Home ПътешествияПланини Камен дел – върхът, с най-добрата гледка към София

Камен дел – върхът, с най-добрата гледка към София

by Sunrising Life
Светкавици над София от връх Камен дел

Камен дел е връх, намиращ се във Витоша, чиято височина е 1862 метра. Малко хора знаят, че това е именно върхът, който се извисява и виждаме всеки път щом погледнем от София към планината. Другото изключително примамливо нещо е това, че това е мястото, от където можете да видите столицата в цялата й пълнота и блясък отвисоко. Ако разполагате с няколко свободни часа и искате да отидете на разходка на Витоша, то това е една много добра дестинация.

Нощна София, снимана от връх Камен дел

Нощна София

Лично аз не бях ходила на Камен дел до преди да срещна Пепи. Също така дори нямах идея, че това е върхът, който виждам всяка сутрин, когато погледна нагоре към Витоша.

Кога се качих за първи път на Камен дел

През един февруарски студен зимен ден за първи път се качих на този връх. Както си седяхме вкъщи в късния следобед, изведнъж решихме да отидем за залез в планината. Той искаше да направи няколко снимки на нощна София, а определено това е мястото за такива.

София в мъгла от връх Камен дел

София в мъгла

Отидохме с колата почти до хижа Алеко, където я оставихме. Малко преди хижата има пътека, която води директно до Голи връх. Всъщност в началото пътят към Камен дел е същият, който е към Черни връх. След около 10-тина минути ходене обаче пътеките се разделят – за Черни връх се продължава нагоре по широкия каменист път, а за Камен дел се тръгва по пътеката в дясно.  Трябва да внимавате да не пропуснете разклона, но дори това да се случи, не се притеснявайте, защото малко по-нагоре има табела, която ще ви ориентира на къде да тръгнете за Камен дел. Целият преход дълъг около 3,6 км.

Маршрутът до Камен дел е много лесен и приятен

Почти през цялото време се върви по равна пътека и можете да се насладите на красивата природа и гледките, които се разкриват пред очите ви.

Пътека към Камен дел

Пътека към рая

Точно преди да достигнете до върха има лек баир, който не бива да плаши, защото не е труден. Последните 20 метра са по камъни и трябва да внимавате, защото някои от тях са нестабилни.

И така – разходката е около час, като разбира се зависи от темпото

Когато се качите на върха определено ще останете без думи. Красотата, която ще се разкрие пред очите ви е смайваща. Това е едно от местата, където царува спокойствието. Ако сте там в спокойно време ще имате възможност да чуете „шума на града“. Този звук не може да си го представите, просто трябва да чуете в какво живеем.

Камен дел е едно от местата, където просто мога да си седя и да се съзерцавам. Това е място, където земята и небето се срещат, където можете да видите големия град и не само. Можете да се насладите на невероятните изгреви и на зашеметяващите залези. Както сигурно вече сте разбрали ние сме пристрастени към тези два феномена. Аз не чак толкова, колкото Той, но това няма никакво значение, защото съм готова да го последвам до края на света и обратно ако това е, което иска Той.

Изгрев от Витоша и Камен дел

Изгрев от Витоша

И нека се върнем на темата. Ако имате малко свободно време и искате да се разходите в планината Камен дел е вашето място. Можете да отидете там сутрин или вечер – няма никакво значение – винаги има какво да видите. Пътят обратно до Алеко е около час, така че в случай, че сте решили да отидете за залез ще ви е необходим челник. Във всички други случаи е хубаво да си предвидите някоя топла дреха, защото Витоша е непредсказуема и ветровита планина. Но това няма значение, когато става въпрос за гледките, на които можете да бъдете свидетели.

Може да разгледате още статии за планинските ни разходки в Планини. Може също да ви е интересно да прочетете за нашето Изкачване на Черни връх – делнична разходка с бебе.

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

Leave a Comment

error: