Home ПътешествияПланини Изкачване на връх Мальовица

Изкачване на връх Мальовица

by Sunrising Life
Гледка от връх Мальовица посока Урдини езера

Една от най-любимите ми планини е високата и прелестна Рила планина. Обожавам я през всеки сезон и всеки удобен момент съм готова да се отправя на разходка в Рила. В нея има нещо обаятелно и магнетично. Сякаш някаква приказна магия витае в тази планина и ме дърпа все натам. Тази година за пореден път организирахме посещение на тази прекрасна планина. Решихме да изкачим връх Мальовица.

За връх Мальовица

Мальовица е връх, който се намира в северозападната част на Рила планина и е висок 2 729 мерта. По северната стена на върха през подходящи сезони ходят множество катерачи, които покоряват върха катерейки се. Мальовица е много посещаван връх, който никога не би омръзнал на хората, обичащи красивите природни гледки.

Този връх е един от любимите ми. Маршрутът е изключително разнообразен и много красив. Преминава се през гора, където се носи аромат на бовори иглички, през няколко тераси, където през цялото време има течаща вода. Има и стръмни участъци с камъни и скали, които са предизвикателство за туристите. Въпреки това, Мальовица остава един много красив връх с невероятни панорамни гледки. От висотата на върха можете да видите как се извисява връх Мусала, няколко от Урдините езера, хижата на Седемте рилски езера, Зелени рид, Рилски манастир, Витоша и цялата необятна Рила планина.

Меча поляна ЦПШ Мальовица

Меча поляна

През годините съм качвала няколко пъти връх Мальовица по различни маршрути. Един от най-хубавите за мен обаче си остава този, който смятам да ви опиша в тази статия, а именно от местност Меча поляна до връх Мальовица.

Бяхме проверили прознозите и всичко изглеждаше прекрасно. Времето щеше да бъде с нас, а ние бяхме заредени и ентусиазирани, че за пореден път ще видим красотите, които се разкриват от връх Мальовица. Тръгнахме рано сутринта от София. За около час и половина стигнахме до ЦПШ Мальовица – местност Меча поляна, където оставихме колата.

Как да стигнем до ЦПШ – местност Меча поляна

Ако нямате възможност да отидете с кола до там има и друга възможност – с автобус от гр.София до гр.Самоков – пътят е около един час. Автобусът се хваща от Автогара юг и по разписание има на всеки половин час. Цената на еднопосочния билет е 6 лв. След като пристигнете в гр. Самоков следва на хванете маршрутка към село Говедарци, като цената на билета ще е от порядъка на 2 лв и за около половин час ще бъдете на ЦПШ, което е изходния пукт за изкачване на връх Мальовица.

Ще разделя маршрута на няколко основни части:

 • ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица
 • Хижа Мальовица – до Еленино езеро
 • От Еленино езеро до връх Мальовица
 • Връх Мальовица – ЦПШ Мальовица

Пътят от ЦПШ Мальовица до хижа Малцовица

Пътят преминава през горски участък, който е изключително приятен за ходене. Разбира се, рано сутрин там е леко по-студено, но много красиво. До хижата ни отне около 30 минути ходене, но с по-бързо темпо. При нормално ходене може да се премине за около 45 минути. До хижа Мальовица се движите срещу течението на едноименната река Мальовица и преодолявате 260 метра денивелация. Това е най-лесният участък от прехода. Има две маркировки – синя и червена, които следваме.

Хижата е едно много приятно местенце, където можете да си починете и да пиете вкусен чай, а на връщане и да хапнете някое българско ястие (изключително вкусни са). От там, в далечината се извисява връх Мальовица. Гледката е много внушителна.

Хижа Мальовица и разходка в Рила

Хижа Мальовица

От хижа Мальовица до Еленино езеро

От хижата нагоре отново следвате маркировката, която не след дълго се разклонява. Синята води към връх Орловец, а вие трябва да следвате червената, която е към връх Мальовица. През този участък се преминава през две тераси, където ходенето е много приятно и леко. Преминава се през участъци с клек и през цялото време има течаща вода.

Почивка на втората тераса по пътя към връх Мальовица

Почивка

До Еленино езеро има едно леко стръмно изкачване. Там гледката е много красива и спокойно можете да направите кратка почивка, за да се полюбувате на чистите, кристално-сини планински води на езерото. Надморската височина, на която се намира езерото е около 2450 метра. Времето, за което стигнахме от хижа Мальовица до Еленино езеро бе около 1 час и 20 минути, като темпото ни беше доста бързо. При нормално ходене този участък може да бъде изминат за около 1 час и 45 минути.

Еленино езеро по пътя към връх Мальовица

Еленино езеро

От Еленино езеро до връх Мальовица

Това може би е един от най-трудните участъци. След Еленино езеро следват близо 400 метра изкачване за разстояние от около 1 километър. Теренът е предимно каменист, като следва да отблежа, че на много места са сипеи и трябва да се внимава. Тази отсечка от прехода е само нагоре.

След езерото следват няколко стръмни изкачвания, докато се достигне надморска височина около 2640 метра. От там прекрасно се вижда Рилския манастир.

Поглед към Рилския манастир малко преди връх Мальовица

Поглед към Рилския манастир

След това последните 60 метра денивелация се изкачват по билото и са сравнително по-леки. Тази отсечка ние преминахме за около 40-50 минути, но определено с мобилизиране на силите и темпото. При нормално ходене може да се вземе за около 1 час и 15-тина минути. Всичко зависи от темпото и личните предпочитания на хората.

Преди връх Мальовица

Преди върха

Лично аз винаги съм предпочитала да ходя една идея по-бързо и след това да се наслаждавам на гледките отвисоко. Гледките са спиращи дъха. Открива се невероятна 360 градусова панорама на прекрасната Рила планина.

В крайна сметка върхът бе изкачен за около 2 часа и 30 минути със стегнати и кратки почивки и сравнително бързо темпо. При нормално ходене може да бъде преминат за около 3 часа. Цялата дължина на маршрута е 6,5 километра с денивелация 1000 метра.

Почивка на връх Мальовица

След като стигнахме на върха си подарихме заслужена няколко часова почивка. Полюбувахме се на красотата, която се разкриваше пред нас. Хапнахме, за да възобновим силите си.

Горе беше невероятно красиво. Въпреки че според прогнозата за времето, небето следваше да е чисто, то имаше много сладки и различни облачета, които променяха формите си за броени минути.

Ако имахме палатка със сигурност щяхме да останем горе за залеза и да станем свидетели на изгрева на следващия ден. Уви, оставихме го за следващият път, който със сигурност не е далеч.

Панорама от връх Мальовица и разходка в Рила

Панорама от връх Мальовица

От връх Мальовица обратно към ЦПШ Мальовица

Слизането от върха е най-лесната част от прехода. Единствено, където преобладават сипеите трябва да сте с повишено внимание, тъй като е опасно. През останалата част от пътя можете да се насладите на красотата и спокойствието на природата и на величествените скали, които се извисяват. Тази част от прехода може да бъде премината дори по-бързо от качването, но ние решихме да се разходим по-лежерно. Слязохме за около 3 часа и 30 минути без да броим почивките. На Еленино езеро нямаше как да не спрем, за да погледаме отново кристалната вода.

В сладки приказки и разговори, неусетно премина времето и вече бяхме отново в местността Меча поляна. В далечината връх Мальовица стоеше гордо в облаците. А ние до преди малко бяхме точно там – във високото! Изживяването е неземно, а красотата която можете да видите там незаменима.

Предложения за други маршрути

 • Изкачване на връх Мальовица от Рилския манастир

Ако имате желание можете да изкачите връх Мальовица от Рилския манастир. Прехода е много по-тежък от този, които описах в статията. Изкачват се около 1600 метра денивелация за доста кратко разстояние и маршрутът е само нагоре. Няма равни участъци, освен един, който се намира непосредствено преди върха.

 • От връх Мальовица към Урдини езера

Ако имате време и желание можете да посетите и Урдини езера, които се виждат от върха. Маршрута е приятен, но не много лек.

 • От връх Мальовица към Рилски езера

Това е един изключително приятен маршрут, който е доста дълъг. Ако разполагате с повече от ден и имате възможност за преспиване в планината го препоръчвам горещо.

 • От връх Мальовица към хижа Иван Вазов

Този преход е едина идея по-лек от Мальовица-Рилски езера, но отново би ви отнел малко повече време. За да се насладите изцяло е по-хубаво да иамте повече от ден на разположение.

 • От връх Мальовица към Рилски езера

Това е един изключително приятен маршрут, който е доста дълъг. Ако разполагате с повече от ден и имате възможност за преспиване в планината го препоръчвам горещо.

Препоръки при изкачване на връх Мальовица

В случай, че не сте изкачвали връх Мальовица бихме ви препоръчали:

 • Не се притеснявайте за вода – там почти през цялото време има течаща, планинска вода.
 • Върхът не е толкова труден за изкачване, но бъдете внимателни в каменистите и стъмни участъци.
 • Непременно проверете прогнозата за времето, защото в планината е опасно, когато не сте подготвени.
 • Насладете се изцяло на невероятната Рила планина и гледките, които предлага този приказен маршрут.
Връх Мальовица

Връх Мальовица

И така, тази година за пореден път имахме щастието да изкачим един от любимите ми върхове. Можете да прочетете повече за тях тук. А кой е вашият любим връх в Рила?

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна, можете да ни последвате във FACEBOOK и INSTAGRAM.

You may also like

Leave a Comment

error: