Home ПътешествияБългария Ферма за Щрауси в Долна Баня – прекрасно място за деца

Ферма за Щрауси в Долна Баня – прекрасно място за деца

by Sunrising Life
ферма за щрауси щраусова забава край долна баня

Днес осъзнах, че покрай купищата задачи и ангажиметни, които са ме налегнали в последните месеци, не съм писала за едно чудесно място, което посетихме за деня на детето. За пранзика на малките решихме да ги заведем някъде, вместо да им купуваме поредната вещ, която ще им е интересна не повече от 15 минути. Заведохме ги до една ферма за щрауси – „Щраусово забавление“ в Долна Баня. Всички бяхме силно впечатлени, а за разкош срещнахме нови приятели. В този пост ще ви разкажа малко повече за тази наша разходка близо до София.

Къде се намира фермата „Щраусово забавление“ и как се стига до там?

Фермата се намира на около 70 километра от София и само на 2 километра от Долна Баня в посока Пчелински бани. За около час и малко се стига до там. Има обозначителни табели, така че няма как да се объркате.

Oustrich fun - Ферма за Щруси "Щраусова забава"Полезна информация

При животните във фермата се влиза само с придружител, който изнася и много интересна беседа. Цената за посещение е символична – 3 лева за възрастни и по 1 лев за деца над 6 години. Вътре може да се снимате с щраусите, да ги погалите, а също така и да ги нахраните. Голяма забава е за дечицата, а честно да си призная и за нас (големите) също беше много вълнуващо.

ферма за щрауси идея за разходка близо до СофияВъв фермата има симпатична детска площадка с люлки и катерушки. Също така може да си купите някой щраусов сувенир, а при предварителна заявка да похапнете и някое щраусово изкушение. Ние имахме голям късмет, че имаше останал 1 крем карамел с щраусво яйце, който опитахме. Между другото, от тази ферма се прави щраусова козметика, която се оказа че съм използвала и през двете ми бременности против стрии.

Интересни факти за щраусите

По време на беседата бяхме много впечатлени от някои неща, които разбрахме. Знаете ли, че щраусите не си „крият главата“ в земята? Те крият яйцата си в дупки и реално „заривайки глава“ в земята те просто обръщат яйцата си. Женската не снася, докато мъжкият щраус не изкопае дупка в земята. След като снесе яйцето идва ред на мъжкия, който го мъти и се грижи за него. Щраусите са полигамни животни и са единствените птици, които имат за ритуал да танцуват по време на чифтосването. Ето още някои интересни факти за щраусите:

  • Щраусовите яйца са най-големите яйца на съществуващ в момента животински вид. Едно тяхно яйце се равнява на около 30 кокоши яйца
  • Големият мъжки щраус може да достигне до около 135 кг и 2,5 метра височина
  • За разлика от женските, мъжките щрауси не са толкова дружелюбни
  • Щраусите могат да тичат със скорост до 70 км/ч
  • Птицата достига зрялост на около 3-4 годишна възраст
  • Около 3-тата си година снася първото си яйце. След това снася по едно в месеца, а в рамките на година може да запоне да снася по 1 яйце на 1-2 дни
  • За един сезон една женска може да снесе между 40 и 60 яйца

Нашата разходка до фермата „Щраусова забава“

Както вече споменах, ние отидохме до там за празника на детето. За наш късмет и двете деца спаха на отиване. Вътре Рая си поигра на детската площадка доакто стана време да влезем при животните. Дамата, която ни придружаваше беше изключително мила и видно много обичаше животните. Всеки щраус си има име и тя ги разпознаваше – до един! Първо влязохме при женските щрауски, една от които се газваше Габи. Малката и до днес се присеща и ми казва, че щраусът се е казвал Габи. Хранихме ги, галихме ги и се снимахме с тях.

ферма за щрауси В първия момент е лко стряскащо, защото животните наистина са доста големи и комуникативни. Веднага ни наобиколиха.

ферма за щрауси "Щраусова забава" в Долна баня, идея за разходка близо до СофияСлед това отидохме да видим мъжките щрауси. Те са значително по-големи и красиви. Тях гледахме само през оградата, защото както споменах вече, те не са толкова дружелюбни. Накрая, за щастие на децата, имаше и едно малко пони, на което също се порадваха. След беседата и разходката седнахме в ресторантчето да опитаме крем карамела. Чудесен е! Малко по-мазен, но наистина много вкусен. Имайте предвид, че е хубаво да направите заявка за храната, когато тръгнете натам, защото не поддържат готова храна. Беше си чист късмет, че имаше точно един останал крем карамел, който ние взехме.

Там се срещнахме с една мацка с две дечица. Бяхме с еднави боси обувки на Wildling Shoes. Това беше и причината да се заговорим. Оказа се, че имаме доста сходни интереси и прекарахме целия ден заедно с тях. Рая много си игра с голямото моиченце. По тяхно предложение, след фермата се разходихме до ботаническа градина Борика, която е не много далеч от фермата в посока София.

ферма за щрауси в долна баняИ така премина един чудесен ден на детето. Изпълнен с много емоции, усмивки и щастие. На връщане децата не спаха и забавата продължи.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ако се чудите къде да отидете с децата си, това определено е едно много приятно и интересно местенце, което е близо до София. За още идеи за пътеществия може да разгледате категорията Пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: