Home ЛайфстайлЛайфстайл На светло – проект за любов и подкрепа на жените

На светло – проект за любов и подкрепа на жените

by Sunrising Life
на светло - кърмене на открито

Преди месец може би с Алекс участвахме в един много красив проект. „На светло“ цели да се разпространи идеята, че няма нищо лошо или срамно в това да накърмиш детето си на открито. Много майки се притесняват и сами си глагат „белезници“, когато се роди детето им. Бързат да се приберат, за да го нахранят или пък се чудят как да се покрият, за да не се вижда, че кърмят. А всъщност, би трябвало да е норма и да няма притеснение в жените, да хранят своите деца.

Кърменето

Да кърмиш своето бебе е най-естественото нещо. Майчиното мляко има незаменими ползи за малкото дете. Освен всички тях, кърменето сближава и създава една много силна връзка между майката е бебето. Има много жени, които се сблъсават с редица проблеми

Кога и как?

Проектът се реализира за втори път, като първият такъв е бил през 2017 година. Тогава, както и сега, десетки майки застават пред обективите на талантливи фотографки, за да покажат, че няма нищо срамно в това да нахраниш детето си. Преди около месец и нещо се възроди идеята като предложението дойде от Цвети от „Вълшебен възел“. За доста кратко време фотографите се оганизираха и в рамките на около седмица се направиха красивите снимки, на които се радваме днес.

Тази година проектът беше представен официално на 11 ноември. За много кратко време събра много привърженици на идеята.

Разни хора, разни идеали

Учудващото беше, че имаше и доста майки, които руптаеха и дори цинично се изразяваха за кърменето на открито. Мили, жени и майки, няма нищо сакрално в това да накърмиш и успокойш гладното си бебе. Ако вие го изживявате така, това е друго – тогава не би трябвало да ви е притеснение това, че трябва да се приберете, за да се насладите на този скъпоценен момент. Но като жени и майки, не би трябвало да сте толкова осъдителни. Ако не е вашето нещо, просто го подминете. Изключително странно е, злобните коментари да идват от жени.

Има обаче и едно друга голяма група жени, които водейки се по бебето си, го интегрират в своя живот без да налагат ограничения на себе си. Живеят си живота леко и спокойно без да гонят конкретен час и без да се притесняват, че са се отдалечили прекалено много от дома си. За тези майки няма нищо притеснително в това да накрмят своето бебе/дете на улицата, на пейката в парка, в градския транспорт или където обстоятелствата го налагат.

Абсурдните коментари

на светлоНяма как да не спомена няколко коментара, които се запечатиха трайно в съзнанието ми. Всички знаем, че когато бебето (особено новороденото) е кърмено, има в които може да суче през 30 минути. Какво трябва да направи майката тогава? Да си стои вкъщи целодневно или?

Случи ми се да прочета думи от типа на „Ами хайде да започнем и да си правим децата пред очите на всички, това също е нещо естествено.“. В началото бях втрещена и дори не можех да отговоря на подобни думи. За мен е нелепо да сравняваме физиологичния процес на хранене на бебето със каквито и да било сексуални идеи.

Друг много често срещан коментар е „Ами покриите се!“ Защо да увивам бебето си в шалове и да реагирам сякаш правя нещо нередно, хранейки го? Това също не го разбирам и няма да го разбера. Ако някой се смущава от кърменето, то нека да не гледа. Никой не навира цици в ничии очи, а просто храни детето си в този момент.

Към всички жени

„Целта на проекта е да подкрепим майките и техните семейства, да водят нормален начин на живот, въпреки грижите за малките човечета.“

Мили жени, този проект е за всички вас, които се притеснявате от това да храните децата си навън. Този проект е, за да покажем, че няма нищо срамно в кърменето и да се опитаме да го превърнем в социална норма. Без да има „зяпачи“ и подмятащи неудачни коментари. Този проект е за всички майки. За да покажем, че можем да живеем нормално без да гоним часове и да живеем в стрес, защото няма по-нормално нещо от това да нахраниш гладното си дете.

на светло - кърмене на открито

Като за финал ще цитирам една от организаторките и фотографките в проекта:

Идеята ни не е да парадираме с каквото и да е, а да насърчим майките и семействата им да водят нормален начин на живот, вместо да се асоциализират и да се превърнат в пазители на своите замъци.

You may also like

Leave a Comment

error: