Home ЛайфстайлЛайфстайл Игри вкъщи, когато навън е студено – за деца около годинка

Игри вкъщи, когато навън е студено – за деца около годинка

by Sunrising Life
игри за бебе, игри за едногодишно

Тази зима официално е една от най-бавно минаващите и трдуните за мен. Бременна съм и имам едно 16 месечно човече, което кипи от енергия. А времето навън толкова не ме привлича, че не мога да ви опиша. Е, предполагам знаете за какво говоря. Дълго време насила излизахме навън за по 30-40 минути, защото е добре за детето, но в един момент казах „Стига! Не мога да мръзна всеки ден, само и само да сме навън някакви минути.“ И така, започнах да се чудя как да забалявам малкото човече и на какво да играем, когато навън е ветровито, държновно и студено. Това налага непрекъснато да мисля игри вкъщи, с които да се забавляваме.

Не ме разбирайте погрешно, излизаме почти всеки ден, но в дни когато времето откровено е гадно, предпочитам да пропуснем и да се забавляваме вкъщи. Ето и някои от любимите ни занимания и игри, бе които не минава и ден:

 • Четене на книжки

Това не спада към игрите, но определено е едно от най-харесваните неща у дома. Както от нас, така и от детето. Тя просто обожава книжки. Понякога имам чувството, че може да прекара цял ден на дивана или на пода ако някой й чете книжки, особено пък любимите й.

 • Игра с конструктор

В последните месеци това е другото много препочитано занимание. Случва се дори да имам 15-тина минути пълно спокойствие и тя сама да се занимава (това до скоро не се случваше и нямаше как да се случи).  Много обича да строим кули и след това да ги събаря. Пада голям смях и двете откровено се забавляваме. Баща й няма търпение да порасне още малко и да започнат да строят някакви неща с Лего.

 • Игра с топки и топчета

Топките и топчетата са на почит вкъщи, още преди да проходи. Винаги са я привличали и много обича да си ги подаваме, да ги крием и намираме, да ги гони и рита. Общо взето каквото се сетите, че може да се прави с едно топче.

 • Игра с формички за мъфини

Това го открих докато готвех. Почти винаги, когато сме сами, докато готвя я качвам на плота. На нея разбира се й е много интересно и винаги иска да бърка и пипа това, което и аз. Така един ден случайно й дадох няколко шарени гумени формички за мъфини. Е, повярвайте ми, такава игра падна, че дори аз не можах да повярвам на очите си. Много често децата ни изумяват със своята креативност и с това как уж странни предмети могат да са им безкрайно занимателни и интересни.

 • Белене на яйца или мандарини

Това е друг начин за псотигане на 10 минути тишина и спокойствие. Често го използваме и когато пътуваме. Започна да й е интересно, когато беше на година и 3-4 месеца. Толкова е съсредоточена в тези дейности, че въпреки кочината, която се получава след това, няма как да я лиша от това удоволствие.

 • Показване на картите на Глед Доман или картинки на животни

Беше много малка, когато й направихме карти по методиката на Гледн Доман. На нея й беше супер интересно още тогава да й ги показвам и винаги, когато се сетя го правех. Това освен занимателен има и много обучаващ характер, който е под формата на игра. Също гледането на различни снимки на животни и имитирането им я забавлява много.

 • Пъхане на бобчета в буркан

Това беше много интересна игра около годинката й. Много се радваше да разпилее бобчетата на пода и след тов да ги събере в един буркан. Винаги след това си пляскаше за добре свършената работа.

 • Ровене и „подреждане“ на шкафовете

Има няколко кухненски шкафа, които са й любими. Обожава да изважда всичко от тях и може да се занимава с предметите неопределено време. Това са шкафът с пликчета, шкафът с тавите и още един шкаф, в който държа големи лъжици, форми за кекс и някакви подобни принадлежности (разбира се с които не може да се нарани).

 • Подреждане на различни сортери

Това й е също любимо занимание от много малка. В началото аз ги редях, а тя ги разхвърляше. С течение на времето и развиването на фината й моторика, тя започна да ги реди, а аз да ги разхвърлям.

 • Низане на „мъниста“

Когато бях дете обожавах да си играя с мъниста и копчета. Спомням си, че баба ми вадеше един цял шкаф с такива и можех с часове да се занимавам. В случая „мъниста“ е образно казано, защото на една година и нещо децата са още малки за това, но има доста добри алтернативи за неща, които да нанизват. Можете да им дадете да нанизват на връзка макарони или пък да им вземете специални дървени части, които са с дупка за нанизване.

 • Танцуване

Щях да забравя едно от любимите й неща! Обожава да танцува, така че пускаме музика и си пеем и танцуваме вкъщи. Това освен, че ни забавлява, ни и изморява.

Това са едни от любимите игри и занимания на дъщеря ми, когато сме си вкъщи. Може да измислите толкова много! Децата не са претенциозни към игри и наглед странни за нас неща, за тях може да са безкрайно интересни и занимателни.

Ще се радвам да споделите вие как се забалвявате с вашите мъници. Можете да прочетете още статии на тема бременност, майчинство и родителство в категория Бебешори.

You may also like

Leave a Comment

error: