Home ПътешествияБългария Клисурски манастир – разходка край София

Клисурски манастир – разходка край София

by Sunrising Life

Ако се чудите къде да се розходите през почивните дни и ви се иска да напавите разходка около София, можем да ви препоръчаме Клисурски манастир край Банкя. До него се стига много бързо и можете да стигнете с кола. А също така може да го съчетаете и с най-вкусните палачинки, който сте яли – в самия център на град Банкя, а защо не и кратка разходка из града. Ние много обичаме да ходим там, особено когато нямаме много време за пътуване или пък просто искаме да избягаме от София за няколко часа. Освен разходката, винаги хапваме по някоя палачинка.

Клисурски манастир - разходка около софияКъде се намира Клисурския манастир „Света Петка Параскева“ и как да стигнем до него?

Клисурският манастир „Света Петка“ се намира в Люлин планина на около 6 км от град Банкя и 25 от София. До него се стига като от банкя тръгнете по булевард Варна, който води до изхода на града. След 2-3 километа има разклон, които е означен с табелка. Десният път на разклона е към манастира, а левия – към село Клисура, което се намира в ниските части.

По пътя се разкриват панорамни гледки към южните склонове на Западна Стара планина и Витоша, които определено са впечатляващи.

Клисурски манастир - разходка около софияМалко повече за манастира

Според легендите, основаването на манастира е още през Второто българско царство. През 13 век  имало литийно шествие за пренасяне на мощите на Света Петка в тогавашната столица на България – Търново. Шествието спряло за почивка и мястото било осветено от тленните останки от светицата. Точно там хората изградили църква, а години след това и манастир.

Към днешна дата манстирът е действат, със женска обител. Мястото е много добре поддържано и има красиви стенописи на различни светци и библейски сцени. Църквата не е много голяма, но олтарът и стенописите в нея са много красиви.

За нашето посещение

Дълго време дебнехме хубав момент да отидем до там, като искахме да го съчетаем със залез, защото от високото гледките наистина са уау. Е, дойде и точния момент – беше понеделник. Набързо събрахме дете (което тогава си беше още бебе) и багаж и тръгнахме. Когато стигнахме горе обаче, се оказа че в понеделник манастирът е затворен за посещение. Това беше първия път, в който не успяхме да влезем.

Клисурски манастир - разходка около софияМина известно време и решихме да опитаме отново. Времето изглеждаше доста обещаващо за наистина красив залез и си предивидхме около час преди него. Идеята беше да можем да разгледаме манастира, а след това да гледаме и залеза. Докато пътувахме към Банкя, времето се промени супер рязко, едни тъмни облаци затапиха небето и започна да вали като из ведро. Направихме обратен и се прибрахме.

Клисурски манастир - разходка около софияТретият опит беше успешен, но само за Пепи. Беше станал рано да кара колело и се беше качил до манастира с колелото. Като знам какъв е наклона там, не ми се мисли как трябва да е въртял педалите на колелото. Е, беше разгледал манастира и направил снимките, които виждате. Така и ние с Рая все още не сме ходили до него, но се надявам времето като се оправи да успеем да се отбием до там, за да го разгледаме.

П.П. Отидохме най-накрая всички! Аз и малката също го видяхме, а имаше и страхотен залез от високо. Ето и една снимка на Клисурски манастир отвисоко. Красиво е нали?

Клисурски манастир отвисокоМоже би ще ви е интересно да прочетете за Гигински манастир, който също е прекрасно предложение за разходка близо до София през почивните дни. Можете да разгледате още от нашите разходки в категория България.

Надяваме се статията да ви е харесала! За да следите нашите най-нови приключения, може да ни последвате във FACEBOOK или в нашия YOUTUBE канал.

You may also like

Leave a Comment

error: