Home ПътешествияБългария До Разбоишки манастир край река Нишава

До Разбоишки манастир край река Нишава

by Sunrising Life
Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“

В един хубав ден от май, решихме да се отправим към поредното водопадено приключение. Обичаме да посещаваме нови места около София, когато не разполагаме с повече време за пътуване. Освен един водопад, бяхме планирали да посетим и един манастир в района – Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“. Манастирът се оказа дота впечатляващ, както самият той, така и пътят до него.

Къде се намира Разбоишкият манстир „Въведение на Св.Богородица“?

Мантирът е разположен на около 2 км от село Разбоище на 555 метра надморска височина. Намира се на десния бряг на река Нишава. В скалите, на около 50 метра над реката е разположен храм-параклисът „Въведение на Св.Богородица“.

Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“Как да стигнем до Разбоишкия манастир?

Манстирът се намира на около 60 километра от София, в близост до едноименното село и на 10-тина километра от град Годеч. Пътувайки към Годеч, следва да минете през него и да пръдлжите до село Туден. Когато стигнете до селото ще видите табела към Разбоище. Като влезете в село Разбоище, карате направо, подминавате площада и паркирате в края на селото пред един магазин. От там започва и пътеката към манастира. Пътят е около километър и половина – не е труден, а дори напротив.

В началото има равен участък за кратко, след това се спукате надолу по каменист склон. Като излезете на открито, пред вас ще се разрие много красива и живописна гледка, а в ниското ще видите и скалната църква.

Гледка към Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“Едно от много приятните за нас неща на този маршрут е това, че за кратко се върви по ЖП линия. Непосредствено след това се стига и до самия манастир. След това пътят продължава още малко до река Нишава, където има дървено мостче, водещо към скалната църква. Точно преди моста има обособена пикник зона с дървени пейки и масички – рай за лежерна следобедна почивка.

Пътя към Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“История на манастира

В исторически план сведенията за възникването на това религиозно средища са оскъдни. Доказано е, че мястото е съществуало прз 15-18 век. Разбоишкият манастир е историческо място, с което се свързва нашето четническо и дайдушко минало. Според манастирското предние мясото е опожарявано три пъти. При последното, манастирът бил обран и запален, а монасите убити.

Книга в Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“Разбоишкият манастир е бил посещаван от Апостола на свободата по време на Османското робство. Именно на там, след решение на Левски и други двама възрожденци, се е прозвеждал барута за Априлското въстание. Мястото се свързва и с друга емблематична за историята ни война – Сръбско-българската война.

Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“Дълги години след това, светото място пустеело, докато три монахини, заедно с хора от селото, успяват да го възстановят. Към момента за манастира се грижат местните от съседното село. През уикендите от селото идва човек, който отключва скалната църква за посещение.

Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“За нашето посещение

Както вече споменах, в този ден ние посетихме водопад Котлите и Разбоишкия манастир. Решението да тръгнем натам бе взето доста спонтанно, след покана от приятели, които го бяха планували. Времето беше облачно и не много топло, а малката беше в добро настроение до един момент. Приготвихме багажа и се отправихме към опознаване на нови за нас места. Стигнахме до село Разбоище може би за около час. Без да бързаме и се наслаждавахме на живописния път.

Към Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“Разходката до самия манастир ни отне не повече от 40-тина минути и то доста лежерно темпо. Там разгледахме, снимахме се на релсите, починахме си, удовлетворихме хуждите на бебето и поехме към водопада.

Мостче на река Нишава преди Разбоишки манастир „Въведение на Св.Богородица“

Определено смятам, че това място е една прекрасна дестинация за еднодневна кратка разходка около София.

Какво друго можете да видите в района?

В близост до Разбоишкия манастир се намира водопад Котлите. Друго интересно място е Букоровския манастир, който се намира изключително близо. Дори е отправна точка към водопада.

Можете да следите пътешествията ни във FACEBOOK страницата ни или да споделите с нас вашите пътешествия с бебета в групата Пътуване с бебе.

Слингът, с който нося малката е една от любимите ми носилки, можете да прочетете малко пове за него в статията Ревю на тъкан слинг Oscha.

You may also like

Leave a Comment

error: