Home ЗдравословноЗдравословно Храни, които да ядем и да НЕ ядем на празен стомах

Храни, които да ядем и да НЕ ядем на празен стомах

by Sunrising Life
Какво да ядем

Със сигурност много от нас често се чудят какво е полезно и какво не е за сутрешното ни хранене. Като за начало на деня е много хубаво да започнем с една голяма чаша топла вода. Както се казва – след като сме си измили лицето (отвън), е хубаво да измием и клетките си (отвътре). Би било добре водата да е максимално топла – температурата й да се доближава до телесната. След това идва въпросът кои храни са подходящи за закуска и кои не.

След топлата вода и евентуално сутрешната гимнастика е време за закуската. Предполагам, че много от вас не закусват, но всъщност закуската е едно от най-важните хранения в деня. Има една стара поговорка, която гласи „Закуската си изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага.“ В този ред на мисли е изключително важно да дадем на телата си необходимата им за деня енергия. Това би следвало да се случи именно сутринта.

Щом стане дума за закуска обаче, не ни е много ясно какво е хубаво да ядем и какво не е. В тази статия съм събрала по няколко неща, които са полезни за закуска и няколко, които не се препоръчват.

Храни, които да НЕ ядем на гладно

Ето и списък с нещата, които е хубаво да не ядем на празен стомах. Те по една или друга причина действат неблагоприятно на организмите ни. Някои от тях е хубаво да бъдат избягвани като цяло, но това е доста трудна задача в днешно време. Изисква силна воля и голямо въображение, за да можем да заменим някои продукти с техните здравословни алтернативи.

1.Тестени сладки изделия

Това са храни, които съдържат мая и лесно радразват стомаха. Могат да причинят подуване. Друг аспект, който не е никак за подценяване е съдържанието на глутен в тестените храни. Според невробиологът Дейвид Пърлмутер, глутенът бавно разрушава мозъка ни.

Тестени и сладки изделия

Тестени и сладки изделия

2.Сладки неща

Консумирането на захар повишава нивата на инсулин, което от своя страна пренатоварва панкреаса, който току що се е “събудил“. Като цяло захарта е една от всеизвестните и много използвани „бели отрови“, чиято консумация би следвало да бъде минимизирана (доколко е възможно).

3.Кисело мляко и други ферментирали млечни продукти

Консумирането на кисело мляко на празен стомах води до убиване на полезните бактерии, които си набавяме от него. С други думи – няма особена полза за тялото ви.

4.Круши

Не е хубаво да се консумират круши на празен стомах, заради голямото количество баластни вещества, които могат да раздразнят лигавицата на стомаха. На Изток използват пословицата: “Ябълка сутрин – роза за сърцето. Но крушата сутрин е отрова за сърцето.”

5.Домати

Доматите увеличават киселинността в стомаха и консумирането им на гладно може да доведе до гастрологични проблеми.

6.Краставици и други зелени зеленчуци

Суровите зеленчуци са богати на различни видове аминокиселини, но могат да предизвикат подуване и болки в корема.

Домати и краставици

Домати и краставици

7.Банани

Консумацията на банани на празен стомах може да доведе до увеличаване на магнезия в кръвта. Това от своя страна не е особено полезно за сърцето.

8.Подправки

Храните с много подправки могат да раздразнят стомашната лигавица и да увеличат производството на киселина в стомаха. Това може да доведе до множества стомашни разтройства.

9.Газирани напитки

Като цяло консумирането на газирани напитки не е полезно. Ако пиете газирано рано сутрин, рискувате да раздразните стомашната лигавица и да редуцирате кръвоснабдяването в стомаха. Това води до забавяне на обработването на храната.

10.Цитрусови плодове

Те са високо киселинни и могат да причинят гастрит и дори язва.

Цитруси

Цитруси

Храни, които да ядем на гладно

Ето и списък с храните, които се препоръчват за закуска. Те не дразнят стомашната лигавица, засищат и същевременно са полезни и вкусни.
1.Ядки

Консумирането на ядки за закуска подпомагат храносмилателната система и нормализират pH-то в стомаха. Всички видове ядки имат високо съдържание на витамините А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Ядките винаги са добър вариант за здравословна закуска. Можете дори да ги накиснете от предната вечер.

2.Мед

Медът помага на вашето тяло да се събуди и дава сила и енергия на тялото ви. Медът стимулира мозъчната активност и увеличава нивата на серотонин. Освен това засилва имунната система и е източник на множество витамини и минерали. Друга изключителна полза от меда е това, че подпомага развитието на полезни бактерии в черавата.

Мед

Мед

3.Боровинки

Според последни проучвания, консумирането на този плод подобрява паметта, регулира кръвното и метаболизма. Консумирането на боровинки защитава организма от свободните радикали, които са основния виновник за стареенето.

4.Пълнозърнест хляб без мая

Въглехидратите, както и други полезни нутриенти в хляба, са от изключителна важност за вашето тяло. Най-доброто време, в което мжете да ги консумирате е сутрин за закуска.

5.Диня

Консумирането на диня на празен стомах осигурява добро количество течности. Динята е полезна за очите и сърцето.

Нарязана диня

Нарязана диня

6.Накиснато жито

Само две лъжици пшеничен зародиш, предоствавят на организма ви около 15% от препоръчителата дневна доза Витамин Е и 10% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина.

7.Яйца

Яйцата се прекрасна идея за полезна закуска. Освен, че са засищащи и съдържат протеин, могат да редуцират значително нивата на дневния прием на калории. В яйцата се съдържат и всичките незаменими аминокиселини, от които човешкият организъм се нуждае.

8.Качамак

Подпомага премахването на токсините и нормализира микрофлората в стомаха ви. Другото положително е, че засища за дълго време. Също така в царевичната каша се съдържа богат набор от витамини от групата B, които спомагат за преработването на мазнините, въглехидратите и протеините.

9.Елда

Елдата стимулира храносмилателната система и е прекрасен източник на протеин, желазо и витамини. Другото нещо, което е от значение е, че в елдата (гречката) няма глутен. Също така в нея има високо съдържание на белтъци.

Елда

Елда

10.Овесена каша

Тя създава защитно покритие около лигавицата на стомаха, което предпазва нараняването на стомашните стени. Фибрите, съдържащи се в овесената каша, намаляват нивата на холестерола в тялото.

Това беше списъкът с храните, които е хубаво да ядем на гладно и тези, които е препоръчително да избягваме – по една или друга причина. Несъмнено има много богато изобилие от продукти, които могат да бъдат включени в тези два списъка.

Ще се радваме да споделите с нас какво е вашето отношение към закуската и какво закусват обикновено?
Можете да последвате Sunrising Life във FACEBOOK и INSTARGRAM.

You may also like

Leave a Comment

error: