Home ПътешествияБългария Забележителности край Велинград, които да посетите

Забележителности край Велинград, които да посетите

by Sunrising Life

Когато решихме да се отдадем на няколко дневен СПА туризъм, се отправихме към СПА столицата на Балканите – Велинград. Имахме наум един много хубав хотел, където и храната и СПА услугите са на много високо ниво. Запазихме си стая за няколко дни, като предварително подозирахме, че няма да издържим много време на едно място. Е, това се потвърди. Но разбира се имахме и план Б – бяхме проучили някои интересни места в района на Велинград, които да посетим. Някои от тях бяха – Крепостта Цепина, цехът за килими в Костандово, язовир Батак.

Преди 2 години имахме сътрудничество с една много хубава вила във Велинград и бяхме разгледали една част от забалежителностите. Включително се возихме на теснолинейката до най-високата гара на Балканите – гара Аврамово.

1.Крепостта Цепина

Крепостта Цепина се намира в близост до село Дорково. Пътят до нея е много живописен и се открива прекрасна природна гледка. В непосредствена близост до самата крепост има паркинг, където да оставите колата си. Пътеката започва от него и до най-високата точка се достига по стръмна пътека, с дължина 700-800 метра.

Крепостта Цепина край ВелинградМястото е било главно седалище на стопанския живот в Северозападните родопи. Именно там са открити останки от тракийско селище. Може да прочетете повече за крепостта в статията – Крепостта Цепина край Велинград.

2.Плиоценски парк в село Дорково

Природната забележителност „Плиоценско находище – Дорково“ е прочута с изкопаеми от преди 5 млн. години. Днес Плиоценския парк е широко известен между специалистите палеонтолози в Европа. Както сами ще се убедите, когато посетите това място, най-забележителното нещо е огромния мастодонт, който със своите близо 4 метра се извисява в средата на помещението. С бивните, дълги по 3,5 метра, мастодонта е и най-яркия представител от периода на Плиоцена.

Плиоценски парк в село Дорково до Велинград3.Цехът за килими в село Костандово

В не толкова известното село Костандово се намира и цехът за ръчна изработка на килими. В самото си начало цехът бил държавна собственост и много хора били научени на този занаят. Проблемът бил, че никой не се заемал да намира нови пазари и килимите се събирали в голям склад. В последствие цехът става частна собственост и собственикът започва да развива този бизнес. Жените, които тъкат килимите с гордост ни раказаха, че лятната резиденция на кралица Виктория е застлана именно с килими, които са специално изработени за нея.

Цехът за килими в село Костандово край Велинград

Можете да прочетете повече в статията – Цехът в Костандово и неговата безизвестна слава.

4.Часовниковата кула в Ракитово

Хубавото в района на Велинград е, че всичко е на една ръка разстояние. Забалежителностите са близо една до друга и можете за кратко време да ги обиколите. Часовниковата кула в Ракитово е и символ на града. Тя е построена през далечната 1872 година на хълма Бърдо. Можете да прочетете повече за нея – Часовниковата кула в Ракитово.

Часовниковата кула в Ракитово5.Язовир Батак

Край самия язовир е изграден едноименния курортен комплекс. Той се намира на около 25 километра от Велинград в местността Цигов чарк. Средната надморска височина в района варира между 900 и 1100 метра. През зимата мястото е притегателен център за любителите на зимни спортове. Има изградена ски писта. През топлите месеци язовир Батак също е предпочитана дестинация. Има водни спортове, както и различни планински маршрути в Родопите.

Язовир Батак - поглед отгореВ този район на Родопите има и няколко интересни пещери, които сме оставили за посещение при по-хубаво и топло време. Също сме си набелязали и едни водопади, до които достъпът не е особено лесен и ни трябва подходящо време.

You may also like

Leave a Comment

error: