Home ПътешествияБългария Няколко манастира около Пловдив

Няколко манастира около Пловдив

by Sunrising Life
Бачковски манастир - манастири около град Пловдив

В края на миналия месец започнахме да проучваме и посещаваме красивите манастири в страната ни. Именно благодарение на тях сме се запазили като народ в едни толкова трудни и далечни времена. В същото време тези места съчетават в себе си спокойствието на природата и красотата на църковното изкуство през вековете. Тъй като в последно време посещаваме все места, които са леснодостъпни, решихме да ви представим още няколко такива – красиви манастири около град Пловдив.

1.Бачковски манастир „Успение Богородично“

Бачковският манастир е разположен в село Бачково, което е на около 25 километра от град Пловдив и 7 километра от Асеновград. До него се достига по пътя за Смолян, като трябва да хванете отбивката към село Бачково. Манастирът е вторият по големина в България и е разположен по поречието на Чепеларска река. Той е основан през далечната 1083 година, като в самото начало се развива като грузинско монашество (до края на 12 век). Към момента манастирът е мъжки, като предлага и голяма леглова база за настаняване. В околоността можете да посетите още Асеновата крепост, която е на около 6 километра от Бачковския манастир. В близост има и два красиви водопада, разположени източно от манастира по долината на река Клувия.

2.Кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

Манастирът се намира в Западните Родопи на около 3 километра от град Куклен и 15 километра южно от град Пловдив.Той е основан през Второто българско царство и има документи от 11 век, в които бива споменаван. Състои се от жилищни и стопански постройки от 20 век, аязмо и две църкви. Манстирът е наистина много красиво място и си заслужава да бъде видян.

3.Араповския манастир „Света Неделя”

Араповският манастир е разположен на около 30 километра от град Пловдив и на 8 километра от Асеновград. Една прекрасна идея за място, което да посетите през почивните дни и в случай, че разполагате с няколко свободни часа. Манастирът е основан в средата на 19 век в близост до лековито аязмо. Това е единственият манастир, който е строен по време на османското робство. В храма на манастира има икона на Св.Богородица, която се смята за чудотворна. До аязмото, което е с лековита вода, се намира и първият параклис на манастира.

Араповски манастир - манастири около град Пловдив

Араповски манастир

4.Белащински манастир „Св. Георги Победоносец“

Белащинския манастир е разположен в южния край на село Белащица и на около 10 километра от Пловдив. До селото можете да стигнете с автобус от Пловдив, така че не ви е необходим автомобил. Манастирът е една прекрасна дестинация еднодневно, дори някоколкочаосо посещение. Той е основан през далечната 1020 година и е посветен на светеца войн „Св.Георги Победоносец“. През 1364 година бива напълно разрушен и е възобновен няколко века по-късно (18-19 век).

5.Белочерковски манастир „Св. Петър и Павел“

Белочерковският манастир е най-високо разположеният манастир в България – на 1650 метра надморска височина. Намира се на 30-тина километра от град Пловдив в Западните родопи, в близост до туристически център Бяла Черква. Манстирът е основан през 11 век, но бива разрушен пред 17 век. Първоначално е бил посветен на „Св. Св. Козма и Дамян“, а при повторното му изграждане към края на 19 век получава своето ново име „Св. св. Петър и Павел“.

Белочерковски манастир - манастири около град Пловдив

Белочерковски манастир

6.Баткунски манастир „Св. св. Петър и Павел“

Бактункият манастир се намира на около 50 километра от град Пловдив, на 12 километра от град Пазарджик в Баташкия дял на Родопите. Създаден е през 11 век и е опожарен през 18 век, когато там е имало килийна училище. През 19 век манастирът е възобновен, а в края на 19 век е построена и църквата. В близост до манаастира се намират останки от древния град Баткунион, които можете да видите, ако разполагате с повече време.

Вижте още 6 манастира около София, които да посетите.

А вие какво бихте ни препоръчали да посетим около Пловдив?

За още интересни идеи за пътешествия, можете да ни последвате във FACEBOOK.Booking.com

You may also like

1

Гергана октомври 11, 2017 - 10:12 am

Много харесвам Бачковския манастир. Там всичко е толкова красиво и спокойно. Единственото, което не ми допада особено е, че твърде много се комерсиализира. Улицата, която води до него е препълнена от сергии. По едно време бяха забранили снимките в двора на манастира, което за мен е безумие. Мисля, че след това тази забрана падна, но не съм сигурна.
От 2 години се каня да отида до Бачково, но този път да посетя и Асенова крепост и Аязмото. Ходил ли си до Аязмото? Чувала съм че разходката до там е много приятна.

Reply

Leave a Comment

error: