикенда

by Sunrising Life

Много често, когато разполагаме само с един почивен ден се чудим на къде да поемем. Предпочитме забележителности край София, за да може да не минава целият ни ден в пътуване. Реших да направя една сборна статия с нови 13 забележителности край София, които да посетите през почивните си дни.

1.Геопарк Искър-Панега

Това местенце се намира на около 110 километра от столицата и 50-тина километра от град Плевен. Екопътеката е притегатлна зона за геолозите, а също така и за фотографите. Тя попада в две защитени зони и се вие по протежението на река Златна Панега. Може да прочетете повече за екопътеката и разходката ни в статията – Искър-Панега – геопарк, екопътека или още едно красиво кътче на България.

искър-панега, забележителности край софия2.Местност Дендрариум на Витоша

Чудесно място за пикник, почивка и детска игра е Дендрариума на Витоша. Намира се вдясно от пътя към Златните мостове, на разклона за Копитото. Има много мостчета, пътечки, пейки, езерце. В местността са засадени много различни растителни видове, като целта е да се покаже богатството и разнообразието на растенията. Може да прочетете повече за него в официалния сайт на Природен парк Витоша.

3.Язовир Пчелина и параклисът Св.Йоан Летни

Параклисът на язовир Пчелина също е много посещавана дестинация от туристи, а и желано място за снимки от много фотографи. Той се намира на около 55-60 километра от София. До него се стига по широк път, по който впрочем може да мине и автомобил. Мястото е много красиво и дори леко мистериозно. Ако ви е интересно може да прочетете повече за него в статията – Параклисът на язовир Пчелина.

разхдка около софия - параклисът на язовир пчелина4.Вазова екопътека и водопад „Скакля“

Вазовата Екопътека е чудесно местенце за любителите на природата. Тя се намира на 50-тина километра от столицата. Екопътеката преминава през водопад Скакля, така че разходката съчетава екопътека и водопад в едно. Може да минете по нея от горната й част до долу ии обратно. Лично аз бих предпочела от долу към село Заселе – в този случай първо се изкачвате, а след това слизате надолу. Пътеката е много приятна и живописна – Вазова екопътека и водопад Скакля.

5.Водопад „Под камико“

Още едно чудесно предложение за еднодневна разходка сред природата. Мястото отново е на приблизително 50 километра от София. Пътеката води началото си от стадиона на село Гара Бов, което е в най-високата част на селото в неговия край. Пътеката се вие по протежението на река Бовска и могат да се видят красивите каскади и малки водопадчета. Накрая ви отвежда до 40 метрвият водопад „Под Камико“.

водопад под камикоВ статията Водопад „Под камико“ и екопътеката по река Бовска може да прочетете повече за нашето посещение на това вълшебно местенце.

6.Драгоманското блато

Драгоманското блато се намира на 40 километра от София в западната част на Софийската котловина. То е най-голямото карстово блато в България и дом на много богат растителен и животински свят. В началото на 20 век блатото е било пресушено. За огромно съжаление, в началото пък на 2020 година беше опожарено. Надяваме се да се съберат средства за въстановяване на растителността, пътеките и мостчетата за посетителите. Може да разгледате красиви снимки от ниско и високо в статията – Драгоманско блато – за един ден и близо до София.

разходка около София - Драгоманско блато7.Кремиковски манастир

До Кемиковския манастир се отбихме един ден, в който успяхме да оставим децата за няколко часа на баба им. Много симпатичен манастир и чудесно място за еднодневна разходка с или без деца. Има пейки за отдих и красива гледка. Намира се на 20-тина километра от центъра на София и е чудесна дестинация, в случай, че нямате много време, а искат да отидете някъде. Прочетете повече в статията – Кремиковски манастир – разходка близо до София.

разходка около София - кремиковски манастир8.Водопад Варовитец

Още една прекрасна идея за еднодневна разходка край София. Намира се в Етрополския Балкан на около 90 километра от столицата. Водопадът е в „задния двор“ на Етрополския манастир. През зимата можете да се насладите на карасотата на замръзналата вода, а през топлите месеци да се радвате на шума и пръските на водопада.

Водопад Варовитец зад Етрополски манастир

Едно бързо селфи за мащаб във сърцето на водопад Варовитец

Прочетете повече в статията – Етрополски водопад – водопад „Варовитец“ през зимата.

9.Локорските водопади

Водопадите край село Локорско са много притегателна дестинация за семейства с деца, пикник, а също така и за любителите на колоезденто. В района има няколко пътеки за колела и не се учудвайте ако през почивните дни в селото има много коли с колела, закачени на тях. Екопътеката е много лека и приятна, а също има много места за пикник. Разходждайки се по нея ще минете през 6-7 малки водопада. Може да прочетете повече в статията – Разходка край София – водопади край село Локорксо и екопътека.

10.Храм-кладенец край село Гърло

Храм-кладенецът край село Гърло е много интересно място с мистериозна нотка в история. Намира се само на един час от София, на около 8 километра от Брезник. Разходката е лека и приятна, само на един участък е малко по-стръмно и би било трудно за малки деца. Преминава се през язовирната стена на язовир Красава, от където се открива красива панорамна гледка към язовира. Прочетете повече за него тук.

храм-кладенец край село гърло11.“Пътеката на здравето“ край Банкя

Пътеката на Здравето се намира в Банкя и е чудесен вариант за бягство сред природата през почивните дни. Има няклко различни  маршрута, по които може да се разходите, в зависимост от времето, с което разполагате. Много лека и приятна разходка, подходяща и за малки деца.

12.Костенски водопад

Костенският водопад се намира на около 75 километра от София. Много леснодостъпен водопад и лежерен маршрут. С воден пад около 12 метра, водопадът е най-пълноводен през пролетта. Това беше първият водопад, на който заведохме малкия, когато беше само на 40 дни.

Костенски водопад - разходка с бебе близо до СофияМоже да прочетете повече за разходката ни в статията – Костенски водопад – разходка с деца.

13.Ферма за щрауси „Щраусово забавление“

И тъй като съм на вълна „разходка с деца“, по обясними причини, ще завърша статията с едно място, което е много интересно за малките туристи. Това е фермата за щрауси „Щраусово забавление“. Намира се на около 70 километра от София, близо до Долна баня.

Със сигурност, освен за децата, посещението ще бъде много интересно и за вас. Входът е символичен, но ще научите много интересни факти за тези големи пернати животни, ще може да ги погалите и ако имате късмет, ще видите как танцуват. Може да разгледате снимки и да прочетете повече за нашата разходка до там в статията – Ферма за щрауси в Долна Баня – прекрасно място за деца.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна и да сте почерпили вдъхновения за почивните си дни. Разгледайте още 10 идеи за разходка около София, където ще откриете още красиви местенца за разходка. Също така може да погледнете и 6 манастира край София, които да посетите.

You may also like

Leave a Comment

error: