Home ЗдравословноЗдравословно Кокосово масло и ползите от него

Кокосово масло и ползите от него

by Sunrising Life
кокосово масло

Кокосовото масло несъмнено е един мултифунционален продукт. То намира приложение в почти всяка една сфера от нашето ежедневие – като започнем от готвенето и стигнем до кокзметката у дома. В последните години сме ограничили козметиката, която използваме до минимум. Почти всички козметични продукти, които използваме са с естветвени, натурални съставки – етерични масла, кокосово масло, бадемово масло и други. Освен това използвам кокосово масло като заместител на животинско масло в различни рецепти.

На пазара има вариант за кокосово масло без мирис, което е добър вариант ако ще приготвяте солени ястия с него. Понякога на мен не ми допада лекия привкус на кокос в ориза например или някоя друга манджа. Вече в магазините има огромно изобилие от продукти, маркетингът е на много високо ниво и хората понякога попадат в една голяма клопка, без да осъзнават колко много им вредят някои продукти. За това е много важно да бъдем осъзнати и информирани, за да можем да правим най-добрите избори за себе си и семействата си и да се радваме на добро здраве. Прочетете още статията Всичко за захарта, което трябва да знаете.

Какво представлява кокосовото масло?

Кокосовото масло е растителна мазнина, която се прави от кокосовата ядка. То се състои от мастни киселини, които се усвояват напълно от организма. Смята се, че е едно от най-чистите масла в световен мащаб. Нерафинираното кокосово масло съдържа множество антиоксиданти, които влияят много добре на организма на човек. Интересен фатк е че може би около 50% от мазнините в кокосовото масло са лауринова киселина. Тази киселина ни предпазва от микроби и се отделя в нашата кожа. Също така е открито наличието й в кърмата – предпазва новороденото от инфекции.

Видове кокосово масло

 • Нерафинирано кокосово масло – това е  най-добрия вид кокосово масло. Прави се от пресни кокосови ядки.
 • Рафинирано кокосово масло – прави се от изсушени ядки, които се рафинират.
 • Фракция от кокосово масло – много устойчива на термична обработка, порада фактът, че фракцията е много по-наситена
 • Хидрогенизирано кокосово масло – тук идеята е да бъде повишена точката на топене на маслото, но при това съществува риск да се получат транс мазнини (прочетете още за транс мазнините в статията Всичко, което трябва да знаете за мазнините)

Ползи от кокосовото масло

 • Засилва метаболизма и подпомага свалянето на излизашни килограми – подомага усвояването на мастноразтворими витамини, като същевременно има силно противовъзпалително действие. Поради фактът, че спада към така наречените „здравословни мазнини“, консумацията му спомага топенето на излизашни килограми. Организмът го усвовя на 100%. Оказва благотворен ефект върху щитовидната жлеза и ендокринната система
 • Подпомага имунната система – чрез свооите антимикробни и противовъзпалителни свойста, мастните киселини повишават имунитета като засилват имунната система
 • Подпомага подобряването на сърдечно-съдовата система – лауриновата киселина, която се съдържа в кокосовото масло предотвратява образуването на „лош“ холестреол
 • Подпомага борбата с кариес – можете да си приготвите домашна паста за зъби с кокосово масло. Поради силните си антимикробни и антигъбични свойства то поддържа „добрите бактерии“ в устната кухина и не позволява на патогените да образуват кариеси
 • Съдържа витамин Е, витамин К и желязо
 • Използва се при различни видове инфекции – както вътрешни, така и външни и спомага тяхното облекчаване
 • Оказва благотворно влияние върху панреаса, костите, черния дроб и може да се използва превантивно срещу различни заболявания
 • При външна употреба поддържа кожата хидратирана и може да се използва за приготвяне на домашна козметика – шампоани, балсами, екфолианти, крем за бръснене, паста за зъби и други
 • Може да се използва като превантивна мярка за поява на стрии (прочетете още Стрии при бременност – с какво се мазах)

кокосово масло в козметикатаЗа какво се използва кокосовото масло

Кокосовото масло намира много сфери на приложение – в козметиката, в готвенето, в медицината и в ред други неща. Като цяло в последните години то е панацея. Все повече семейства се стремят към по-здравословен, екологичен и прост начин на живот. Все повече хора използват органични продукти и съставки в своето ежедневие и се стремят да се върнат към природата и народната медицина. Пробуждането, което наблюдаваме в последните години е нещо страхотно, защото е много много важно да се грижим за себе си, за децата си и за планетата ни по най-добрия начин. Да намалим употребата на вредни за телата ни и за планетата козметични продукти, да започнем да се храним по-чисто и да превърнем Земята в едно по-добро място за живот.

 • Кокосовото масло в козметиката

С кокосово масло можете да си направите всякакви домашни козметични продукти. Към него обикновено се прибватя етерични масла и различни аромати. Аз например използва шампоан, чиято основа е кокосово олио, ексфолиант с кокосово масло и лимонена трева. Също така хидратирам тялото си след баня с кокосово масло, а мажа и тялото на малката с него. Използвам го като околоочен крем, а понякога и като балсам за устни.

Много лесно можете да си направите и домашен дезодорант с кокосово масло и сода, в който няма да присъства Менделеевата таблица. Също можете да си направите домашна паста за зъби с кокосово масло или пък сапун. Аз лично мажех венците на малката с кокосово масло и етерично масло от карамфил, когато пробиваха. Определено имаше ефект и я успокояваше. С кокосово масло може да си направите и маска за изтощена коса, а също и да махате бебешки крусти като преди баня намажете главата  не бебецето с кокосово масло.

Можете да използвате кокосово масло, за да направите хубав тен през слънчевите дни. При това без да покривате цялата си кожа с химически елементи.

 • Кокосовото масло за различни неразположения

Можете да използвате чисто кокосово масло при различни обриви и раздразнения, както и при херпес. Действа много добре на сухата кожа като я държи хидратирана. Поради силните му антивъзпалитени свойства можете да го използвате при ушни инфекции, както и такива в устната кухина. Кокосовото масло би облекчило и сърбежа от различни ухапвания и изгаряния. Можете да го използвате и при гъбични инфекции

 • Кокосовото масло за готвене

Можете да добавяте кокосово масло навсякъде, където пожелаете – в чая си, в сутршното кафе, в смути. С него можете да пържите и печете. В общи линии в кулиранирията кокосовото масло може да се изпползва както бихте използвали всяка една друга мазнина (олио, зехтин, шарлан, животинско масло).

Като за финал

Вярвам, че се убедихте в множеството ползи от кокосовото масло и то в различни апекти. Със сигурност ако имате желание, ще намерите как да го използвате във вашето ежедневие – било то в готвенето, в своята козметика или пък като лек за някои неразположения. Скоро предвиждам да направя пост за различни козметични продукти с кокосово масло, които си приготвям вкъщи.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна и да сте намерили нещо за себе си в нея. Ще се радвам да ми пишете и да споделите вашия опит. Ако искате прочетете още Всичко за глутена, както и Полезни или вредни са млечните пдорукти.

You may also like

Leave a Comment

error: