Home ПътешествияБългария Крепостта Цепина край Велинград

Крепостта Цепина край Велинград

by Sunrising Life
Крепост Цепина

От доста време не бяхме пътували. Времето навън определено не ни предразполагаше, но вече не издържахме да стоим на едно място. След дълго чудене (разбирайте няколкко месеца) най-накрая се решихме да отидем на СПА във Велинград. От преди знаем, че този вид туризъм не е точно нашият, но все пак толкова ни се пътуваше, че решихме да опитаме отново. Избрахме си много хубав хотел и решихме, че три нощувки ще са ни прекалено, за това си запззихме стая за две нощи. Идеята ни беше да прекараме 2 дни в хотела и да се възползваме от СПА центъра, а посления ден да се отдадем на пътуване и обикаляне на забележителности в района на Велинград.

Преди години имахме партньорство с една вила във Велинград и бяхме обиколили част от забележителностите. След кратко проучване си набелязахме още няколко места, които ни изглеждаха доста интересни и влязоха в списъка ни за посещение през този трети ден. Първото място, което посетихме беше крепостта Цепина.

Къде се намира крепостта Цепина и как се стига до нея?

Крепостта се намира на около 6-7 километра от село Дорково в Западните Родопи.  Селото се намира на около 140 км от София и на 80 км от Пловдив. В случай, че идвате от автомагистрала „Тракия“, трябва да отбиете към Велинград и да следвате табелите натам, докато стигнете до отбивка към Ракитово и Костандово.

С кола се стига почти до самата крепост. В нейното подножие има голяма бяла сграда, която е нформационен център и има музейна експозиция. От там се тръгва към крепостта. Пътеката е стръмна, но доста кратка – около 700-800 метра и се преминава за 10-15 минути до най-високата част на крепостта.

Малко от историята на крепостта Цепина

В този район при разкопки са открити останки от тракийско селище. Селището се разраства многократно през желязната епоха, което води и до построяването на голямата раннохристиянска църква. След освобождението от византийско владичесвто Цепина се владее от династията Асеневци.

Най-голям е разцветът в този район през 13 век по време на деспот Алексии Слав, които е наследник на Асеневци. По негово време владенията му обхващат големи части от Пирин и Родопите. По време на сеспот Слав, планината била наричана Славееви гори. Според друга хипотеза името на река Доспат също е свързано с него – произлиза от деспот.

Информация за крепостта Цепина

Крепостта се състои от вътрешен град (на върха) и външен град – в подножието. Външните стени са обхващали около 25 дка. Вътрешният укрепен град на крепостта и подградието са се развивали като главно седалище на стопанския живот в Северозападните Родопи.

В най-високата част се е разполагал замък, който е заемал 1,5 дка площ и до днес се виждат останки от него. При разкопките в района са открити останки от цели 3 църкви,4 водохранилища, жилищни сгради  На територията е имало също и манастирски комплекс.

През 13 и 14 век се водели много спорове между Византия и България за крепостта Цепина, което се дължи на важното местоположение. При османските нашествия през 14 век крепостта удържа обсада, продължила цели 9 месеца, но след това се предават. До 17 век манастирският комплекс остава действащ.

За нашето посещение на крепостта Цепина

Това беше и първата ни спирка за деня, който бяхме предвидили за разходка из района на Велнград. Бяхме много впечатлени, още докато пътувахме натам, от простора, който се разкрива по пътя. За жалост бях забравила да взема раницата, в която носим малката, та се наложи Пепи да я носи на ръце до най-високата част на крепостта. Разстоянието от паркинга до най-високата тока е около 700-800 метра, но такова изкачване с 13 килограма на ръце не е особено леко (според мен, Пепи нямаше нищо против).

Качихме се до горе за около 10-тина минути. Гледката отгоре е впечатляваща! Имахме късмета една от долините да е застлана от облаци и това придаде голяма красота на снимките. Поседяхме горе може би повече от половин час. Рая откри инерцията и се забавляваше доста да се изкачва на някое леко възвишение и да тича надолу. През това време Пепи се наслади на гледката от високо (с дрона) и направи снимки. Аз си седях на поляната и се наслаждавах на въздуха, природата, свободата на това да си навън, а не затворен в хотела.

Финални думи

След като се насладихме на това място, разгледахме музейната експозиция, а послед продължихме към другите набелязани места – Часовниковата кула в Ракитово, язовир Батак, град Пещера (където за съжаление не успяхме да посетим крепостта Перистера, защото валеше).

Като цяло в района на Велинград има доста интересни места, който можете да посетите. Хубавото е, че всичко е на една ръка разстояние. Можете да разгледате също и Цехът за килими в Костандово, както и Плиоценския парк с мастодонта в Дорково.

Надяваме се статията да ви е харесала! За да следите нашите най-нови приключения, може да ни последвате във FACEBOOK или в нашия YOUTUBE канал.

You may also like

Leave a Comment

error: