Home ЛайфстайлЛайфстайл Игри и занимания за деца вкъщи

Игри и занимания за деца вкъщи

by Sunrising Life
игри по време на карантина

Продължавам с размисли за извънредното положение. Чудя се за кого е по-тежка ситуацията – за хората с малки деца или за хората които са сами. Аз ако бях сама в това положние (имам предвид без семейство) мисля, че щях да оползотворя времето си доста качествено. Щях да прочета десеткит книги, които ме чакат от месеци, вероятно щях да си намеря някой сериал за гледане, щях да карам колело, да тичам и да излизам да се разхождам из Софийските тротоари безцелно. Щях да се наслаждавам на пустотата на улиците и тишината. От моята камбанария си изглежда доста готино да си сам в това положение. Вероятно, някой който е сам би искал да не е. Нали знаете, човек винаги иска това, което няма. Няма как да променим сега и веднага положението, в което се намираме, за това трябва да се опитаме да се фокусираме върху положителните аспекти на живота си.

Сложни времена

Най-лесното нещо по принцип е, когато децата станат много криви, да ги облечем и да излезем навън. На площадката или в парка те са спокойни – децата играят, бебета спят в количките. Идилия! Да, но в момента тези „екстри“ са забранени. Всеки ден дъщерям и пита „Мамо, когато ще може на площадката. Защо е заключена площадката?“. Преди малко дори ме помоли да пуснем новините, за да видим дали са отворили площадките. За малките деца, които са свиканли да прекарват доста време навън промяната и стоенето у дома не е никак лесно.

Ние си мислим, че ние едвам издържаме, но я се поставете в техните обувки. Днес например имах малко работа навън и взех деца с мен. Рая не спря да тича през цялото време. Надявам се скоро всичко да се върне към нормалния ритъм и всичко случващо се да остане в миналото като горчив спомен.

идеи за игри вкъщи по време на карантинаКакво да правим с малки деца по време на карантина

И аз като всички майки, имах изграден много симпатичен режим и с децата излизахме навън минимум по веднъж в деня. В най-перфектния случай излизахме сутрин и след обяд. В последно време обаче сме си предимно у дома. В самото начало се плашех от мисълта да сме цял ден затворени вкъщи, защото всички обичаме да бъдем навън. С течение на времето свикнах и дори ми е приятно. По цял ден измисляме игри и занимания, в които включвам и децата. Голяма забава пада. Ето някои идеи за неща, които може да правите с децата си (за справка – моите деца са на 2 години и 6 месеца едното и на 10 месеца другото).

  • Гответе заедно

И двете ми деца обожават да готвим заедно. Пада голямо забавление. Качвам ги и двамата на сухненския плот, който за щастие е достатъчно голям и започваме да приготвяме храната. Рая ми помага като ми подава плодове/зеленчуци, бели лук или яйца и какво ли още не. Малкия го играе дегустатор. Хаха! Всичко се слага в устата и се пробва. В случай, че не може да стои мирен и се притеснявам да не падне от плота го мятам на гръб в раницата, от където може да наблюдава цялия процес.

  • Чистете заедно

Децата се забавляват изключително много, когато правим различни неща заедно. Всяко едно домашно задължение може да се превърне в забавна игра и хем на децата да не им е скучно, хем в крайна сметка всичко да е свършено. Моите деца много се забавляват, когато чистим. Малкия се радва на прахосмукачката и мопа, докато Рая когато има желание ми помага. Давам й да мине за прах или да изхвърли в кофата нещо, да ми донесе нещо и т.н. Другото много любимо нещо е простирането. Когато дойде време да простираме е в еуфория и иска задължително тя да ми подава дрехите и да слага щипките.

  • Четене на книжки

Това е и ще си остане винаги актуално. Имам щастието децата мми да обичат книжки. Малкия още не е съвсем наясно с тях, но Рая обожава. Непрестанно четем нови и стари книжки. Някои са й любими и всички знаем на узист, други са нови и е леко резервирана, защото си има предпочитания.

  • Тренирайте заедно

Това също е едно забавление за децата, което можем спокойно да практикуваме докато сме у дома. Рая се забавлява да прави упражнения с мен, а малкия си го подхвърляме наляво-надясно или си обикаля около нас и се радва, че всички лежим на земята. Аз лично карам колело докато децата са с мен в стаята. И вамата много се забавляват и им е интересно.

  • Редете пъзели и играйте игри

Това също е забалвние, което може да се прави както с малки, така и с по-големи деца. Разбира се при малките пъзелтие са доста по-лесни. Има различни игри за подреждане на дървени геометрични форми, мемори кари, сортери, които могат да задържат вниманието дори на най-малките.

  • Играйте по-актвини игри

Вкъщи тези игри ги измисля Пепи. Аз си падам по образователните и по-кротки занимания. На него обаче отвътре му идва да измисля „бурни“ забавления. Гонят се из апартамента, скачат на възлгавниците на дивана и спалнята, крият се и се търсят. Тези игри успяват да изморят децата достатъчно, че след това да има известно време на тишина и спокойствие.

  • Измисляйте игри от типа „направи си сам“

На Рая й е изключително интересно да си правим сами игри. Всеки ден ме пита „Мамо, искаш ли да направим една прекрасна игра?“. Понякога рисуваме върху стари кутии от обувки. Преди няколко дни изрязахме различни формички от филц, залепихме велкро лепенки на една кутия и на формичките и направихме „картина“, която се „разглобяваше“ цялата. Падна голяма игра. Има различни групи във Facebook, където майки споделят заниманията си с децата. От там човек може да почерпи доста вдъхновения за игри и занимания в домшани условия. Например:

– низане на макарони

– преливане на вода в различни съдове

– вкарване на топчета в някакъв съд

– игра с балони

– игри с щипки (сортиране по цветове, пъхане в кутия, закачане на дрехи)

Има още много много различни идеи за игри у дома.

  • Слушайте музика и танцувайте

Това е едно от любимите наща да моите деца. Обожават музиката. В момента, в който пусна музика и двамата започват танци. Много са забавни, особено бебето, което се изправя на някоя мебел и започва да пружинира с крачета и да клати дупето.

  • Играйте с пластелин или глина

Това също е много забавно занимание, което в последните дни горещо занимава дъщеря ми. Правим различни животни, форми, цифри и каквото ви хрумне. Може с часове да седи и да си играе. Ако имате желание може да си направите и домашен пластелин, за да сте сигурни, че е напълно безвреден.

Финални думи

Надявам се се убедихте, че има безкрайно много неща, които можете да правите у дома със своите деца. В началото може да звучи много страшно, но с течение на времето става приятно. Лично аз се научих да се наслаждавам на времето прекарано с децата си. Преди този период все бързах за някъде и за нещо. Извънредното положение ми даде много в този ред на мисли. Накара ме да се спра, да се огледам и да се насладя на времето със семейството си. Да опозная и преоткрия децата си и да видя колко съдействащи и готини могат да бъдат, когато не ги карам непрестанно да се движдат по моя график.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ще се радвам да споделите вашите идеи за занимания с малки деца в коментарите долу и да направим един дълъг списък с игри у дома.

You may also like

Leave a Comment

error: