Home ПътешествияБългария 13 забележителности край София за разходка през уикенда

13 забележителности край София за разходка през уикенда

август 6, 2020
13 забележителности край София за разходка през уикенда

Много често, когато разполагаме само с един почивен ден се чудим на къде да поемем. Предпочитме забележителности край София, за да може да не минава целият ни ден в пътуване. Реших да направя една сборна статия с нови 13 забележителности край София, които да посетите през почивните си дни.

1.Геопарк Искър-Панега

Това местенце се намира на около 110 километра от столицата и 50-тина километра от град Плевен. Екопътеката е притегатлна зона за геолозите, а също така и за фотографите. Тя попада в две защитени зони и се вие по протежението на река Златна Панега. Може да прочетете повече за екопътеката и разходката ни в статията – Искър-Панега – геопарк, екопътека или още едно красиво кътче на България.

искър-панега, забележителности край софия2.Местност Дендрариум на Витоша

Чудесно място за пикник, почивка и детска игра е Дендрариума на Витоша. Намира се вдясно от пътя към Златните мостове, на разклона за Копитото. Има много мостчета, пътечки, пейки, езерце. В местността са засадени много различни растителни видове, като целта е да се покаже богатството и разнообразието на растенията. Може да прочетете повече за него в официалния сайт на Природен парк Витоша.

3.Язовир Пчелина и параклисът Св.Йоан Летни

Параклисът на язовир Пчелина също е много посещавана дестинация от туристи, а и желано място за снимки от много фотографи. Той се намира на около 55-60 километра от София. До него се стига по широк път, по който впрочем може да мине и автомобил. Мястото е много красиво и дори леко мистериозно. Ако ви е интересно може да прочетете повече за него в статията – Параклисът на язовир Пчелина.

разхдка около софия - параклисът на язовир пчелина4.Вазова екопътека и водопад „Скакля“

Вазовата Екопътека е чудесно местенце за любителите на природата. Тя се намира на 50-тина километра от столицата. Екопътеката преминава през водопад Скакля, така че разходката съчетава екопътека и водопад в едно. Може да минете по нея от горната й част до долу ии обратно. Лично аз бих предпочела от долу към село Заселе – в този случай първо се изкачвате, а след това слизате надолу. Пътеката е много приятна и живописна – Вазова екопътека и водопад Скакля.

5.Водопад „Под камико“

Още едно чудесно предложение за еднодневна разходка сред природата. Мястото отново е на приблизително 50 километра от София. Пътеката води началото си от стадиона на село Гара Бов, което е в най-високата част на селото в неговия край. Пътеката се вие по протежението на река Бовска и могат да се видят красивите каскади и малки водопадчета. Накрая ви отвежда до 40 метрвият водопад „Под Камико“.

водопад под камикоВ статията Водопад „Под камико“ и екопътеката по река Бовска може да прочетете повече за нашето посещение на това вълшебно местенце.

6.Драгоманското блато

Драгоманското блато се намира на 40 километра от София в западната част на Софийската котловина. То е най-голямото карстово блато в България и дом на много богат растителен и животински свят. В началото на 20 век блатото е било пресушено. За огромно съжаление, в началото пък на 2020 година беше опожарено. Надяваме се да се съберат средства за въстановяване на растителността, пътеките и мостчетата за посетителите. Може да разгледате красиви снимки от ниско и високо в статията – Драгоманско блато – за един ден и близо до София.

разходка около София - Драгоманско блато7.Кремиковски манастир

До Кемиковския манастир се отбихме един ден, в който успяхме да оставим децата за няколко часа на баба им. Много симпатичен манастир и чудесно място за еднодневна разходка с или без деца. Има пейки за отдих и красива гледка. Намира се на 20-тина километра от центъра на София и е чудесна дестинация, в случай, че нямате много време, а искат да отидете някъде. Прочетете повече в статията – Кремиковски манастир – разходка близо до София.

разходка около София - кремиковски манастир8.Водопад Варовитец

Още една прекрасна идея за еднодневна разходка край София. Намира се в Етрополския Балкан на около 90 километра от столицата. Водопадът е в „задния двор“ на Етрополския манастир. През зимата можете да се насладите на карасотата на замръзналата вода, а през топлите месеци да се радвате на шума и пръските на водопада.

Водопад Варовитец зад Етрополски манастир

Едно бързо селфи за мащаб във сърцето на водопад Варовитец

Прочетете повече в статията – Етрополски водопад – водопад „Варовитец“ през зимата.

9.Локорските водопади

Водопадите край село Локорско са много притегателна дестинация за семейства с деца, пикник, а също така и за любителите на колоезденто. В района има няколко пътеки за колела и не се учудвайте ако през почивните дни в селото има много коли с колела, закачени на тях. Екопътеката е много лека и приятна, а също има много места за пикник. Разходждайки се по нея ще минете през 6-7 малки водопада. Може да прочетете повече в статията – Разходка край София – водопади край село Локорксо и екопътека.

10.Храм-кладенец край село Гърло

Храм-кладенецът край село Гърло е много интересно място с мистериозна нотка в история. Намира се само на един час от София, на около 8 километра от Брезник. Разходката е лека и приятна, само на един участък е малко по-стръмно и би било трудно за малки деца. Преминава се през язовирната стена на язовир Красава, от където се открива красива панорамна гледка към язовира. Прочетете повече за него тук.

храм-кладенец край село гърло11.“Пътеката на здравето“ край Банкя

Пътеката на Здравето се намира в Банкя и е чудесен вариант за бягство сред природата през почивните дни. Има няклко различни  маршрута, по които може да се разходите, в зависимост от времето, с което разполагате. Много лека и приятна разходка, подходяща и за малки деца.

12.Костенски водопад

Костенският водопад се намира на около 75 километра от София. Много леснодостъпен водопад и лежерен маршрут. С воден пад около 12 метра, водопадът е най-пълноводен през пролетта. Това беше първият водопад, на който заведохме малкия, когато беше само на 40 дни.

Костенски водопад - разходка с бебе близо до СофияМоже да прочетете повече за разходката ни в статията – Костенски водопад – разходка с деца.

13.Ферма за щрауси „Щраусово забавление“

И тъй като съм на вълна „разходка с деца“, по обясними причини, ще завърша статията с едно място, което е много интересно за малките туристи. Това е фермата за щрауси „Щраусово забавление“. Намира се на около 70 километра от София, близо до Долна баня.

Със сигурност, освен за децата, посещението ще бъде много интересно и за вас. Входът е символичен, но ще научите много интересни факти за тези големи пернати животни, ще може да ги погалите и ако имате късмет, ще видите как танцуват. Може да разгледате снимки и да прочетете повече за нашата разходка до там в статията – Ферма за щрауси в Долна Баня – прекрасно място за деца.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна и да сте почерпили вдъхновения за почивните си дни. Разгледайте още 10 идеи за разходка около София, където ще откриете още красиви местенца за разходка. Също така може да погледнете и 6 манастира край София, които да посетите.

Още

Leave a Comment

error: