Home ЛайфстайлЛайфстайл Стрии при бременност – с какво се мазах и как успях да не получа стрии

Стрии при бременност – с какво се мазах и как успях да не получа стрии

by Sunrising Life
щраусова мас за стрии

Едно от големите притеснения на всяка бременна жена е получаването на стрии през бременността. Когато забременях с дъщеря  ми за мен това беше огромен страх и търсех различни варианти и мазила, които да предотвратят процеса на нацепване на кожата.

Причината за стриите е, че кожата не успява да понесе цялото опъване, предизвикано от рязкото порастване/свиване на определени части от тялото. При бременността това най-често са корема и гърдите, но може да се появят по дупето, бедрата, ханша – всичко е строго индивидуално.

Какво са стриите?

крем за стрии, нацепване на кожатаСигурна съм, че всяка една от вас знае как изглеждат стриите. Лично аз имам от тинеджърския си период, когато за кратко време се издължих много. Но никога не се бях замисляла какво са стриите. Те представляват разкъсвания – подкожни кръвоизлизви, които зарастват. При зарастването разкъсването се замества от съединиетелна тъкан. В началото мястото на разкъсване може да е от бледо розов до лилав цвят, а с времето избледнява. Има редица причини за поява на стрии като – тънка и нееластична кожа, хормонален дисбаланс, много рязко покачване на килограми, както и бременност.

Има жени, които са късметлийки и нямат нито една стрия и други такива, които въпреки всички мазила и мерки, които предприемат, се нацепват целите. Чувала съм, че може да бъде наследсвено, но има и примери за това че не е. Истината е някъде по средата, а си трябва и определена доза късмет.

Превантивни мерки

Разтягането на кожата по време на бременност е неизбежно. Не за всяка жена биха проработили тези неща, защото най-вероятно има и генетична предразположеност към стрии, но ето някои съвета:

  • приемайте повече течности, за се хидратирате
  • хранете се разнообразно, здравословно и балансирано
  • използвайте хидратиращи кремове
  • приемайте подходящи за кожата витамини
  • не посървайте ако все пак кожата ви се нацепи

Какво се случи при мен?

Още в самото начало, когато разбрах, че съм бременна се снабдих с 3 различни вида крема за стрии (на прехвалени марки и висока пазарна цена). Започнах да се мажа преди дори да ми е проличало – гърдите и корема. Всичко вървеше прекрасно до момента, в който гърдите ми не пораснаха много. Целите станаха на розови резки и това беше съпроводено със силен сърбеж. Беше ужасно чувство, а и на глед за мен не беше приятно и красиво.

След като хормоните си казаха думата и последваха няколко доста ревливи вечери, Пепи седна да чете за това чудо наречено стрии. Не знам колко, но със сигурност е прекарал няколко часа в четене на различни мнения и препоръки. На следващия ден имаше решение на проблема ми. Аз, безумно отчаяна, бях готова да се мажа с каквото ми кажат, стига наистина да успея да постигна обратимост и тези ужасни розови стрии да изчезнат от мен.

Беше прочел, че чистата щраусова мас е едно от най-добрите мазила срещу стрии. Дори, в начален етап на поява можело да доведе но напълното им заличаване. Супер! Намерихме от къде да купим щраусова мас и започнах да се мажа минимум по два пъти в деня – гърдите и корема.

Резултатът от използването на щраусова мас против стрии

Ами, ако искате ми вярвайте, но за 10-тина дни стриите по гърдите ми намаляха значително. Да, не изчезнаха напълно, но определено останаха доста по-малко, отколкото бяха в началото. До края на бременността, та дори и малко след като родих се мажех. Резултатът е – нито една стрия на корема (който между другото в 9 месец беше наистина огромен), а по гърдите останаха съвсем малко (което е пренебрежимо и почти не личи).

С втората си бременност също реших да използвам само щраусова мас, с която се мажа против стрии. За себе си стигнах до извода, че останалите скъпи мазила на различни марки, не дадоха желания ефект. Също така една част от тях са с химикали в съдържанието. Щраусовата мас е абсолютно натурална. Друго нещо, което мен много ме зарадва е, че намерихме такава на български производител. Харесва ми за подкрепят българското, а когато продуктът е качествен – това е страхотно!

Можете да прочетете още статии на тема бременност, майчинство и родителство в категория Бебешори.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна! Не се колебайте да ми пишете ако имате някакви въпроси. Най-важното е – чувствайте се красиви и обичайте тялото си, независимо леките козметични несъвършенства. В това е красотата на живота – в неперфектността на всичко.

You may also like

4

Цвети септември 14, 2019 - 7:39 pm

Здравейте от къде мога да си закупя щраусова мас ? Аз съм бременна във втория месец и вече си имам доста стрии които получих преди десет години. Бих желала да предотвратя доколкото е възможно появата на нови стрии.

Reply
Sunrising Life септември 15, 2019 - 12:47 pm

Здравейте, Цвети,
аз си го взимах от едно магазинче за българска козметика, което е близо до НДК. Мисля, че имат и онлайн магазин. Може да потърсите в google „българска козметика – щраусова мас“ и би трябвало да намерите :)
Лека бременност <3

Reply
Боряна Ненчева януари 9, 2021 - 7:18 am

Здравейте. Признавам си, че съм много изненадана от вашата публикация. Вмомента ми е втора бременност и за първи път чувам за щраусова мас и смятам да пробвам.
Въпроса ми е – дали е необходима чиста мас или „крема против стрии“, който откривам в тубичка с помпа?
Благодаря предварително!

Reply
Sunrising Life януари 9, 2021 - 10:29 am

Здравейте Боряна,
Аз използвах чистата щрауса мас. Казаха ми, че тя е много по-силна и ефективна. И наистина. От вторара бременност имам една единствена стрия на корма и тя е почти незабележима. Кремът вероятно също е хубав, но чистата мас е по-добър вариант :)

Reply

Leave a Comment

error: