Home ЛайфстайлЛайфстайл Нормално раждане или секцио – плюсове и минуси

Нормално раждане или секцио – плюсове и минуси

by Sunrising Life
нормално раждане, секцио

В последно време това е тема, която нашумя изключително много. Може би защото у нас на раждането се гледа като на бизнес, а може и да не съм права. Знам, че все повече се увеличиха ражданията с цезарово сечение, респективно броя на естествено раждащите жени намалява. Има някаква подобна тенденция, която е провокирана къде от страха на родилките от нормално раждане, къде от „препоръката“ на лекаря. Вярно е, че има случаи, в които секциото е животоспасяваща операция – никой не говори за тези случаи. Става дума за всички онези случаи, в които се налага спешно секцио – дали от лекарска грешка, дали от прекалено форсиране или пък поради някаква друга причина.

Моята истина е, че жените сме създадени, за да можем да износим и да имаме нормално раждане на своите деца. Това е функция, заложена в женското тяло и независимо от всичко друго, това е така. Жената е уникално създание, което може да премине през невероятни трансформации, докато даде нов живот. За жалост с годините това усещане е притъпено и е наложен страхът. Има толкова много страхове, които имаме, че понякога биваме прекалено улисани в тях и не можем дори да разсъждаваме трезво.

Нормално! Хора сме, човешко е да грешим.

Но вече има толкова голям поток от информация, които ни е безплатен. Има множество научни изследвания, доказателства, лични примери и каквото друго можете да се досетите по почти всяка една тема, която може да ни хрумне. И тук, моят апел към жените, носещи живот в себе си е – четете, питайте и правете информиран избор. Смятам, че това е най-важното нещо, което един себеуважаващ се човек е редно да прави – информиран избор.

Ще кажете – лекарите знаят всичко, в техните ръце съм на сигурно. Да, мили момичета, но в днешно време дори това не е точно така. Не визирам всички, разбира се от всичко си има изключения. В крайна сметка хората са го казали – „Доверявай се, но проверявай!“. Не приемайте нищо за чиста монета, защото това може да доведе до някои необратими житейски ситуации.

Раждане с цезарово сечение

Има няколко варианта за които се сещам за такова раждане – необходимост, „лекраска препоръка“, желание на родилката. Това, което е хубаво да не забравяме е, че това е не лека коремна операция, която крие множество рискове. Жените, които го избират, смятат че няма да ги боли. Може би докато вадят бебето им няма, но след това има един много дълъг период на възстановяване.

Като цяло, истински предимства при секцио няма, за сметка на това недостатъците са редица (както за бебето, така и за майката):

 • коремна операция, при която има повишен риск за инфекция, загуба на кръв
 • според статистиката 1 цезарово сечение е 10 пъти по-опасно за жената в сравнение с нормалното раждане
 • бебетата родени чрез секцио може имат проблеми с дишането при раждането
 • възстановяването след раждането е в пъти по-дълго, отколкото при нормално раждане
 • при жени, родили първото си дете със секцио, има повишен риск за разкъсване на матката и аномалии с плацентата при последващи бременности
 • при цезарово сечение бебето не получава множество бактерии от майката, които са важни за неговия имунитет

Сигурна съм, че могат да се изредят още доста неща в този списък, но смятам да спра до тук и да обърна внимание на нормалното раждане.

Нормално раждане

Това е най-естествения процес, през който жената преминава. Както вече споменах, жените са създадени, за да могат да родят нормално. Съвсем скоро четох една страхотна статия, в която се твърдеше че дори тазът няма толкова голямо значение, колкото му се придава. Именно защото природата е измислила така нещата, че жената да може да роди своето бебе по естествен и нормален начин.

Предимства при нормалното раждане:

 • жената се възстановява много по-бързо
 • преминаването на бебето през родилния канал дава на бебето една „бомба“ от полезни бактерии, които играят важна роля за имунната им система и стомашно-чревния тракт
 • жената може да дирижира сама своето раждане и да го превърне в един незабравим момент
 • връзката между майката и бебето е по-добра
 • кърменето се стимулира
 • бебето може да бъде поставено веднага на гърдите на майката

Разбира се нормалното раждане може да носи и някои неразположения – може да има разкъсване на меките тъкани на жената, както и слабост на тазовите мускули. Много жени се притесняват от „козметични дефекти“, което според мен се отдава не прекалена суета. За мен е в пъти по-важно да имам здраво дете, на което да съм дала най-добрия старт в живота си, отколкото да се тревожа за „козметиката“.

Много ми хареса едно изречение, което прочетох скоро:

„Раждането е любовна среща – дълго чакана и бленувана“

В нашите ръце е да го превърнем в прекрасен, личен момент и да не позволяваме да ни бъде откраднат. За да постигнем това обаче, трябва да можем да направим информиран избор. 

Аз вярвам, че няма случайни неща и за да бъдем устроени по този начин, значи това е най-добрия начин. Щом сме създадени да можем да отгледаме и даден нов живот, значи това е най-доброто. Оставете страховете и повярвайте, че раждането може да бъде най-красивата и романтична любовна среща между вас и вашето бебе. Вярвайте в себе си и възможностите си. Всяка жена е перфектна за своето бебе, а системата майка-бебе е съвършена.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна. Можете да прочетете още статии, свързани с родителство и майчинство в категорията Бебешори, както и да ни последвате във FACEBOOK.

You may also like

Leave a Comment