Home Пътешествия Забележителности в района на Белоградчик и Северозападна България

Забележителности в района на Белоградчик и Северозападна България

by Sunrising Life
забележителности край Белоградчик

От много време насам планирахме да посетим Северозападна България и по-конкретно Белоградчишкия район. Тази година стигнахме и до там. Разходихме се из много красиви крепости и пещери, а Пепи посрещаше изгрева с гледка към Стара планина и Белоградчишките скали на преден план. Смея да кажа, че това беше най-успешното ни пътуване с деца до момента. Малките бяха спокойни и щастливи и успяхме дори да преизпълним плана с места за посещение. А там, повярвайте ми, има доста такива места. В тази статия ще ви предлож няколко готини забележителности в района на Белоградчик, които посетихме и бонус – няколко, които не успяхме.

1.Белоградчишка крепост

Белоградчишката крепост се намира само на 1,5 километра от град Белоградчик. Бях гледала много снимки от там, но така и не я бях виждала на живо. Очакванията ми бяха големи и може би за пръв път, се оправдаха напълно. Още с пристигането в района, след настаняването ни, се отправихме директно на там. Белоградчишката крепост е една от най-внушителните крепости, които съм посещавала. Има нещо много мистично и магично в това място, може би заради самите Белоградчишки скали и размерите им. Самите скали се делят на три големи групи. Белоградчишката крепост попада в Централната група.

Северозападна България - Белоградчишките скали и Белоградчишката крепостАко ви е интересно можете да прочетете повече в статията – Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост през есента – разходка в Северозападна България.

2.Пещера Магура

Магурата беше нашата втора спирка по време на тридневното ни пътуване в района на Белоградчик. За съжаление не успяхме да влезем в залата с рисунките, защото са я затворили за посещения след инцидента преди няколко месеца. Въпреки това обаче, посещението на пещерата си заслужава. Разходката в нея, заедно с беседата продължaва около 1 час. Преминава се през 5 зали и на изхода се разкрива гледка към Рабишкото езеро.

Ако ви е интересно може да прочетете повече за пещерата в статията – Пещера Магурата – една от голямите забележителности в Северозападна България.

3.Пещера Венеца

Това беше втората пещера, до която се разходихме по време на трипа ни в Северозападна България. Определено е изключително впечатляваща. Пещерата е малка ако я сравняваме с Магурата, но не отстъпва по красота. На места е доста екстремна, заради което дават каски преди да се влезе в нея. С двете деца, едното в раница на гърба на баща си, другото в слинга в мен, си беше голямо приключение. Малкия спа почти през цялото време, а на Рая й беше доста интересно, защото цветовете на осветлението се сменяха. Пещера Венеца е най-новата пещера, отворена за посещения през 2015 година.

Ако ви е интересно може да прочетете повече за нея в статията – Пещера Венеца край Орешец, близо до Белоградчик.

4.Пещера Козарника

След Венеца се отправихме към пещера Козарника, която между другото ви е по път ако пътувате към Венеца от Белоградчик. Тя далеч не е толкова впечатляваща визуално колкото Венеца, ное много интересна с откритията в нея. Открити са останки от праисторически човек от преди няколко милиона години. Самата пещера не е облагородена и е открита и леснодостъпна.

пещера КозарникаПовече снимки и информация за нея можете да намерите тук – Пещера Козарника и праисторическите находки, намерени в нея.

5.Крепостта „Баба Вида“ във Видин

Това беше третата ни спирка от пътешествието. След пещера Магурата се отправихме към Видин, за да посетим крепостта „Баба Вида“, още позната като „Видини кули“. Това е единствената изцяло запазена крепост у нас, разположена на най-големия завой на река Дунав в България. За жалост не успяхме да влезем вътре, защото информацията за работното й време ни подведе доста. Хубаво е да имате предвид, когато посещавате подобно място, ако се колебаете дали ще е отворено да се обадите директно и да попитате. Понякога информацията в интернет не е достоверна и може да опорочи плановете ви. Въпреки това успяхме да направим снимки от високо и се запознахме с историята на крепостта, която е доста интересна.

забележителности в северозападна българия, Забележителности около Видин - Крепост Баба ВидаМоже да разгледате повече снимки в статията Баба Вида – крепостта на брега на река Дунав във Видин.

Финални думи

Всички тези забележителности в района на Белоградчик са впечатляващи – било то с мащаб, история или открития. Северозападния регион ни беше доста непознат до скоро и сме много щастливи, че успяхме тази година да се разходим там. Разбира се, оставихме си доста места, които да посетим следващия път, защото за 3 дни с 2 деца е трудно да обиколиш всички забележителности в такъв голям регион.

Северозападна България - Белоградчишките скали и Белоградчишката крепостНадявам се статията да ви е вдъхновила и ще се радвам да споделите някое друго интересно място в Северозападн България. Може да ни последвате в YouTube канала ни, където качваме най-интересните неща от пътешествията ни с децата.

You may also like

Leave a Comment

error: